Ebben azt javasolja, hogy az emberek cseréljék le az otthon használt sót kevesebb nátriumot tartalmazó helyettesítő sóra.

A túlzott nátriumbevitel kockázatai

Azt már régóta tudjuk, hogy a sóban lévő nátrium, ha túlzásba visszük a fogyasztását, károsíthatja az egészségünket. A túlzott nátrium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ami pedig növeli többek között a szívbetegségek, a sztrók és a vesebetegségek kockázatát.

A WHO becslése szerint világszerte évente 1,9 millió haláleset a túl sok só fogyasztásának tulajdonítható.

A szervezet azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 2 g nátriumot fogyasszunk, azonban az emberek többsége átlagosan ennek több mint kétszeresét, 4,3 g-ot fogyaszt naponta.

2013-ban a WHO tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2025-ig 30%-kal csökkentik a lakosság nátriumbevitelét, azonban már látszik, hogy ezt a célt a legtöbb ország nem fogja elérni. A WHO azóta ugyanezt a célt 2030-ra is kitűzte.


A megoldás: káliummal dúsított só

A fő nátriumszegényebb sóhelyettesítőt káliummal dúsított sónak nevezik. Ez olyan só, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítették.

A kálium alapvető ásványi anyag, amely a szervezet valamennyi funkciójában kulcsszerepet játszik. Miközben az emberek a kelleténél több nátriumot fogyasztanak, sokan nem jutnak elegendő káliumhoz. A WHO napi 3,5 g káliumbevitelt javasol, de a legtöbb országban ennél jóval kevesebbet fogyasztanak az emberek.

A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre, mivel csökkenti a nátriumfogyasztást, és növeli a kálium mennyiségét az étrendünkben. Mindkettő segít csökkenteni a vérnyomást. Ha az eddig fogyasztott sót káliummal dúsítottra cseréljük, azzal csökkenthetjük a szívbetegségek, a sztrók és a korai halálozás kockázatát.

só

A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre – fotó: Pixabay

A sófogyasztás csökkentése helyett a fenti megoldás legfontosabb előnye az, hogy a káliummal dúsított só a hagyományos só egy az egyben történő helyettesítésére használható. Ugyanúgy néz ki, és a legtöbb ember nem vesz észre jelentős különbséget az ízében.

A káliummal dúsított só hátrányai

• Az előrehaladott vesebetegségben szenvedők nem jól kezelik a káliumot, ezért ezek a termékek számukra nem alkalmasak.

• A kálium-klorid előállítása drágább, mint a nátrium-kloridé, ezért a káliummal dúsított só magasabb áron vásárolható meg. Ára jelenleg a hagyományos sóénak akár 15-szöröse is lehet.

• A termék szélesebb körű elérhetőségéhez olyan kibővített ellátási láncra lesz szükség, amely sokkal több élelmiszer-minőségű kálium-kloridot állít elő.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock