A mandula nem csupán egy ropogós nassolnivaló – a tudomány szerint valódi egészségelixír. Egy friss, harmincéves kutatási eredményeket összegző tanulmány alapján napi fogyasztása nemcsak a szív egészségére, de a testsúlyra és a bélflórára is jótékony hatással van.
A mandula jótékony hatásai
A mandula különösen gazdag E-vitaminban, magnéziumban, kalciumban, rostokban, fehérjében és esszenciális zsírsavakban. Egy maréknyi, azaz nagyjából 30 grammnyi mandula 6 gramm fehérjét, 4 gramm rostot és 15-féle fontos tápanyagot tartalmaz.
A tudósok megállapították, hogy a napi mandulafogyasztás kis mértékben, de szignifikánsan csökkenti a „rossz" LDL-koleszterin szintjét és a diasztolés vérnyomást. Emellett elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélflórában – ami kulcsfontosságú az emésztés és az immunrendszer szempontjából. Sőt, néhány résztvevőnél még testsúlycsökkenést is megfigyeltek!
Dr. Adam Drewnowski, a tanulmány egyik vezető szerzője úgy véli, a mandula „valódi tápanyagcsomag", amely az egész világ kutatóinak egyetértésével került a szív- és anyagcsere-egészség élvonalába. A kutatást ráadásul független szakértők is lektorálták, így megbízható forrásnak számít.
Juliette Kellow brit dietetikus is megerősítette: a mandula könnyen beépíthető a napi étrendbe. Lehet magában nassolni, de kiváló kiegészítője müzlinek, salátának, zabkásának vagy akár egy ízletes currynek is.
Forrás: express.co.uk
Indexkép: Pixabay