A zöldségekben, diófélékben, gyümölcsökben és halakban gazdag mediterrán étrend jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát − derül ki egy friss kutatásból. Az eredmények több tízezer emberen végzett vizsgálatokból származnak.

A mediterrán étrend egészségügyi előnyei

A mediterrán étrend képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat is. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé tartozik például az olívaolaj, a hüvelyesek és egyéb, növényi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek.

Ugyanakkor a szervezetben a gyulladást fokozó élelmiszerek, mint például a cukor és a telített zsírok, a depresszió magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Dr. Camille Lassale, a tanulmány vezető szerzője elmondta: meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy összefüggés van az étrend minősége és a mentális egészség között.

Négy tanulmány vizsgálta a depresszió és az étrend közötti kapcsolatot 36 556 emberen, és az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik jobban betartották a mediterrán étrendet, 33%-kal kisebb volt az esélye a depresszió kialakulásának, mint azoknál, akik kerülték azt.

Öt tanulmányból pedig kiderült, hogy a magas telítettzsírsav-, cukor- és feldolgozottélelmiszer-tartalmú ételek fogyasztása összefügg a depresszió magasabb kockázatával.

zöldségek

Azoknál, akik jobban betartották a mediterrán étrendet, 33%-kal kisebb volt az esélye a depresszió kialakulásának – fotó: Shutterstock

Dr. Lassale hozzátette: a gyulladáspárti étrend szisztémás gyulladást idézhet elő, és ez közvetlenül növelheti a depresszió kockázatát. Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek azt mutatják, hogy a bél és az agy közötti kapcsolat kulcsszerepet játszik a mentális egészségben, és hogy ezt a tengelyt a gasztrointesztinális baktériumok modulálják, amelyeket az étrendünkkel módosíthatunk.

Dr. Tasnime Akbaraly, a tanulmány társszerzője elmondta: "Azzal, hogy kimutattuk, hogy az egészséges táplálkozási szokások betartása összefügg a depressziós zavarok csökkent kockázatával, hozzájárulunk ahhoz az egyre bővülő bizonyítékhalmazhoz, amely a napi étrendünk fontosságára vonatkozik a mentális és agyi egészségünk szempontjából."

Forrás: in.hu