Van pár olyan bokor, növény, amelyeknek a gyümölcsei cseppet sem finom, főleg frissen fogyasztva. Mégis rengeteg jótékony hatásuk van, így nem csoda, hogy az utóbbi időben felkapták például a homoktövist vagy éppen a fekete berkenyét. Ezek a növények szinte minden kertben ott lehetnek, hiszen nem kell őket túl sokat gondozni, cserébe jó hatással vannak az egészségünkre.
A homoktövis fogyasztásának előnyei
A homoktövis egy rendkívül különleges gyümölcs, bogyóit számtalan dologra fel lehet használni, gyógyító hatásai pedig széles sprektumú. A hazánkban is termesztett, szabadban előforduló növény Ázsiából származik, de a gyógyító hatásai és igénytelensége miatt már az egész világon elterjedt.
A piros bogyós termésében rengeteg a vitamin és a béta-karotin. Utóbbit tudja a szervezetünk A-vitaminná alakítani, ami aztán jótékonyan hathat a bőrünkre, a nyálkahártyánkra, a szemünkre. Található benne B12-vitamin, amelynek az anyagcsere folyamatokban van nagy szerepe. Kiemelkedő koncentrációban tartalmaz C-vitamint, a citromban találhatóhoz képest 10-szer többet. Magas továbbá az E-vitamin és az esszenciális zsírsav tartalma, azért nem csak nyersen, hanem ital formájában is fogyasztható.
Sok betegségre lehet hatásos szer, kiválóan erősíti az immunrendszert. Belső alkalmazásával gyulladásokat csökkenthetünk, emellett a homoktövis pozitívan befolyásolja a betegség lefolyását. A magvakból nyert olaj ráadásul még a szív- és érrendszert is támogathatja.
A benne található béta-karotinnak hála pedig még a szemünket is óvja, támogatja a vénák és az artériák egészségét és tisztaságát. A többi vitaminja pedig támogatja a gyomor- és bélrendszer munkáját. Antioxidánsai késleltetik a sejtöregedési folyamatokat, növeli a szervezet ellenállóképességét, erősíti az immunrendszert. Támogatja a máj funkcióit, fokozza az epe kiválasztását, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Mire képes a fekete berkenye?
Európában több családi gazdaság is átállt a fekete berkenye termesztésére. Nyersen ő sem túl ízletes, feldolgozva azonban finom lehet, ráadásul az ebből készült termékek egész ősszel estében segíthetik a felső légúti betegségek elkerülését. Mivel egy igénytelen növény, csak a fényre kell figyelni, így bárki bepróbálkozhat vele.
A növénynek rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, megelőző hatásait ismerjük, hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára. Már többször bebizonyították, hogy az olyan civilizációs betegségek ellen lehet hatásos, mint a rák, a szívinfarktus, a keringési betegségek, vagy éppen az anyagcsere problémák. Kiemelkedően magas a polifenol- és flavonoidtartalma, ami miatt képes lehet megkötni a gyulladásgátló markereket. Blokkolja továbbá azt az enzimet, ami gyulladást okozhat.
A fosószilva élettani hatásai
Végül pedig ott van nekünk a szinte minden kertben, erdei út mellett megtalálható fosószilva, amely egy 5-8 méteres fa. Tövises ágrendszerrel, fehér virággal rendelkezik, amelyek március végén nyílnak. A lédús sárga vagy piros termése édeskés-savanykás. A legtöbb esetben kompótot és lekvárt készítünk belőle, hiszen a főtt gyümölcshús könnyen turmixolható. Se metszésre, se növényvédelemre nincsen szüksége, ennek ellenére sokat és minőségi gyümölcsöt terem. Frissen fogyasztva is finom, de több gyümölcs hozzáadásával sokkal finomabb kompótot lehet készíteni. Sok háztartásban pálinkaként használják fel.
A homoktövis italként és nyersen is fogyasztható, bár utóbbi formában nem túl ízletes - fotó: pexels.com
A fosószilva tele van A-vitaminnal, amely segítheti a szem egészségét, a bőr és nyálkahártya megfelelő állapotának fenntartását. Mivel bővelkedik ásványi anyagokban, így kiváló választás immunerősítésre. Nem hiányozhat belőle a kálium, a vas, illetve a fluorid sem.
Forrás: benu.hu