Október első napjaiban az ország túlnyomó többségén jórészt borongós, csapadékos időjárás uralkodott. A nappali hőmérséklet nem emelkedett 16-18 °C fölé, éjszakánként pedig csak 10 fok körüli volt a levegő hőmérséklete. A bőséges csapadék miatt folyamatosan töltődik a talajok vízkészlete, de a korábban kialakult vízhiány miatt még az általában csapadékosabb nyugat dunántúli tájegységekben sem pótlódott teljes mértékben – írja előrejelzésében dr. Aponyi Lajosmagyarnovenyorvos.hu -n.

A kukoricának és a napraforgónak nem, de az őszi káposztarepcének jót tett a bőséges csapadék – fotó: pixabay.com

A csapadékos periódus a kukorica és a napraforgó termésében segített a kórokozók terjedésében. Kukoricában felgyorsult a csőpenészedés kialakulása, hiszen több napon keresztül sem tudott kiszáradni a csuhélevél, emiatt pedig a kórokozó akadálytalanul inkubálódott a szemeken.

Az aratás után ezeket az erősebben fertőzött tételeket gondosan kell szárítani, rostálni és tárolni, lehetőség szerint elkülönítve a már korábban betakarított tételektől.

Sok a megázott napraforgó is, melyeken látványosan erősödött a szklerotiniás- és a botritiszes tányérfertőzés. Megkezdődött a megbetegedett tányérok elhalása, amelyek a betegségtől rothadásnak indulnak, és szétesnek. A termésmentésnek csak egyetlen módja van, a betakarítás felgyorsítása.

A bőséges csapadék rengeteget segített az őszi káposztarepce kelésében és fejlődésében. A szokásosnál hűvösebb idő ugyan lelassította a növekedést, de ezzel párhuzamosan lecsökkent a kártevők aktivitása is. A keresztesvirágúak bolhái és a földibolhák hámozgatják a repce leveleit, de az általuk okozott kár mérsékeltebb a szárazságban tapasztaltnál, a növények regenerálódása ugyanakkor erőteljesebb.

Erőteljes csökkenés figyelhető meg a repcedarázs imágók rajzásában is: a heti fogás csupán néhány egyedre korlátozódott, a kelő lárvák száma sem sok. Az idősebb, L3-L5 fejlettségű álhernyók azonban nagy étvággyal rágják a lombozatot, helyenként igen nagy, gócos megjelenéssel. Az ilyen magas fertőzés elhárítását azonnal meg kell kezdeni, azonnali védekezést igényel.

A repce vetések szegélyeiben folytatódik a mezei pocok betelepedése. Változó létszámmal ugyan, de a fertőzés országos szinten folytatódik, riasztóan magas egyedsűrűséget még csak elvétve lehet látni.

A kialakult pocok kolóniák létszáma 2-3 db/100 m2, de várható a fertőzés további erősödése, ugyanis a bőségesebb szeptemberi és október eleji csapadék eddig nem okozott állományritkulást a pocok népességben.

Mivel az eddig elvetett őszi árpa és búza kelése még csak szórványosan indult meg, ezért ott még kisebb a mezei pocok aktivitása – olvasható dr. Aponyi Lajos előrejelzésében.