Már számos alkalommal vizsgálták a kutatók, hogy milyen hatással lehetnek az ómega-3 zsírsavak az egészségre. Ezúttal a Zürichi Egyetem kutatói vizsgálták meg e zsírsavak hatásait, és megállapították, hogy lassíthatja az öregedés folyamatát.

Már a korábbi vizsgálatok eredményei is azt sugallták, hogy a halakban és más élelmiszerekben, például diófélékben és magvakban található telítetlen zsírsav befolyásolhatja az öregedési folyamatot, az azonban nem volt világos, hogy az emberek ehhez kapcsolódóan tapasztalhatnak-e valamilyen előnyt az ómega-3 fogyasztásából.

A kutatók az epigenetikus órának nevezett biológiai eszközt használták annak felmérésére, hogy miként befolyásolta az öregedés mértékét az ómega-3. Az epigenetikus óra a DNS-ben bekövetkező kémiai változásokat veszi figyelembe az öregedés során, amelyek alapján a szakemberek ki tudják számolni egy adott személy biológiai életkorát.

A klinikai vizsgálatban csaknem 800, 70 év feletti ember vett részt Svájcban. Az önkénteseket nyolc csoportra osztották, akik egy gramm algaalapú ómega-3-at vagy 2000 nemzetközi egység D-vitamint vittek be, vagy hetente háromszor 30 percet tornáztak, vagy ezek kombinációját szedték/végezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ómega-3 lassította az öregedést, a legjobb hatást pedig akkor váltotta ki, ha D-vitaminnal és testmozgással kombinálták.

Az egészséges idős emberek, akik három éven át szedtek napi egy gramm esszenciális zsírsavat, három hónappal fiatalabbak voltak a biológiai markerek mérése alapján, mint a kontrollcsoport. A D-vitamin és a rendszeres testmozgás ezt a hatást majdnem négy hónapra növelte.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock