Az Egyesült Királyság újra legalizálja a csirkék lábuknál fogva történő, fejjel lefelé hordozását, szakítva a korábban bevezetett uniós előírásokkal. A döntést az állatvédelmi szervezetek nehezményezik, felhívva a figyelmet arra, hogy a csirkék lógatásának legalizálása teljes ellentmondásban áll a kormány korábbi ígéretével az állatjólét javítására vonatkozóan.

A brit Állatjóléti Bizottság áprilisban azt javasolta, hogy a brit törvények szakítsanak az EU-s előírásokkal, és legyen ismét legális a szárnyasok lábuknál fogva történő hordozása. A módosítást annak ellenére terjesztették elő, hogy elismerték, ez fájdalmat, légzési nehézségeket, de akár csonttörést is okozhat az állatoknak. A kormány most bejelentette, újra legalizálni fogják a gyakorlatot.

Edie Bowles, az Animal Law Foundation állatjogi szervezet ügyvezető igazgatója szerint sokkoló, hogy a szigorítás helyett a törvények lazítása mellett döntött első állatjóléti intézkedéseként az új kormány. Ráadásul a brexit óta ez az első uniós állatjóléti törvény, amelynél ilyen irányban történt változás.

Az állatok szállítására vonatkozó uniós törvény még mindig érvényes az Egyesült Királyságban; eszerint a csirkéket tilos a lábuknál fogva felemelni és hordozni. A kormány azonban egészen a közelmúltig azzal érvelt, hogy a környezetvédelmi minisztérium előírásai szerint a maradak lábuknál fogva való elkapása nem tiltott, a szabályzat kifejezetten megengedi azt. Az Animal Law Foundation ezt követően perrel fenyegette meg a minisztériumot, akik elismerték, egyelőre valóban nem törvényszerű a szóban forgó gyakorlat, és tájékoztatták a szervezetet, hogy hamarosan legalizálni fogják azt.

„A csirkék gondolkodó, érző állatok. Van köztük szégyenlős és játékos, és mindannyian anélkül akarják élni az életüket, hogy bántanák őket. Amikor a lábuknál fogva ragadják meg őket, az szenvedést okoz nekik, mivel a végtagjaik már eleve érzékenyek és fájnak attól, hogy a profitmaximalizálás érdekében arra tenyésztik ki őket, hogy minél gyorsabban nőjenek" – mondta a The Humane League ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy e döntés a kormány részéről garantálni fogja, hogy továbbra is állatok milliói szenvedjenek feleslegesen, és teljes ellentmondásban áll azzal az ígérettel, miszerint a Munkáspárt a generáció legnagyobb lépéseit fogja megtenni az állatjólét javítása érdekében.

A The Humane League nemcsak a csirkék lógatását és tartási körülményeit, hanem a brojlercsirkék használatát is nehezményezi, és keresetet nyújtott be, miszerint a gyorsan növekvő csirkék engedélyezése megsérti a haszonállatokra vonatkozó törvényt. A brit legfelsőbb bíróság a keresetet elutasította, a szervezet azonban fellebbezett.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Pixabay