A zöldborsó azért is kiváló választás a veteményesbe, mert ez az egyik legelsőként vethető zöldségféle, ebből következik, hogy viszonylag hamar be is tudjuk takarítani. Ráadásul nem támaszt elénk óriási követelményeket, így nagyon könnyen termeszthető a konyhakertekben. Nem csoda, hogy kevés olyan kert van, ahol ne kapna helyet a veteményesben. Ráadásul a veteményesből frissen szedett borsóból a legfinomabb a leves, a legjobb ízű a főzelék. Persze csak ha eljutunk vele a konyháig, mert a kertből a konyhába vezető úton gyakran lecsökken a mennyisége, ugyanis nyersen is elképesztően finom.
Ismerd meg a zöldborsót
Nem csak manapság népszerű a zöldborsó. Már XIV. Lajos is nagy rajongója volt. Olyannyira, hogy kertészei borsóültetvényeket hoztak létre a versailles-i kastély kertjében.
A hazánkban termelt zöldborsófajtákat három csoportba sorolhatjuk A kifejtőborsók magja sima, tenyészidejük pedig rövid. Legnépszerűbb fajtája a Rajnai törpe vagy más néven Petiborsó. Ezzel szemben a velőborsók hosszabb tenyészidejűek, magjuk pedig ráncos. A cukorborsóknak még a hüvelye is ehető, így nem csoda, hogy nagyon kedveltek a kiskertekben.
Bár a termesztett borsónak csupán 5%-a kerül frissen eladásra, és nagy részét fagyasztva vagy konzervként árusítják, azonban beltartalmi értéke frissen fagyasztva szinte azonos a friss borsóéval.
A borsó a lencséhez hasonlóan a termékenységet jelképezi, így esküvők alkalmával a menü részét szokta képezni, és a szertartás után az ifjú párt is meg szokták dobálni vele, hogy bőséges gyermekáldásban legyen részük.
Így legyen borsó a kertedben
A zöldborsó a kezdő kertészek kedvenc növénye, hiszen a vetése és gondozása sem igényel különösebb kertészeti szaktudást. A zöldborsó nem válogat a talajban, bár a legjobb termést a közepesen gazdag, jó vízelvezetésű talajban hozza. A borsó a hüvelyes növények közé tartozik, a gyökerén élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, azonban ennek ellenére meghálálja a nitrogén- és a foszfát-műtrágyát. Jól túri a hideget, így korán vethető. Amikor a talaj hőmérséklete eléri a 2-3 Celsius-fokot, a magok rögtön csírázni kezdenek.
A borsót 3-6 centiméter mélyre, 25-30 centiméteres sortávolságra kell vetni. Ha sokáig szeretnénk élvezni a friss borsó ízét, érdemes szakaszosan vetni, vagyis egyszerre nem túl sokat, majd két héttel később egy újabb adagot vessünk el.
A zöldborsót könnyű termeszteni, és egészséges fogyasztani. Fotó: Shutterstock
Vigyázzunk, hogy egyetlen szem se maradjon fedetlen, mert a madarak fel fogják csipegetni. Sőt, nem fogják sajnálni az időt és az energiát, és meg fogják keresni a föld alatt a többit is.
Ha túl sokáig késlekedünk a vetésével, akkor sajnos kényszerérés indul meg, így akkor már nem fogunk tudni zsenge borsót szüretelni. Fontos tudnunk, hogy a borsó kúszónövény, így megfelelő támasztékot kell számára biztosítanunk, különben a növény a termés súlya alatt el fog feküdni. Ráadásul a rothadásra sem olyan érzékeny, ha meg tud támaszkodni. Ha tehetjük, a kert napos részére vessük, kerítés mellé.
A borsó kedveli a társaságot, különösen a sárgarépa, a zeller, a kukorica, az uborka, és a retek mellett érzi igazán jól magát. Ha jó termést szeretnénk elérni, ne feledkezzünk meg a komposztról, vagy az érett trágyáról, mert ezt nagyon meg fogja hálálni. Ezen kívül rendszeresen kell öntözni, különösen a virágzás időszakában és a hüvelyfejlődés idején. Amit pedig még ezek mellett feltétlenül tegyünk meg az érdekében, hogy rendszeresen gyomláljuk, hiszen a gyomok mind tápanyagot vonnak el tőle. Kapálással tegyük körülötte porhanyóssá a földet, hogy a levegő kellő mértékben át tudja járni.
Ha akkor szedjük le, amikor a hüvelyek még zsengék, csodásan édes zöldborsó lesz a jutalmunk. Ha ügyesen vetettük, akkor akár másfél hónapon át részünk lehet a zsenge zöldborsóban.
A legrövidebb tenyészidejű fajták a 12. héten már szedhetők. Átlagosan 1-2 kg termésre számíthatunk négyzetméterenként. Júliusban megismételhetjük a vetést, azonban ez a borsó már alacsonyabb lesz, és jóval kevesebb termést fog hozni, mint a tavaszi társa.
Mivel a borsó remek elővetemény, a letermett borsót érdemes gyökerestől kitépni, majd a szárát és a levelét bedolgozni a talajba. Kiválóan érzi magát a zöldborsó után a bimbóskel, a karalábé, a káposzta, az uborka és a cékla is.
Ezért vesd a szemed a zöldborsóra
A zöldborsó nagyon egészséges zöldség. Gazdag növényi szterolokban, amelyek segítenek alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét. Magas a K-vitamin tartalma, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint is, mely nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya és bőr számára, de a látásban is fontos szerepet tölt be. A borsó ezek mellett még B-komplex vitaminokat is tartalmaz. Rendkívül gazdag ásványi anyag forrás, tartalmaz kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt, de emellett nagyszerű folsav forrás is, és igen magas a C-vitamin tartalma.
Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában. A zöldborsó rendszeres fogyasztása esetén polifenoljai közül a kumesztrol csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Rost és fehérje tartalma segít a vércukorszint szabályozásában. A hab a tortán pedig, hogy a zöldborsó kiváló fogyókúra esetén is. Rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést és remek méregtelenítő hatása miatt segíti a méreganyagok távozását.
Tudd meg, mi az a sárgaborsó
A sárgaborsó nem egy különálló növényfaj, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő ételkészítmény. A hámozás során a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső héjazatuktól is, ezért lesz a borsónak sárga a színe. A borsó a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét, ezért is nevezik feles borsónak.
A sárgaborsót a világ legegészségesebb táplálékai között tartja nyilván. Szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, magas a rosttartalma, és megtalálható benne a B1- és B2- vitamin. Ezen kívül gazdag biotinban, folsavban, E-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban és mangánban. A sárgaborsót érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon. Készülhet belőle főzelék, pástétom, de még igazán finom fasírt is.
Reméljük sikerült meggyőzni, hogy adj helyet a kertedben a zöldborsónak!