Egy új tanulmány számítógépes modellezéssel vizsgálta, melyik a legfenntarthatóbb és legtáplálóbb étel az asztronauták számára. A kutatók a legjobb összetevőkből egy „űrsalátát" állítottak össze, ami hihetetlenül egészséges és nagyon finom is – írja a vince.hu.
A vegyészmérnök professzor, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta: a kutatók kezdetektől fogva kizárólag vegán alapanyagokban gondolkodtak, aminek az az oka, hogy az űrben történő élelmiszer-termesztéssel kapcsolatos tanulmányok a növényekre korlátozódnak. Űrben tenyésztett állatokkal végzett kutatások nem léteznek. „Senki sem tervezi, hogy tehenet vagy disznót vigyen a Holdra vagy a Marsra" – fogalmazott a professzor.
A 102 tagú listára több szuperélelmiszer is rákerült, például a quinoa, a kelkáposzta, magvak és diófélék, borsmenta, valamint néhány fűszer is: fahéj, kardamom stb. Fontos szempont volt, hogy mivel néhány alapvető tápanyag, például a B12-vitamin ritka a növényi alapú élelmiszerekben, a kiválasztott összetevőkből táplálkozó embereknek ezeket pótolniuk kell.
A lista összeállítása után a kutatók számítógépes szoftver segítségével a megadott paramétereknek megfelelő összetevő-kombinációkat hoztak létre. Ezeket hivatalosan „forgatókönyveknek" nevezték el. Előre meghatározták, hogy egy-egy kombinációnak hat-nyolc különböző összetevőt kell tartalmaznia, melynek során természetesen az elsődleges szempont az volt, hogy az adott receptek kielégítsék egy felnőtt ember ideális napi kalória- és vitaminszükségletét.
A kutatók első lépésként négy, teljesen vegán forgatókönyvre szűkítették a kört. Végül megállapították, hogy az összetevők legoptimálisabb kombinációja az édesburgonya, a kelkáposzta, a szójabab, a mák, az árpa, a földimogyoró és a napraforgómag keveréke. Az ezekből készült étel a lehető legtáplálóbb ahhoz képest, hogy mennyi mezőgazdasági erőforrásra van szükség hozzá. Ezekből a hozzávalókból azután egy "űrsalátát" készítettek.
Az űrsaláta receptje
Hozzávalók
63 gramm főtt szójabab
642 gramm főtt édesburgonya
223 gramm főtt árpa
79 gramm nyers kelkáposzta
25 gramm héjas, pörkölt földimogyoró
155 gramm mák
18 gramm héjas, pörkölt napraforgómag
salátaöntet (nem kötelező)
Az elkészítés módja
Győződjünk meg róla, hogy a szójabab, az árpa és az édesburgonya alaposan megfőtt és szobahőmérsékletűre hűlt. Ezt követően vágjuk fel a nyers kelkáposztát apró darabokra. Kockázzuk fel a főtt édesburgonyát. Keverjük össze az összes hozzávalót, és ízlés szerint adjunk hozzá salátaöntetet.
Az indexkép csupán illusztráció: Pixabay