A torma kiváló vírusölő, a köhögés, a légúti betegségek doktora, az egészség szimbóluma. Ez a kis barna gyökér lényegesen többet tud, mint azt sokan elsőre gondolnák. A jellegzetes csípős illat és a semmihez sem hasonlítható ízvilág amellett, hogy jól megfér az ételekben,  még az egészségre is jótékonyan hat – írja a greendex.hu

torma

A friss torma rendkívül csípős, ezért csak kis mennyiségben fogyasztjuk – fotó: pxhere.com

Milyen növény a torma?

Ez a Volga és a Don környékéről származó gyógy-, és fűszernövény a keresztesvirágúak közzé tartozik, rokona a brokkoli és a mustár. Az árteres helyeken sokszor találkozhatunk vele, de  gyakori a nedves réteken, szántókon is.

Jellegzetes ízét nagy illóolaj-tartalmának köszönheti  a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok adják az ízét, de bőségesen van benne C-vitamin, magnézium, nátrium és kálium is.

Rendkívül könnyen termeszthető  évelő, lágyszárú növény, amit ha egyszer elültetsz a kertedben meglehetősen nehezen szabadulsz meg tőle. A telet jól bírja, fő értékét jelentő karógyökerei mélyre nyúlnak, egész évben élvezhetjük az ízét, habár főként ősszel takarítják be.

Frissen vagy szárítva?

A torma szárítása és őrlése eredményeként finom fűszerport kaphatsz, amivel nagyon hosszú időre tartósíthatod is a tormát, amit számtalan ételbe beletehetsz.

A friss torma rendkívül csípős, ezért csak kis mennyiségben fogyasztjuk. Hazánkban általában csak évente egyszer, húsvétkor kerül nagyobb mennyiségben az asztalra, pedig egészségre gyakorolt kedvező hatásai és különleges íze miatt ennél sokkal többször kellene fogyasztani. Ráadásul a levelei mellett a friss hajtásai és a virága is ehető.

Hogyan főzz tormával?

A legelterjedtebb felhasználási formája a reszelt torma. Egyszerűen elkészíthető értékes alapanyag, ecettel, sóval, borssal ízesítve alap élelmiszernek számít. Sokszor adják a frissen reszelt tormát szószhoz vagy öntethez, míg máskor fűszerként használják fel, vagy más étel mellé kínálják. Nagyszerű kiegészítő levesekhez, pörköltekhez, húsok vagy grillezett ételek mellé. De a reszelt verziót használják céklával, tejszínnel keverve, sőt akár almával vagy mézzel vegyítve is.

Mivel a torma a melegítés során sokat veszít a csípősségéből, ezért lényeges, hogy a főzés legvégén adjuk az ételhez, ne pedig az elején.

torma

Minél finomabbra vágod vagy reszeled, annál csípősebb lesz az íze – fotó: pixabay.com

Hogyan készítsd elő a tormát?

A friss tormagyökér előkészítése és feldolgozása során van egy-két tanács, amit érdemes megfogadni:

  • a tormagyökeret merev kefével dörzsöld át, és pucold meg
  • vigyázz, a nagyobb gyökerek felmagozhatnak, és keserűek lehetnek, ezért használj zsengébb gyökereket!
  • minél finomabbra vágod vagy reszeled, annál csípősebb lesz az íze
  • a torma reszelésénél a felszabadult illóolajok csíphetik a szemed
  • a friss és az ecetes torma nem ugyanaz. Az ecetes tartósítással megőrizhető a torma csípőssége

A torma sok ételt tesz izgalmassá: nagyon jó párosítás alakítható ki a marhahússal, a sertéssel, a lazaccal, az almával, a tojással, a burgonyával és a céklával. Mivel nagyon csípős. ezért a tormát mindig valamilyen krémes összetevővel, – majonézzel, tejföllel, joghurttal vagy krémsajttal kombináld.

A torma méltatlanul mellőzött finomság, pedig nemcsak egészséges, hanem nagyon ízletes is. Egyre kell figyelni: nem szabad túlzásba vinni, mert nagy mennyiségben fogyasztva hányingert, hasmenést okozhat.