A gombáról általában az jut eszünbe, hogy az esőben nő, a Macrophomina nevű fajtája azonban pont az aszályt szereti, és ilyenkor fokozott étvággyal esik neki a cukorrépának – írja a vg.hu

cukorrépa

Nem mindenki tud ennyi cukorrépát betakarítani, ahol a Macrophomina megjelenik, ott akár a teljes termést is tönkreteheti – fotó: pixabay.com

Siralmasan néznek ki a cukorrépaföldek Nagymágocs határában, a szentesi Terra-Coop Kft. 400 hektáros földjén: a levelek elszáradtak, feketék, a kihúzott répák rohadtak és penészesek. Mindezt a Macrophomina nevű gomba okozta, ami szereti az aszályt, és a meleget – mivel a nyáron hetekig volt nagyon meleg, 35–38 °C közötti hőmérséklet, így itt a gombaölő szer és a lombtrágya sem használt.

Ahol a Macrophomina megjelenik, ott akár a teljes termést is elintézheti, és itt pont ezt történt

– mondta a Délmagyarnak Gránicz Zoltán, a cég agronómusa, majd hozzátette:

Ilyenkor a répa hervad, fonnyad, szárad, aztán elpusztul, az elhalás a gyökerekben a külső részektől halad befelé, a répa pedig összezsugorodik, szinte mumifikálódik. Már nem jó semmire. Mégis be kell takarítani, különben még a következő éveket is tönkretenné.

Csak ez az egy cég több százmillió forintot veszít most a cukorrépán, amelynek a termesztése eleve rendkívül költséges. Egy hektáron az önköltség körülbelül félmillió forint, ha öntözték is, akkor 700 ezerre rúgna. Körülbelül ugyanekkora összeg lesz az elmaradó haszon és még csak azt sem tudják, hogy a kiegészítő támogatásokat megkaphatják-e.

Ez a gombás fertőzés nemcsak a cukorrépát, hanem a napraforgót, a kukoricát és a szóját is károsíthatja, úgyhogy várható, hogy térségünkben más növényeknél is problémát okozhat

– tette hozzá az agronómus.

Gránicz Zoltán azt is elmondta, hogy a káruk enyhítése ügyében lépéseket tettek, de eddig még nem sok mindent sikerült elérniük.