Számos olyan élelmiszert, alapanyagot találhatunk a kertben, a boltokban, amelyek természetes forrásai lehetnek a káliumnak. Ez szabályozza a vérnyomást, megszabadítja a testünket a pangó víztől. A kálium tehát a szervezet működésének egyik legfontosabb ásványi anyaga és elektrolitja, amely támogatja az idegrendszer egészséget is.

Vérnyomáscsökkentő növények

Bár nélkülözhetetlen, a szervezetünk nem képes előállítani, ezáltal olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amikből fedezni tudjuk a napi szükségletet. Sokaknak ez nem megvalósítható, így a lakosság nagy része táplálékkiegészítő formájában viszi be a szervezetébe. Pedig számtalan olyan növény van, amely képes lenne természetes úton pótolni a szükséges mennyiséget. A kapszula formájában bevitt változattal ráadásul nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a kálium túladagolása komoly gondokat okozhat, mint az izomgyengeség, a szédülés, az émelygés, vagy éppen a szapora szívverés és a légszomj. Nem ritka a mellkasi fájdalom és a hányinger sem.

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) ajánlása alapján a felnőtt férfiaknak 3400 mg/nap, a nőknek pedig 2600 mg/nap az ideális mennyiség. A kiegyensúlyozott étrend mellett nem lehet probléma, és a szív-érrendszer egészségének szüksége is van ekkora mennyiségben ebből az ásványi anyagból.

Miben van nagy mennyiségű kálium?

A szilva például amellett, hogy támogatja az emésztést és a húgyhólyag egészségét, érezhetően jót tesz a vérnyomásnak, a szívritmusnak, az idegeknek, emellett csökkentheti a koleszterinszintet is. Napi egy-egy pohár 100 százalékos szilvalé elfogyasztásával hozzájutunk a szükséges mennyiségű káliumhoz.

A másik népszerű és ismert gyümölcs, amihez szinte egész évben hozzájuthatunk, a narancs. Enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, ami miatt több nátrium képes távozni a szervezetünkből, bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást. A betegeknél még a természetes értágító hatást is felfedezték. Érdemes tehát napi szinten fogyasztani akár gyümölcs, akár narancslé formájában.

A cékla egy olyan zöldség, amit sokan nem szeretnek, pedig az egyik legismertebb tulajdonsága, hogy képes lehet helyreállítani a vérnyomást. Már napi 250 milliliter céklaié csökkenti a szisztolés és a diasztolés értékeket. Jó forrása továbbá az idegrendszert és a szív működését támogató vasnak, folsavnak, valamint a káliumnak.

Nyári hűsítő és vérnyomást támogató gyümölcs

Igen, a dinnyéről van szó. A magyarok egyik kedvenc finomsága magas víz- és káliumtartalma miatt hajtja a feleslegesen raktározott vizet a testünkből. Emellett kiváló forrása a magnéziumnak, az A- és a C-vitaminnak egyaránt. Napi 300 gramm elegendő belőle ahhoz, hogy fedezzük a szükséges mennyiséget.

A népszerű avokádó mindenre jó

Tudtad? Már egy fél avokádóban is legalább 340 mg kálium található, emellett gazdag esszenciális zsírokban, K-vitaminban és folsavban egyaránt. Kiválóan támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Érdemes turmix formájában is kipróbálni, hiszen például spenóttal és banánnal kiegészítve még több káliumhoz és egyéb ásványi anyaghoz juttathatjuk a szervezetünket. Növényi itallal keverve akár reggelinek is kiváló.

A legfontosabb alapanyagok

Hazánkban szinte mindenhez hagymát és fokhagymát használunk. Ez már csak azért is jó, mert mind a kettő zöldség bővelkedik káliumban. Az egyik legismertebb fűszernövényünk a fokhagyma, amit már évezredek óta használunk gyulladások csökkentésére, valamint a magas vérnyomás mérséklésére. Napi 1 gerezd is elég belőle ahhoz, hogy optimalizáljuk a vérnyomásunkat. Rendszeres fogyasztásával ráadásul tágítjuk az ereket, segítjük az érfalak rugalmasságát, valamint megelőzhetjük a vérrögök kialakulását.

A vöröshagyma szintén megoldást jelenthet a vérnyomás csökkentésére, csak a hatóanyaga más, mint a fokhagymának. Allicin mellett tartalmaz még flavonolt és kvercetint, amely segíthet a vérnyomás helyreállításában. Ezek az antioxidánsok ráadásul fontos szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében is.

Turmix formájában bármelyiket könnyen beilleszthetjük a mindennapjainkba - fotó: pexels.com

A zöld színű növények rendszeres fogyasztása

A spenót mellett a brokkoli is bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Fogyasztása keresztesvirágú zöldségként, az oxidatív stressz csökkentésével a rákos megbetegedések kockázatát mérsékli. A szulforafán tartalma pedig képes helyreállítani a vércukorszintet és a vérnyomást.

Fontos továbbá, hogy ezen zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett lehetőleg kerüljük a sós ételek fogyasztását, csökkentsük a tóbevitelt, hiszen ez is hatással lehet a vérnyomás ingadozására. Amennyiben kevesebb nátrium van a szervezetünkben, akkor a vesénk könnyebben elvégzi a feladatait. Érdemes kerülni továbbá a tartósítószereket, az élelmiszer adalékot tartalmazó félkész és készételeket, valamint a chipseket, illetve a felvágottakat. Ezek mindegyike rengeteg sót tartalmaz, amely köztudottan emeli a vérnyomást.

Érdemes továbbá rendszeresen mozogni, a plusz kilóktól megszabadulni. A vérnyomásnak nem tesz jót, ha folyamatosan stresszelünk, dohányzunk, vagy napi szinten fogyasztunk alkoholt.

Forrás: femina.hu