Egy gyerek intelligenciája rengeteg tényezőtől függ, amelyben a mozgásnak és az ételnek is nagy szerepe van.

Hogyan hatnak az agy fejlődésére az elfogyasztott élelmiszerek?

A minőségi ételek fontos szerepet játszanak az agy fejlődésében, működésében, főleg 3 éves korig. A megfelelő tápanyagok elősegítik a kognitív fejlődést, míg az ultrafeldolgozott, alacsony tápértékű ételeknek ellenkező hatása van.

E hatás pedig évekkel később is mérhető! A Bristoli Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a gyerek 3 éves koráig kialakult étkezési szokásai befolyásolhatják a 8 éves korban meglévő kognitív képességeit is. A kutatók közel 4000, az 1990-es évek elején született gyerek adatait vizsgálták, ezek között azt is, hogy a gyerekek mit ettek és ittak az adott életkorban.

Három kategóriába sorolták a gyerekeket aszerint, hogy „feldolgozott", zsírral és cukorral teli az étrendjük; „hagyományos", tehát húst, burgonyát, kenyeret és zöldséget tartalmazó étrendet követnek; vagy „egészségtudatos", azaz salátát, gyümölcsöt, rizst és halat tartalmazó étrendet. A gyerekek étrendjét egy pontozási skálán is értékelték, „amely a legegészségesebbet jelölő mínusz kettőtől a legegészségtelenebbet jelölő 10-ig terjedt".

Az eredmények szerint 8,5 éves korukban azoknak a gyerekeknek, akiket kisgyermekként a legrosszabbul tápláltak, valamivel alacsonyabb volt az IQ-juk, mint a legegészségesebben táplálkozó gyerekeknek.

A 12 pontos egészségtelen étkezési skálán minden egypontos növekedés 1,67 százalékpontos IQ-csökkenéssel járt. Ez az összefüggés azután is fennállt, hogy a kutatók az adatokat más tényezőkre, például a társadalmi-gazdasági helyzetre és a szülők iskolai végzettségére módosították. A gyermek étrendjének javítása 3 éves kor után nem mutatott összefüggést az IQ ugrásával. Mindezek alapján a kutatók szerint úgy tűnik, amit kiskorában etetünk a gyerekünkkel, az meghatározhatja az agya fejlődését, ezzel együtt az IQ-ját.

Az első 3 évben növekszik az agy a leggyorsabb ütemben, és ha ebben az időszakban minőségi tápanyagokhoz jut a gyerek, az segíti a lehető legmagasabb IQ kialakulását is. A magas zsír- és cukortartalmú étrend alacsonyabb IQ-értékeket eredményezhet.

Melyik ételek a legkárosabbak az IQ szempontjából?

Egészséges ételnek számítanak a zöldségek, gyümölcsök, a saláták, a rizs, a tojás, a hal, a sovány hús, a joghurt, az olajos magvak.

Az egészségtelen ételek közé tartoznak az ultrafeldolgozott és feldolgozott élelmiszerek, a cukros nassolnivalók, a telített zsírokban gazdag ételek.

élelmiszer

Ha minőségi tápanyagokhoz jut a gyerek, az segíti a magasabb IQ kialakulását – fotó: Shutterstock

A cukros üdítők kifejezetten ártalmasak, főleg amelyek egészségtelen színezékeket is tartalmaznak. A gyorséttermi ételek és a konzervek, porból készíthető ételek szintén az ártalmas kategóriába tartoznak, ahogy a cukros müzlik, chipsek, kekszek, sós és édes rágcsálnivalók vagy a hozzáadott cukrokat tartalmazó joghurtok, krémtúrók is.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock