Áfonya

A dietetikusok szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs az áfonya, amely csökkenti az időskori memóriavesztés esélyét, javítja a szív egészségét, és a sejtek károsodása ellen is védelmet jelenthet. Tele van jótékony antociánokkal, olyan antioxidánsokkal, amelyek eredményesen küzdenek meg a szabad gyökökkel. A fekete áfonya oldható rostokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, továbbá bővelkedik ómega-3 zsírsavakban is, amelyek az agy egészségét támogatják.

áfonya

A dietetikusok szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs az áfonya – fotó: Pixabay

Málna

A másik gyümölcs, amelyet a dietetikusok javasolnak, a málna, amely tele van antioxidáns hatású polifenolokkal, az emésztést segítő és a fogyást támogató rostokkal, sőt még a vércukorszint szabályozásában is a segítségünkre van. A málna gazdag forrása a C-vitaminnak, a mangánnak és a káliumnak is.

Szeder

A szeder is nagyon sok rostot tartalmaz, cukortartalma pedig alacsony, ezáltal a vércukorszintre is jótékonyan hat. A szeder gazdag forrása az antioxidánsoknak, C-vitamint is sokat tartalmaz, amely nagyon jót tesz az immunrendszer egészségének.

Narancs

A narancs is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, ragyogóvá varázsolja a bőrt, erősíti a csontokat, és enyhíti az izomfájdalmat. Rostokban is bővelkedik, ami nagyon jót tesz az emésztőrendszer egészségének.

narancs

A narancs is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert – fotó: Pixabay

Alma

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak almát, jóval kevesebb gyógyszert szednek, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepel az alma az étrendjükben. Az alma többek között javítja a szív egészségét, és csökkenti az asztmás tüneteket. A legtöbb pozitív hatása magas rosttartalmának köszönhető.


A gyümölcsök kiváló vitamin-, ásványianyag- és fitonutriensforrásnak számítanak, melyek nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. Olyan tápanyagokban bővelkednek, amelyek megvédhetnek bennünket a krónikus rendellenességektől, javíthatják ellenálló képességünket a baktériumokkal és betegségekkel szemben. Egyes gyümölcsök különösen jótékonyan hatnak egy-egy betegség megelőzése szempontjából.

A grépfrút, az alma és a sárgabarack például karotinoidokban, rostokban, flavonoidokban, magnéziumban és káliumban gazdagok, amelyek megvédik a szívet a betegségektől.

A banán, a narancs és az avokádó pedig magas káliumtartalmának köszönhetően segíthet fenntartani a normális vérnyomást.

Kánikula idején különösen fontos, hogy sok gyümölcsöt fogyasszunk, hiszen a legtöbb gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz vizet, így segítségünkre van abban, hogy hidratáltak legyünk, továbbá a gyümölcsök nem terhelik meg a hőség által már egyébként is igénybe vett szervezetünket, miközben hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock