A karéla vagy balzsamkörte közeli rokonságban van az uborkával és a tökfélékkel. Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában és a Karib-tenger trópusi vidékein őshonos, de az ezektől eltérő klímához is jól alkalmazkodik.

A karéla jótékony hatásai

A karéla rendkívül gazdag tápanyagokban és ásványi anyagokban: kétszer annyi kalcium van benne, mint a spenótban, és rengeteg vasat, káliumot és vitamint is tartalmaz, így rendkívüli az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása, és gyulladáscsökkentőként is alkalmazható.

A növény keserű ízét okozó vegyületcsoport, a charantin jótékonyan hat a vércukorszintre, illetve segít megelőzni az inzulin hirtelen emelkedését vagy csökkenését, ezáltal szabályozza az anyagcserét.

Mivel kalória- és szénhidráttartalma alacsony, fogyókúra és különböző diéták során is nyugodtan fogyasztható.

Indiában az ájurvéda a gyomorbántalmak és bőrproblémák kezelésére alkalmazza, Dél-Amerikában pedig többek között fertőzések és láz csillapítására használják.

Mit kezdjünk a keserű ízzel?

Vannak, akiket zavar a karéla keserű aromája, de ez ellen könnyen tehetünk:

Darabold fel a zöldséget, sózd meg egy kicsit, majd öntsd le forró vízzel, és hagyd állni néhány óráig vagy akár egy éjszakán át. Pirítsd meg egy kevés olívaolajon a szeletekre vágott és kimagozott zöldséget.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy néhány étellel nem alkot jó párost, ilyenek például az édes gyümölcsök, a tejtermékek, a magas savtartalmú ételek – mint a paradicsom – és a zsíros húsok.

Milyen ételek készülhetnek karélából?

Miután beáztattad a sós vízbe és kimagoztad a zöldséget, készülhet belőle chips (ehhez karikákra vágjuk a karélát, megsütjük, majd sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük), amely nemcsak önmagában fogyasztható, hanem köretként vagy salátába is tehetjük.

A karéla nagyszerű kiegészítője lehet zöldségleveseknek, pörkölteknek.

Készíthetünk töltött karélát is, melybe szinte bármi kerülhet: hús, apróra vágott zöldségek stb. és még sorolhatnánk.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy sötétzöld darabokat válasszunk, mert azok az érettek.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock