Kanadában az Alberta Egyetem kutatói ugyanis azt állapították meg, hogy a repcetáblák szegélyeire ültetett és fenntartott fák nagyban hozzájárulhatnak a repce terméshozamának növeléséhez.

Ennek oka, hogy a fák lombkoronája tömegesen magához vonzza a zengőlegyeket, amelyek pótolhatatlan szerepet játszanak a beporzásban, és hatalmas terméskieséstől mentik meg a gazdákat.

A kutatók kimutatták, hogy a fás táblaszegélyek több mint 33-szor több zengőlegyet szállítottak a repceföldekre, mint a füves szegélyek.

A zengőlegyek jelenléte emellett a növényvédelemben is haszonnal jár, mivel lárváik többek között levéltetvekkel és tripszekkel is táplálkoznak, és ezzel jelentősen gyérítik a kártevők állományát.

A zengőlegyek a beporzásban és a növényvédelemben is nagy hasznot hajtanak

A zengőlegyek a beporzásban és a növényvédelemben is nagy hasznot hajtanak – Fotó: Shutterstock

Fentiek alapján érdemes részletesen tanulmányozni és a növénytermesztőkkel megismertetni a zengőlegyek beporzási tevékenységét, amely az ismertebb beporzók mögött háttérbe szorul, bár az utóbbiak a növényvédelemben nem játszanak szerepet, egyes parazita rovarok viszont irtják a kártevőket, de a beporzáshoz nem járulnak hozzá. Ezt a kettős hasznot a rovarok közül csak a zengőlegyek biztosítják.

A kanadai repcetáblák fás szegélyeinek példája arra is rámutat, hogy a beporzó rovarok védelmét és élőhelyeit akkor is biztosítani kell, ha az a haszonnövények területének csökkenésével jár együtt.

Forrás: ualberta.ca