A sajt összetevői, egészségügyi előnyei
A sajtok általában magas kalóriatartalmúak, sok nátrium és telített zsírsav található bennük. Az egyes sajttípusok összetétele azonban nagyon különböző lehet. Például 30 gramm krémsajt tápértéke 84 kcal; 8 gramm zsírt, 1 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét tartalmaz. Ugyanennyi cheddar tápértéke 115 kcal, amelyben 10 gramm zsír és 7 gramm fehérje van, és nem tartalmaz szénhidrátot.
A sajtok vitamintartalma is eltérő. A legtöbb sajt tartalmaz A- és B12-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), foszfort, szelént, nátriumot. A juh- és a kecskesajtok gazdagabbak A-vitaminban, a tehéntejből készült sajtokban pedig több béta-karotin található.
A sajt az egyik legtermészetesebb kalciumforrás, a kalciumnak pedig kiemelkedő szerepe van az egészséges csontozat és fogazat, valamint a normál vérnyomás fenntartásában. Érdemes a kalciumban gazdag ételek mellé D-vitamint is fogyasztani, hiszen a kalcium felszívódását ez a vitamin segíti. 60 gramm sajt a napi kalciumszükségletünknek körülbelül a 40–50 százalékát fedezi.
Allergia, intolerancia és érzékenység
A laktózintolerancia olyan állapot, amelyben a szervezetből hiányzik a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim (a laktáz), aminek gyakori tünetei a felfúvódás, a puffadás és a hasmenés. A laktózintolerancia szintje egyénenként eltérő lehet. Vannak, akiknél az érlelt, kevés laktózt tartalmazó sajtok nem okoznak panaszokat, mások egyáltalán nem tudnak sajtot fogyasztani anélkül, hogy ne lennének kellemetlen tüneteik. A kemény, érlelt sajtok laktóztartalma általában kisebb, mint a friss, lágy sajtoké.
A sajt az egyik legtermészetesebb kalciumforrás – fotó: Shutterstock
Veszélyek
Nagy mennyiségű sajt fogyasztása esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vesebetegeknek sem szabad túl sok sajtot fogyasztaniuk magas foszfortartalma miatt.
A depresszióra hajlamosakat vagy a Parkinson-kórban szenvedőket is óvatosságra intik a szakemberek, mert a betegségükre szedett MAOI (monoamin-oxidáz-gátló) gyógyszer mellett fogyasztott nagyobb mennyiségű érett sajt túl sok tiramint tartalmazhat a szervezet számára. Minél érettebb egy sajt, annál magasabb a tiramintartalma.
Forrás: greendex.hu
Indexkép: Shutterstock