Nemrég az Agroinform is megírta, hogy már nemcsak Olaszországba, hanem az arab piacra is jelentős tételben értékesítünk bárányhúst - utóbbi esetében főként nagyobb súlyú állatokat. A muszlim lakosság száma is növekszik az Európa Unión belül, ami szintén belső keresletet generál. Mindkét exportirány aktuális: közeleg ramadán, utána pedig húsvét, és ezek a vallási ünnepek lendületet adhatnak a piacnak.
A bárányhús piaca tehát idén is erősödik a közelgő vallási ünnepeknek, a ramadánnak és a húsvétnak köszönhetően, amelyek hagyományosan a legnagyobb keresletet generálják. Mindez a bárányhús árának rekordszintű növekedését hozza, miközben a kínálat továbbra is szűkös marad - legalábbis így látják Nagy-Britanniában, erről írt a farmersguardian.com. A kereslet és kínálat közötti egyensúlyhiány tovább fűtheti az árakat a szezonban, de az év későbbi részében a kínálat bővülése várható.
Ramadán – a muszlimok bárányhús iránti keresletének motorja
A ramadán idén február 28-án kezdődik, és március 30-ig tart, ami ebben az időszakban jelentősen megemeli a bárányhús iránti keresletet. A muszlimok számára a napi böjt megtörésekor, az iftár alkalmával a bárányhús fontos szerepet tölt be az étkezések során. Az ünnepi időszakot lezáró Eid al-Fitr lakomák tovább fokozzák a keresletet.
Szakértők szerint „öt nappal a ramadán kezdete előtt a muszlim családok jellemzően egész bárányt vásárolnak, majd a hónap közepén és az Eid előtt ismét feltöltik a készleteiket." A brit muszlim közösség a bárányhús-értékesítés mintegy 30%-át teszi ki.
Bár pontos adatok nincsenek, a baromfi iránti kereslet is nőtt a muszlim közösség körében, ám a bárányhús továbbra is kiemelkedő szerepet tölt be a vallási ünnepekhez kapcsolódó étkezésekben. A gazdák számára a megfelelő időzítés kulcsfontosságú, hogy megfeleljenek az ünnepek jelentette megnövekedett igényeknek.
Húsvét – hagyomány és erős kereslet
A ramadánt követően alig három héttel érkezik a keresztények legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely szintén jelentős keresletnövekedést generál a bárányhúspiacon. A húsvétvasárnapot megelőző két hétben a bárányhúseladások megduplázódnak az év többi időszakához képest, különösen a báránycombok iránti kereslet növekszik meg - ez a brit tapasztalat, de itthon is hasonló.
A ramadán és a húsvéti szezon minden évben kulcsfontosságú időszak a bárányhús piacán. A muszlim közösségnek történő értékesítés kiemelt szerepet játszik, és nagyon erős keresletre számítanak az európai gazdák.
A kínálat szűkössége és a piaci kilátások
Bár a kereslet erős, a kínálati oldal komoly kihívásokkal küzd Nagy-Britanniában. Az előrejelzések szerint a juhhústermelés 2025-ben várhatóan 2%-kal, 272 000 tonnára nő, de ez még mindig a harmadik legalacsonyabb mennyiség 2001 óta, amikor a száj- és körömfájás járvány jelentős csapást mért az ágazatra.
A termelés növekedése inkább a 2024-ben felhalmozott készletek átviteléből ered, nem pedig a juhállomány bővüléséből. A tenyészállomány csökkenése várhatóan 2025-ben is folytatódik: a nőivarú tenyészjuhok száma 2,5%-kal eshet vissza, ami hosszú távon korlátozhatja a kínálat növekedését - legalábbis Nagy-Britanniában.
A bárányhús piaca előtt álló kihívások és lehetőségek
Bár a közelgő ramadán és húsvét jelentős keresletnövekedést hoz a bárányhús piacán Európa-szerte, a kínálat szűkössége és a termelési kihívások hosszú távon problémákat okozhatnak. A tenyészállomány csökkenése és a betegségek kockázata további nehézségeket okozhatnak az ágazatban.
Indexkép: Pixabay