A Planet Budapest 2023 Természetközeli mezőgazdaság szakkonferencián Szabó László talajmegújító ökogazda, a Tarkarét Bivalyfarm tulajdonosa, valamint a Hold Alapkezelő Zrt. társalapítója tartott előadást Az agrokémián alapuló agrárgazdálkodás főbb kihívásai címmel.
Kiemelte, hogy nagyon sokan a 20. századot az agrárium évszázadának tartják, de ma már tudjuk, hogy az agrárium eredményei súlyos költséggel is jártak.
A mezőgazdaság sohasem volt tökéletes összhangban a környezettel, de nagyon sokáig a problémák lokálisan jelentkeztek, ám a gyors mezőgazdasági fejlődés hatására ezek a problémák globálissá váltak és nem tudunk előlük elmenekülni, a természet egyre több helyen nyújtja be a számlát – hangsúlyozta Szabó László.
Felsorolta, hogy az agrokémiára alapuló mezőgazdaság jelenleg milyen problémákkal szembesül:
- talajpusztulás
- porvihar, azaz termőföldvihar
- humusztartalom- és szervesanyag-csökkenés
- felszín alatti és felszíni vizek szennyezése
- antibiotikum rezisztens baktériumok és mikroorganizmusok terjedése
- humán táplálkozási zavarok
- biodiverzitás csökkenése
Felvetette, hogy amikor a változáson gondolkozunk két kérdésre kellene tudni a megnyugtató választ:
- Ha átállunk a fenntartható mezőgazdaságra, akkor ki fogja a 8 milliárd embert etetni?
- Ki fogja az átállás költségeit megfizetni?
Szabó László – Fotó: Agroinform
Miért vannak bajban a gazdák?
Az első kérdés kapcsán elmondta, hogy a búza és a kukorica reál ára az elmúlt 170 évben a negyedére csökkent, ami nem arra utal, hogy ezekből a terményekből hiány lenne.
A gazdák a hosszú reálérték csökkenési folyamatokkal küzdenek és egy mókuskerékben próbálnak előre haladni. A csökkenő árak miatt alkalmazkodni kényszerülnek, és egyre nagyobb beruházásokkal, egyre több vegyszerhasználattal, egyre intenzívebben próbálnak egyre több terméket előállítani egy olyan piacra, amelyen egyébként is nagy a túltermelés. Ez őrület! – emelte ki Szabó László.
Mivel a csökkenés nem lineáris, néha van egy-egy jó év, de egyre több a rossz – hívta fel a figyelmet a szakértő.
Kitért arra, hogy az agrárium súlya erdőgazdálkodással és halászattal együtt az USA GDP-jében 1 százalék, az Európai Unióban 1,5 százalék. Ha az élelmiszeripar termelését is beleszámítjuk, akkor 2 illetve 3 százalékra emelkedik ez az arány.
Mennyi élelmiszerre van szükségünk?
Összevetette ezt azzal, hogy a fogyasztói kosárban mekkora szerepet töltenek be az élelmiszerek. Fejlődő országokban ez meghaladja az 50 százalékot, ugyanakkor az USA-ban a lakosság a bevételeinek csupán 7 százalékát költi élelmiszerre és ebben az összes pazarlásuk és túlfogyasztásuk benne van. Ráadásul a mezőgazdaság társadalmi költségei nagyobbak, mint amit a fogyasztók a termékekért fizetnek.
A mezőgazdasági termelés mellékhatásainak következményei drágábbak, mint maguk a termékek, azt jelenti, hogy valaki többet fizet a termelés nem szándékolt következményeiért, mint a fogyasztó a termékért – emelte ki.
Szerintem teljesen világos az, hogy a mezőgazdaság jelenlegi modellje, sem a gazdáknak, sem a fogyasztóknak, sem a környezetnek nem jó. Ugyanakkor a mezőgazdasági tevékenységünk az emberi táplálkozás szempontjából óriási tartalékokkal bír. Nem igaz, hogy a penge élén táncolunk. Elképesztően nagy pufferunk van arra, hogy elkezdjük a változtatást. Biztonságos élelmiszerellátás vagy fenntarthatóság nem egy valós dilemma.
Fenntartható mezőgazdaság alapelvei
Megosztotta, hogy szerinte melyek a fenntartható mezőgazdaság alapelvei:
- A tudomány segítségével az agrokémia visszaszorítása. Műtrágyák és vegyszerek helyét fokozatosan okos művelőeszközök és az ökoszisztéma kölcsönhatásaira alapozott művelési technológiák veszik át.
- Az egyoldalúan, terméshozamokra koncentráló termelést felváltja az emberi egészséget megcélzó növény- és állattenyésztés.
- A technológia és a célrendszer radikális megváltoztatásával jelentősen csökkentjük a termelés okozta természeti károkat és egészségesebb élelmiszereket állítunk elő. Akár a termésátlagok csökkenése árán is.
- A fogyasztók felvilágosításával és valós termelési költségek megjelenítésével egészségesebb és racionálisabb irányba tereljük az élelmiszerfogyasztást. Kisebb túlfogyasztás, kevesebb pazarlás.
- Az állati fehérjék és zsírok mértékletes fogyasztása kívánatos, természetesen senkire sem rákényszerítve.
- A szigorú állatjóléti szabályokon – természetes táplálék, szabadlevegő, elegendő tér és mozgás – alapuló állattenyésztés megkerülhetetlen. A természetes legelők fenntartása a biodiverzitást szolgálja.
- A fejlett országokban az elfogyasztott tápértéken belül növelni kell a növényi forrásból származó tápanyag arányát, az állati eredetűeknél pedig a természetes, füves legelőkről takarmányozott állatokra kell alapozni.
- Mindaddig, amíg a folyamatosan tökéletesedő fenntartható gazdálkodás nem ér el egy megfelelő hatékony szintet, tartózkodnunk kell az ipari célokat szolgáló növénytermesztéstől. Az emberi táplálkozásra nem hasznosítható mezőgazdasági melléktermékek ipari felhasználása természetesen engedélyezett.
- A fenti hatások eredményekeként feleslegessé váló termőföldet pedig visszaadjuk a természetnek. Ezzel növeljük a biodiverzitást, és ahol tudjuk, ezeket a területeket bevonjuk az adott terület vízmegtartó-képességének növelésében.