Miért ne lehetne próbálkozni a pisztránggal? A karácsonykor megugró halfogyasztás egyik főszereplője lehet, hiszen jól megfér a leveshez felhasznált ponty és harcsa mellett – előételként vagy főételként egyaránt.
Az édesvízben élő pisztráng mellett, a tengeri pisztrángok forgalma is jelentős – fotó: pixabay.com
Pisztrángból sokféle létezik
A pisztrángok a nyílt hólyagú halak rendjébe, a lazacfélék családjába tartoznak: testük általában rövid, oldalt összenyomott, az orruk rövid, elmetszett. Színe igen változatos: a háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal. A hasa fehér.
A pisztrángok közül a legnagyobbak akár 1 méter hosszúra és 25-30 kg tömegűre is megnőhetnek.
Gazdasági jelentősége nagy: a világ számos országába telepítettek már be pisztrángokat, számos halnevelde is tenyészti őket. Az édesvízben élő pisztráng mellett, a tengeri pisztrángok forgalma is jelentős, amelyeknek a húsa a lazacokéra hasonlít, és érdemes megemlíteni a főként Kanadában megtalálható ritka tavi pisztrángokat is.
Európában mindenütt otthonos értékes hal, Magyarországon is számos faja él. Nem vándorol, októbertől januárig ívik, az ikrái számára a meder talajába kis gödröket váj és a termékenyítés után azokat befedi. Húsa nagyon ízletes, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.
Magyarországon csak a sebes pisztráng őshonos, de 1885-től a szivárványos pisztrángot is betelepítették az országba. Ma főként az Északi-középhegység, a Bakony és az Alpokalja tavai és patakjai jelentik a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng fő előfordulási helyét.
Az 1990-es években országos hírű volt a Dunántúlon lévő Viszló-patak pisztrángállománya, de a patak a környékbeli bauxitbányászat leállítása után elapadt. Lillafüreden, a Garadna-patak völgyében 1933-tól alapított tenyészet tartja fenn a hazai állományt, de emellett szökött pisztrángok is élnek a Szinva-, Bódva- és a Bán-patakban is.
A szilvásváradi pisztráng
Az Európai Bizottság jóváhagyása alapján a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerült az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára – az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba.
A szilvásváradi pisztráng sebes pisztráng, ami a lazacfélék családjába tartozik. Ízében, rózsaszín húsának textúrájában eltér a többi hasonló halfajtól. Tenyésztése a szaporítástól kezdve a lehalászásig teljes egészében Észak-Magyarországon, a Bükk hegységben fekvő Szalajka-völgyben megy végbe.
A Szilvásváradon található tenyészállomány genetikailag tiszta, ugyanaz, mint valaha volt. A pisztrángtelepekre és a Szalajka-patakba nem volt telepítve soha semmilyen, a lazacfélék családjához tartozó idegen tenyészetből, vagy vízterületről származó élőhal. Egyedi jellegzetességeinek megőrzését a hegyi források vizének kiváló minősége és a helyben rendelkezésre álló szaktudás és tapasztalat garantálja.
Magyarországon is vannak nagyon jó pisztrángos helyek – fotó: pixabay.com
Pisztrángos helyek horgászoknak
A horgászat nagy népszerűségnek örvendő szabadidős tevékenység. Aki pisztrángot szeretne fogni, annak sem nem kell aggódnia – idehaza is akad egy-két jó pisztrángos hely. Például:
- a Bükk hegységben található Lillafüred környékén három pisztrángozó helyet is találunk:
- a Szinva-patak a sebes, illetve szivárványos pisztrángok lelőhelye.
- a Garadna-patak felduzzasztásával kialakított Hámori-tavat is sokan látogatják.
- a Garadna-patak, ahol megfelelő vízhozam esetén eredményesen lehet pisztrángot fogni
- a nyugati határ közelében található Gyöngyös-patakot az ország legjobb pisztrángos vizének tartják, ahol a víz hőmérséklete és oxigéntartalma is megfelelő
- közkedvelt horgászhely a Pinka-patak, amit a kiváló vízminősége és állandó vízszintje teszi jó pisztrángos vízzé (összesen huszonnyolc halfaj számára nyújt megfelelő életteret)
- a Zala-folyó, bár nem nevezhető kimondottan pisztrángos víznek, de pár éve a felső szakaszába sikeresen telepítettek pisztrángokat
Sokféleképpen elkészíthető – fotó: pixabay.com
Pisztrángot a karácsonyi asztalra!
A pisztráng sokoldalú alapanyag, amiből sokféle ételt készíthetünk. Érdemes kipróbálni a füstölt pisztrángot, a halgaluskát, grillezhetjük, süthetjük fóliában, sókérgen, zöldség vagy gyümölcságyon. Kisüthetjük olajban is, jól működik sima lisztbe, vagy a paprikás lisztben történő forgatás is. Ha semmilyen panírt nem alkalmazunk, akkor a forró zsiradékba kerülés előtt a halat alaposan töröljük át, hogy száraz legyen, így sokkal ropogósabbra fog sülni. A fűszerezés mindig egyéni ízlés kérdése, de ha valóban a hal ízét szeretnénk élvezni, akkor nem szabad túlzásokba esni.
+ 3 pisztrángos recept
Mustáros sült pisztráng
Hozzávalók: 60 dkg pisztráng, 2 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 bögre finomliszt, só, bors, paprika ízlés szerint, étolaj
Elkészítés: A megtisztított, megmosott halakat sűrűn, kb fél cm mélyen irdaljuk be, majd sózzuk. A mustárt keverjük el a zúzott fokhagymával, és kenjük a pisztrángokra úgy, hogy a vágásokba is jusson belőle. Pihentessük 1-2 órát hűtőszekrényben. Ezután borsozzuk, forgassuk a paprikás lisztbe, majd forró olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára. Tálaljuk hasábburgonyával és tartármártással.
Sült pisztráng tejfölös mártással
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 6 evőkanál olívaolaj, só, bors, kakukkfű ízlés szerint, 1 kg pisztráng, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 3 dl tejföl, 10 dkg darált dió, 1 citrom leve
Elkészítés: A sütőt kapcsoljuk be 240 fokra. A burgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel, majd locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk borsozzuk és tegyük egy tepsibe. Alsó rácson süssük 20-30 percig, amíg szépen megpirul. A pikkelymentesített pisztrángokat irdaljuk be, dörzsöljük be az olívaolajjal, sóval, borssal, tegyük a belsejébe a citromszeleteket, illetve a kakukkfű ágacskákat. Felső rácson 12-15 percig süssük. A mártáshoz keverjük össze az összetevőket: a tormát, a tejfölt, a darált diót, a borsot, a citromlevet. A megsült pisztrángot és krumplit a mártással együtt tálaljuk.
A fűszerezés mindig egyéni ízlés kérdése, de ha valóban a hal ízét szeretnénk élvezni, akkor nem szabad túlzásokba esni – fotó: pixabay.com
Gombás pisztráng
Hozzávalók: 60 dkg pisztráng, só, fekete bors, ízlés szerint, 30 dkg gomba, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes újhagyma a zöldjével együtt, 1 citromból nyert citromlé, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A megmosott, szárazra törölgetett halat sózzuk, borsozzuk. A gombát szeleteljük fel, a felét terítsük el egy kicsi, lapos tepsi aljában. Tegyük rá a halszeleteket. A zsemlemorzsát keverjük el a felaprított petrezselyemmel, a finomra vágott fokhagymával, a felkarikázott újhagymával. A keverékkel hintsük meg a halszeletek tetejét, kevés citromlevet is csepegtessünk rá. A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat és a maradék citromlevet. Ennek a keveréknek a felét is kanalazzuk óvatosan a hal tetejére. Forró sütőbe tolva süssük meg. Mikor a hal már majdnem kész, a maradék vajas keverékben a gomba másik felét pároljuk pár percig - sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor ebből kanalazzunk a sült halra.
Kellemes készülődést és jó étvágyat mindenkinek!