Óriási vitaminhiány léphet fel Európában, aminek Németország lehet az epicentruma. A B-vitamin már most is nehezen elérhető, a helyzet pedig az előrejelzések szerint csak tovább romlik majd – írja a 168.hu.

vitamin

A B-vitaminok gyártása speciális létesítményeket és technológiát igényel – fotó: pixabay.com

Mi lehet a háttérben?

Jogosan merül fel a kérdés, mi állhat mindennek a hátterében? A Tények cikke szerint egyes iparági szakértők azt mondják, hogy az ellátási zavar kialakulásában közrejátszhat a BASF ludwigshafeni üzemében történt júliusi robbanás is. Az üzemben az A- és E-vitamin gyártására összpontosítottak, de a robbanás eredményeként létrejövő termelési fennakadások közvetett hatással lehetnek a B-vitamin piacra is.

Míg az A, valamint E-vitaminok beszerezhetők alternatív forrásokból is, addig a B-vitaminok gyártása lényegesen komplexebb, speciális létesítményeket és technológiát igényel, ezért könnyebben alakulhat ki hiány is belőle.

Nagyon fontos vitamin

A B-vitamin pótlása nagyon fontos, hiszen támogatja az idegrendszert és a mentális egészséget, arról nem is beszélve, hogy segít az ételek energiává alakításában is.

A B-vitaminok megtalálhatók a vitaminkészítményekben, de az energiaitalokban, és a vitaminokkal dúsított italokban is, amelyeket napi szinten rengetegen fogyasztanak.

A kialakuló hiány éppen ezért súlyosan érintheti ezen termékek gyártóit, de bajba kerülhetnek a gyógyszertárak és a kórházak is. A vitaminkészítmények esetében már most emelkedtek az árak, a készletek pedig gyorsan fogynak.

Vitaminválság fenyeget

A hiány más iparágakra is hatással lehet, mint például fennakadásokat okozhat az állati takarmányok gyártásában és a kozmetikai iparban (amely gyakran használ B-vitaminokat a bőr és haj ápolására).

Egyes szakértők szerint a B-vitaminok piacán érzékelhető zavarok még tovább fokozódnak majd, mert a folyamatosan növekvő globális kereslet, és a gyártási fennakadások további nyomást helyeznek a gyártókra, emiatt pedig vitaminválság fenyegetheti Európát.