A magyarországi vágóhidakon 2024 első negyedévében
- szarvasmarhából 18,5 ezer darabot vágtak le, 13,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában,
- sertésből 1 millió 160 ezret vágtak, 6,2 százalékkal többet (+138 ezer darab), mint 2023 január–márciusban,
- juhból 9,9 ezret vágtak, ami közel 10 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest,
- baromfiból pedig 58,3 millió darabot, 13,2 százalékkal többet, mint a bázisidőszakban – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból.
Hozzátették, hogy a hazai vágóhidak közel 111 ezer tonna (hasított súly) sertéshúst termeltek 2024 első negyedévében. A sertésvágás élősúlyban havonta átlagosan közel 46 ezer tonna volt, míg a legmagasabb havi érték, a januári meghaladta a 47 ezer tonnát.
A magyar vágóhidak sertésből 1,16 milliót vágtak 2024 első negyedévében – Fotó: Shutterstock
Szarvasmarhából a levágott állatok élősúlya 9,4 ezer, hasított súlya 4,8 ezer tonna volt 2024. január és március között. Az élő- és a hasított súly is közel 15 százalékkal maradt el az egy ével korábbitól. A marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 3100 tonna felett alakult, míg a legmagasabb havi érték – a januári – meghaladta a 3500 tonnát. A levágott szarvasmarhák 61 százaléka tehén, 20 százaléka bika volt. A tehenek vágása 17 százalékkal, a bikáké 1,5, az üszők vágása pedig 20,7 százalékkal csökkent a darabszám alapján 2024 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest.
A vágott, tisztított súlyú baromfihús 135 ezer tonna volt ugyanebben az időszakban. A baromfi túlnyomó részét – darabszám alapján a 81 százalékát – a csirke tette ki, amelyből 47,3 milliót vágtak, így 8,6 százalékkal növekedett a vágások volumene a 2023 január–márciusihoz viszonyítva. Vágókacsából 8,8 milliót, bő 50 százalékos a volumennövekedés, libából 269 ezer darabot (+14,5 százalék) vágtak idén az első negyedévben. Pulykából 1,2 millió darab került a vágóhidakra, 2,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A baromfivágáson belül a kacsa számaránya 15, a pulykáé 2 százalék volt.
Az Eurostat elérhető adatai alapján az európai országok közül az EU-s országok közül a 210 millió darabot meghaladó csirkevágásával Lengyelország állt az első helyen, ezt követte Franciaország és Spanyolország a 2024. január–februári időszakban – áll az AKI jelentésben.