A különféle levesek készítése szinte egyidős a tüzet és a kezdetleges edényeket ismerő emberiséggel. Nem véletlen, hogy a levesek a mai napig fontos szerepet töltenek be az étkezéseinkben. A húsleves azonban jóval többet jelent számunkra, mint egy egyszerű étel. A húsleves ugyanis gyógyít. Legalábbis nagyon sokan fogyasztjuk szívesen, amikor megtámad minket valamilyen betegség.

A húslevesek közül pedig az egyik leghíresebb az Újházi-tyúkhúsleves, melynek névadója, Újházi Ede, 184 éve született. Ez a leves pedig maga a tradíció és a különleges ízek tökéletes találkozása, nem véletlenül lett a magyar konyha egyik legikonikusabb étele. Ezt a levest tálalják fel hazánkban a legtöbben, amikor ünnepelnek, sőt, a hétköznapokból is egy pillanat alatt varázsolhatunk ünnepet ezzel a csodás levessel. De vajon melyik hozzávalónak köszönhető, hogy az Újházi-tyúkhúsleves a mai napig őrzi népszerűségét, csodálatos íze miatt?

Az Újházi-tyúkhúsleves története

Az Újházi-tyúkhúsleves a Gundel étterem elődjéből, a Wampeticsből származik. A leves névadója, Újházi Ede, a neves színész, nem csak a színpadon, de a gasztronómiában is otthonosan mozgott, így kérésére többször is elkészítették a levest. A leves titka az volt, hogy "érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel" készült, az akkori leírások szerint. Akik az eredetit kóstolták, azt mondták, a tyúkhúson kívül a zeller is csodás ízt adott a levesnek.

újházi tyúkhúsleves húsleves

Az Újházi-tyúkhúsleves készülhet kakasból is. Fotó: Shutterstock

Azonban volt még egy titka az eredeti, Újházi-tyúkhúslevesnek. Állítólag a tyúk helyett gyakran kakasból készült, és a színész arra is nagyon odafigyelt, hogy a kakasok "taréjai és egyéb megkülönböztető szervei" se kallódjanak el. Elmondása szerint az "ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

A színész gyakran utazott el Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze, hiszen vén kakasok kellettek a leveshez, amelyeknek, ahogyan ő fogalmazott, "megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze." Az akkori leírás szerint három napig egyfolytában kellett főzni a kakasokat, amelyek húsa így teljesen átfőtt, és szinte eggyé olvadt a főtt zöldségekkel. A levest pedig szinte afrodiziákumként, egyfajta szerelmi bájitalként tartották számon akkoriban.

A jó húsleves titka

A jó húsleveshez nem minden esetben kell kakasokat főzni. Készülhet igazán finom és tartalmas húsleves marha-, sertés-, pulyka- vagy csirkehúsból. De a fűszerek és a zöldségek aránya is nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a végeredmény. A recept pedig általában minden családban más, és legtöbbször generációról generációra öröklődik.

Egy azonban biztos: minél kevesebb benne a mesterséges összetevő, és minél több friss, lehetőleg bio zöldséget tartalmaz, annál többet tesz az egészségünkért, és persze annál finomabb. A legjobb pedig természetesen, ha a saját veteményesünkből kerülnek bele a zöldségek, és a mi kertünkben kapirgált előtte a tyúk, amelyből készül.

Az igazán finom húsleves hosszú órákig készül, hiszen akkor a legjobb, ha órákon át csak gyöngyözni hagyjuk, vagyis nagyon alacsony hőfokon főzzük. Egy fazéknyi húsleveshez szükségünk lesz egy vöröshagymára, pár gerezd fokhagymára, 4-5 sárgarépára, 2-3 fehérrépára, egy kisebb darab karalábéra, zellerre, petrezselyemzöldre, pár szem krumplira és természetesen a húsra. Fűszerezni szinte csak sóval és borssal szükséges, hiszen az összetevők adják meg a húsleves semmivel sem összehasonlítható ízét.

A húsleves gyógyítani is tud

A megfázás vagy az influenza esetén nagyon fontos az ágynyugalom és a folyadékpótlás. A legjobb, ha meleg teát kortyolgatunk, és elfogyasztunk egy tányér finom, meleg húslevest. A levesek nagyon fontos tápanyagokat tartalmaznak, könnyen emészthetők, mégsem telítenek el.

tyúkhúsleves újházi tyúkhúsleves húsleves

A húsleves nagyon jót tesz az immunrendszerünknek is. Fotó: Shutterstock

Ráadásul kanalanként is adagolhatjuk őket, így ha a betegségünk gyomorbántalmakkal jár együtt, akkor is el tudjuk fogyasztani azokat. Nem véletlen tehát, hogy már időszámításunk előtt is erőlevessel gyógyítottak, amelyet csontokból és zöldségekből főztek.

Az ókori Kínában és Görögországban még receptre is felírta az orvos a húslevest. De nem csak azért gyógyít a húsleves, mert meleg. A húslevesben ugyanis kimutatható mennyiségű gyulladáscsökkentő anyag található, ezen kívül nedvesíti az igénybe vett nyálkahártyákat, a zöldségekből származó vitaminok, a csontokból kioldódó ásványi anyagok pedig erősítik az immunrendszert.

A húslevest akkor is jó ötlet fogyasztani, amikor egészségesek vagyunk, hiszen általa az immunrendszerünk is erősebbé válik. A levesek azért nagyon egészségesek, mert friss zöldségekből, gyümölcsökből készülnek, és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A legjobb, ha mindig szezonális zöldségekből, illetve gyümölcsökből, frissen készítjük.

A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, csökkenti a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, továbbá javíthatja a szem egészségét. Ráadásul még a súlygyarapodástól sem kell tartanunk, hiszen egy tányér leves csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Persze, csak ha nem eszünk meg mellé pár szelet kenyeret.

Sőt, ha kifejezetten alacsony kalóriatartalommal rendelkező leveseket készítünk, ízletes formáját választhatjuk a fogyókúrának. Egyes levesfajták gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a zöldségleves, a gyömbért tartalmazó levesek, illetve a csontleves és a húsleves.

A levesekben használt gyógy- és fűszernövények is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, vagy visszaszerzéséhez. Ezen kívül pedig, mivel a szervezetünknek vízre, folyadékra van szüksége, a levesek a hidratálásban is segítenek. A leves pedig nem csak folyadékkal lát el bennünket, hanem elektrolitokkal is.

Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthetők, sőt, a zöldséglevesek a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is jók.

Használjunk minél több friss zöldséget a leveleseinkhez, mint amilyen a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé, ezáltal az immunrendszerünket is meg tudjuk erősíteni. Ezek a levesek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek pedig védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve lassítják az öregedési folyamatokat is.

Ezen kívül a zöldséglevesek tele lehetnek D-vitaminnal és kalciummal, így a finom ebéd még az egészséges csontok fenntartásához is hozzá tud járulni. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a levesbe.

Jó egészséget és sok finom levest kívánunk!