Ha stresszesnek és túlterheltnek érezzük magunkat, gyakrabban nyúlunk olyan ételekhez, mint a jégkrém, a sütik, a chips és egyéb egészségtelen élelmiszerek, azonban ezek valójában csak tovább rontanak a stressz-szintünkön, közérzetünkön, tovább fokozzák szorongásunkat, ingerlékenységünket.
Koffein
Ha hajlamos vagy a szorongásra vagy stresszre, a koffein ronthat a helyzeten, mivel növeli a kortizolszintet, a szervezet fő stresszhormonját; serkentőszerként a koffein adrenalint és más stresszhormonokat is beindít – magyarázza a táplálkozási szakértő. Ráadásul a koffein megemelheti a szívverést és a vérnyomást, ami a szervezet stresszre adott válaszreakcióját tükrözi.
A koffein és az édességek is tovább növelik a stressz-szintünket – fotó: Shutterstock
Alkohol
Bár az alkohol fogyasztását relaxálónak gondolhatjuk, azonban az valójában csak fokozza a stresszt. A szervezet a stresszre a HPA-tengelyen keresztül reagál, amely a kortizol nevű stresszhormont szabadítja fel. Megnő a véráramlás, fokozódik a szívverés és a légzés, a kontrollálatlan kortizolszint és a stressz pedig idővel hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet.
Desszertek, édességek
A sütemények, a fagylalt és az édességek túlzásba vitele nem tesz jót a közérzetnek. Magas a hozzáadott cukortartalmuk, ezáltal a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezetnek, ami nagy mennyiségben ingerlékenységet, aggodalmat, negatív hangulatú viselkedést válthat ki.
Sós rágcsálnivalók
A magas sótartalmú rágcsálnivalók sem tesznek jót stressz esetén, hiszen a túlzott sófogyasztás megnövekedett vérnyomáshoz és folyadék-visszatartáshoz vezethet, ami fokozhatja a kellemetlen érzést és a stresszt. Emellett a túl sok só fogyasztása hatással lehet arra is, hogy a szervezet hogyan kezeli a stresszhormonokat, ami nagyobb szorongáshoz és ingerlékenységhez vezethet.
Forrás: in.hu