"Akik ismernek minket, tudják, hogy amit csak tudunk, megteszünk a Rába traktorok alvázszám-listánk bővítéséért. Viszont az soha nem gondoltuk volna, hogy egy ilyen gépet láthatunk még ha csak képen is.


Egy nagyon különleges géppel bővült ez a lista. Egy 1988-as gyártású géppel, amit Szaúd-Arábiába exportáltak egykoron. A gépben az óra szerint nincs 2200 üzemóra (nem hiszem, hogy cserélték az órát). A gép jelenleg is ott van, viszont ha valakinek komoly vásárlási szándéka van és a közvetítővel megtud egyezni a gépet vissza hozzák Magyarországra" – áll a posztban.

Persze, elsőre mindenkiben az merül fel első kérdésként: mihez kezdtek egy RÁBA-Steigerrel a sivatag kellős közepén?

Rába-Steiger

A RÁBA-Steigerek még a sivatagban is helyt álltak – forrás: Facebook/Magyar Mezőgéparchívum

Erre is választ kaptunk a csütörtökön közzétett poszt alatt sorjázó, e sorok írásakor közel 60 hozzászólás egyikéből. A Magyar Mezőgéparchívum Facebook-oldala adminisztrátorának is feltette a kérdést az egyik követő. A válasz szerint az öntözött területeken rendes szántóföldi művelés folyik, egy 1985-ös újságcikk szerint 5 darab ment akkor Szaúd-Arábiába 20 munkaeszközzel.

Többen is azon a véleményen vannak a hozzászólók közül, hogy ennek a gépnek (a márka éppen idén lenne 50 éves) itthon van a helye – ugyanakkor az is felmerül rögtön, hogy mennyiért lehetne hazahozatni? A hozzászólók többsége szerint ezen bukik meg a mutatvány.

Persze, valamikor, valahogy mégiscsak kivitték...