Ukrajnában éppen folyik a hajdina betakarítása és eddig 120 ezer tonnát meghaladó magtermést gyűjtöttek be. Ugyanakkor a teljes termésmennyiséget 150 ezer tonna fölött várják – idézi a karpatalja.ma Ihor Vistak-ot, az Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztályának igazgatóját.
Vistak arról is beszélt a rbc.ua-nak, hogy a hajdina ára mostanra 60-70 hrivnyára csökken, miközben 2022 júliusában közel 90 hrivnyát is adtak kilogrammjáért.
A orosz-ukrán háború első napjaiban az Ukrán kormány több élelmiszer kivitelét tiltotta be, köztük volt a hajdina is. Később, szintén a háború miatt, nagy területen elmaradt a napraforgó és a kukorica tavaszi vetése, ezeken a területeken végül főként hajdinát vetettek.
Hajdina vagy más néven pohánka, tatárka, haricska (Fagopyrum esculentum L) – Fotó: Pixabay
A magyar gazdák a hajdinát gyakran pohánka néven is ismerhetik. Előfordul biodiverzitást növelő méh- és vadlegelő magkeverékben, de szálastakarmányként és zöldtrágyázásban is hasznosítható.
A pohánka (Fagopyrum esculentum L) néven szerepel a Nemzeti Fajtajegyzékben, Hajnalka és Oberon fajtanévvel.
A hajdina (pohánka) nem érzékeny a talajra és jól tolerálja a szárazságot, ráadásul száraz körülmények között az egyik legmegbízhatóbb gyomelnyomást biztosítja.
Néhány évtizeddel ezelőtt a hajdina Magyarországon fontos növény volt. Elsősorban másodvetésként emberi fogyasztásra (hajdinakását, hajdinalepényt, hajdinakenyeret készítettek, sőt pálinkát (párlatot) is főztek belőle) és állati takarmányozásra is termesztették.
A hajdina jelenleg is elérhető élelmiszer, viszont fontos, hogy 2022. szeptember 1-től a kukoricára, a hajdinára, a kölesre,a gyógynövényforrázatok alapjául szolgáló szárítmányokra szigorú tropán alkaloid határértéket határozott meg az Európai Bizottság.