A búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.
A búzatermés minősége megfelelőnek tűnik, viszont gondot jelentenek a toxinok – fotó: Agroinform.hu
A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek – mondta dr. Halmos Gábor.
A Concordia vezérigazgatója rámutatott: a csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza DON toxin vizsgálatát, nem is véletlenül; az idei évben előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak.
Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.