A szeder sajnos nem tartozik a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök közé, pedig nagyon jót tesz az egészségnek.

A tél beköszöntével megemelkedik az erdei gyümölcsök, köztük a szeder népszerűsége is, de még mindig nem kedvelik annyira, mint például az almát vagy a banánt, annak ellenére sem, hogy egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó – írja a 168.hu a BBC Good Food cikke alapján.

Hazánkban egyre kevesebb helyen terem, a gazdák számára nem kifizetődő a termesztése, de a szeder fogyasztásáról emiatt nem lenne szabad senkinek sem lemondania. Sokan csak a fagyasztott vegyes gyümölcsök között találkoznak vele, pedig friss formájában is különleges íze van.

szeder

A szeder nagyon egészséges – fotó: pixabay.com

A lilásfekete színű szedret sokan keverik össze a ribizlivel, a málnával és az áfonyával, ugyanis ezek a bogyós gyümölcsök kiválóan kiegészítik egymást. Kissé fanyar ízüknek és élénk színeiknek köszönhetően számos süteményt díszítenek velük, pedig ennél lényegesen többre hivatottak.

A szeder is nagy mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek az egészség védelmét szolgálják, és szakemberek szerint sokkal többet kellene belőle fogyasztanunk.

Miért egészséges a szeder?

Ennek több oka is van:

  • a benne megtalálható flavonoidok hatékonyan támogatják az immunrendszert, amire az egyre hűvösebb időben nagy szükségünk is van.
  • magas kálium- és C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztaniuk a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is, de az sem mellékes tény, hogy ezen betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik, mert meggátolja a véralvadást, és segíti az erek ellazulását.
  • kutatások szerint meggyőző a szeder rákmegelőző hatása is, a gyümölcsben található vegyületek gátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős egyik enzim működését.
  • az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben található benne mangán, ami fontos szerepet játszik a zavartalan agyműködésben.
  • támogatja a bélrendszer működését
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • megelőzheti a gyomorfekély kialakulását
  • kifejezetten hatékony lehet ajakherpesz esetén
  • antibakteriális hatása is van.

Mivel egy valóban finom gyümölcsről van szó, könnyű megkedvelni, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy fogyasszunk belőle, amennyit csak tudunk, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk az egészségünk védelméért.

Már napi 10 szem elfogyasztása  is kielégítő mennyiségnek bizonyul – akár a nassolás helyett is bevethető délutáni finomságként.

Indexkép: pixabay.com