09:05– 09:15
|
Elnöki megnyitó
Opening by President MASETA (Hungarian Association of Porcine Health Management)
|
1. Blokk: A sertéstartás környezeti lábnyoma
1st Session: Environmental footprint of pig farming
|
09:15– 09:45
|
A sertéstartás környezeti lábnyomának összetevői és ezek számítása – Dr. Márkus Richárd (PhD, DSM-Firmenich Ausztria)
Components and calculation of environmental footprint of pig farming – Dr. Richárd Márkus (PhD, DSM-Firmenich Austria)
|
09:45– 10:10
|
A PRRS-mentesítés hatása a magyarországi sertéstartás környezeti lábnyomára – Dr. Szabó István (az állatorvostudomány kandidátusa, MASETA)
Impact of PRRS eradication on the environmental footprint of pig farming in Hungary – Dr. István Szabó (PhD, MASETA)
|
10:10– 10:30
|
A Lawsonia intracellularis hatása a termelékenységre és a fenntarthatóságra – Dr. Robert Tabelling, (Dipl. ECPHM, MSD Németország)
Impact of Lawsonia intracellularis on production and sustainability – Dr. Robert Tabelling, (Dipl. ECPHM, MSD Germany)
|
10:30– 10:50
|
(20 perc) Kerekasztal
(20 min) Round table discussion
|
10:50– 11:20
|
KÁVÉSZÜNET (30 perc)
COFFEE BREAK (30 min)
|
2. Blokk: A klímaváltozás kihívásai: sertéstartás a forróságban
2nd Session: Challenged by the climmate change; pig farming in the heat
|
11:20– 11:50
|
A hőstressz hatásai a sertések viselkedésére, termelési paramétereire – Dr. Antoni Dalmau (PhD, Senior Researcher Animal Science IRTA, Spanyolország)
Effect of heat stress on behaviour and production of pigs – Dr. Antoni Dalmau (PhD, Senior Researcher Animal Science IRTA, Spain)
|
11:50– 12:10
|
Istállói klímaszabályozási megoldások – Adrien Lemeteyer (Ing.MSc, Technikai Igazgató; I-TEK SAS, Tremeur, Franciaország)
Climate control solutions on pig farms – Adrien Lemetayer (Ing.MSc Technical Director; I-TEK SAS, Tremeur, France)
|
12:10– 12:30
|
Istállói klímaszabályozási megoldások – Sven van Genugten (MSc, Ügyvezető Igazgató; Genugten Agri Projects BV, Sint Oudenrode, Hollandia)
Climate control solutions on pig farms – Sven van Genugten (MSc, Managing Director; Genugten Agri Projects BV, Sint Oudenrode, The Netherlands)
|
12:30– 12:50
|
Kánikula a sertéshizlaldákban az állatorvos szemszögéből – Dr. Kovács Rezső (magánállatorvos, MASETA)
Heatwave on the fattening farms; view of a practitioner vet – Dr. Rezső Kovács (MSc, private veterinarian, MASETA)
|
12:50– 13:10
|
(20 perc) Kerekasztal
(20 min) Round table discussion
|
13:10– 13:40
|
KÁVÉSZÜNET (30 perc)
COFFEE BREAK (30 min)
|
3. Blokk: Antibiotikumok a sertéságazatban: termelői és fogyasztói oldal
3rd Session: Antimicrobials in pigs; producer and customer sides
|
13:40– 14:10
|
A magyarországi sertéságazat antibiotikumfelhasználásának alakulása – Dr. Gombos László (magánállatorvos, MASETA)
Trends in antimicrobial use of pig farms in Hungary – Dr. László Gombos (MSc, private veterinarian, MASETA)
|
14:10– 14:30
|
Egy hízó-előállító integráció antibiotikumfelhasználása és ennek összefüggése a jövedelmezőséggel – (Dr. Szendi Róbert állatorvos, takarmányozási tanácsadó Permex Vet Kft
Antimicrobial use and its relation to the profitability in a slaughter pig producer company – (Dr. Róbert Szendi MSc, veterinarian, feeding consultant Permex Vet Kft
|
14:30– 14:50
|
GMO- és antibiotikummentes sertéstermékek egy áruházlánc polcain (Papp Roland cégvezető, Lidl Magyarország)
GMO and antibiotics free pork products on the shelves of a supermarket chain (Roland Papp, Purchasing Manager, Lidl Magyarország Co)
|
14:50– 15:10
|
(20 perc) Kerekasztal
(20 min) Round Table discussion
|
15:10
|
Elnöki zárszó
Closing words
|
15:15
|
EBÉD
LUNCH
|