Szántóföldön a későn érkező hideg és fagyok következtében az őszi búza levele a csúcsi részektől elhal a fagy hatására, a repce levelei egyszerűen leszáradnak. Ez nagyon visszaveti a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el.
Gyümölcsösökben a fagykár fokozottabban jelentkezik, ugyanis a virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség. Szőlő esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nem csak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti.
Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 1-2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2,5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette.