Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy világszerte több mint 5 milliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz, például vashoz, riboflavinhoz, folsavhoz, kalciumhoz, jódhoz, valamint C- és E-vitaminhoz – írja a nak.hu

étel

A legtöbb ember nem fogyaszt eleget több esszenciális mikrotápanyagból – fotó: pixabay.com

A világ népességének több mint fele tápanyaghiánnyal küzd

Ez az aggasztó eredménye annak a tanulmánynak, amelyet a The Lancet Global Health című folyóiratban nemrégiben tettek közzé a Harvard T.H. Chan School of Public Health, a UC Santa Barbara (UCSB) és a Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) kutatói. A szerzők 15 mikrotápanyag, köztük a vas, a jód, a kalcium és a vitaminok bevitelét elemezték különböző korcsoportok és nemek esetében. A 185 ország táplálkozási adatain alapuló modellezési megközelítéssel készült tanulmány szerint több mint 5 milliárd ember nem jut elegendő alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz, például vashoz, riboflavinhoz, folsavhoz, kalciumhoz, jódhoz, valamint C- és E-vitaminhoz.

Az esszenciális mikrotápanyagok elégtelen bevitele a hiányos táplálkozás egyik leggyakoribb formája világszerte, amely minden régióban és valamennyi jövedelmi csoportban érinti az embereket és olyan riasztó egészségügyi következményekkel jár, mint például a terhesség során fellépő komplikációk, a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság és a vakság.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nemek között is vannak különbségek a mikrotápanyagok bevitelének tekintetében, a nők általában kevesebb jódot, B12-vitamint, vasat és szelént fogyasztanak. Ezzel szemben a férfiak kevesebb niacint, tiamint, cinket, magnéziumot, valamint A-, C- és B6-vitamint visznek be. Ez a tanulmány azért kiemelt jelentőségű és eredményei azért riasztóak, mert a kiértékelt táplálkozási adatok alapján részletes világszínű becsléseket ad a mikrotápanyag-hiányról. Rávilágít a különböző régiók és népességcsoportok súlyos tápanyaghiányaira és célzott táplálkozási, étrendi beavatkozások szükségességét veti fel – olvasható a nak.hu cikkében.

tápanyag

Világszerte több mint 5 milliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz – fotó: pixabay.com

Az eredmények cselekvési tervek készítéséhez nyújthatnak segítséget

Ez az első olyan tanulmány, amely globális becsléseket ad az emberi egészség szempontjából kritikus jelentőségű mikrotápanyagok elégtelen fogyasztásáról. A korábbi kutatások megbecsülték az emberek számára elérhető és az általuk elfogyasztott mikrotápanyagok mennyiségét.

Ezzel szemben ez a tanulmány azt értékeli, hogy ez a bevitel megfelel-e az emberi egészség fenntartásához ajánlott követelményeknek, mennyiségeknek és megvizsgálja, hogy a férfiak és a nők milyen tápanyaghiányokkal küzdenek az életük során. Az eredmények cselekvési tervek készítéséhez nyújthatnak segítséget azáltal, hogy megmutatják, hogy mely népességcsoportokat veszélyezteti bizonyos tápanyagok hiánya.

A tanulmány társszerzője, Chris Free, az UCSB kutatóprofesszora a beszámolók szerint így nyilatkozott: „A tanulmányunk nagy előrelépés. Nemcsak azért, mert szinte minden országban elsőként megbecsüli meg az elégtelen mikrotápanyag-bevitelt 34 kor- és nem csoportban, hanem azért is, mert ezeket a módszereket és eredményeket könnyen hozzáférhetővé teszi a kutatók és a gyakorlati szakemberek számára”.

A tanulmány kimutatta, hogy az elégtelen tápanyagbevitel különösen gyakori a jód (a világ népességének 68%-a), az E-vitamin (67%), a kalcium (66%) és a vas (65%) esetében. A niacin bevitele állt a legközelebb az elégséges szinthez, a világ népességének 22%-a fogyasztott nem elégséges mennyiséget, ezt követte a tiamin (30%) és a szelén (37%) – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.

A hús és az egyéb állati eredetű termékek fogyasztásának további csökkentése csak ronthatja a helyzetet

A GAIN egyik vezető műszaki szakértője, Ty Bealbeszámolók szerint pedig így nyilatkozott:

„Ezek az eredmények riasztóak. A legtöbb ember − még annál is többen, mint korábban gondolták, minden régióban és minden jövedelmi szinten lévő országban − nem fogyaszt eleget több esszenciális mikrotápanyagból. Ezek a tápanyag-hiányosságok veszélyeztetik a népesség egészségi állapotát és globális szinten korlátozzák az emberi potenciált”.

A környezeti kihívások kezelésére összpontosító étrendi ajánlások, például az olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, mint a hús és az egyéb állati eredetű termékek fogyasztásának további csökkentése csak ronthatja a helyzetet. A szerzők remélik, hogy ezek az eredmények új és bölcsebb ajánlásokhoz vezetnek, amelyek nemcsak a környezetet, hanem az emberi egészséget is figyelembe veszik.

Forrás: ELV - Harvard-Gain study: Worrying nutritional deficiences worldwide