Télen, amikor a legtöbb légúti és vírusos megbetegedés veszélye fenyeget minket, nagyon kevés friss zöldségféle áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével felvehetjük velük szemben a harcot. Természetesen ilyenkor is hozzá lehet jutni friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez, azonban van egy igazán jó barát, akire ilyenkor számíthatunk. A fekete retek igazán finom és nagyon egészséges, így hát érdemes felvenni a listánkra, és nem csak a bevásárló listára, hanem a vetni tervezett zöldségek listájára is.

A fekete retekre a legnagyobb hidegben is számíthatsz

A retek igazán finom és egészséges, hiszen segíti az emésztést, jót tesz a veseműködésnek, megelőzi az epekövek kialakulását. Ezen kívül segít a szervezet salaktalanításában, erősíti az immunrendszert, és még köhögés esetén is segítséget nyújt.

fekete retek méz

A fekete retekből készült szirup segít enyhíteni a köhögést. Fotó: Shutterstock

A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban, így bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy támasza az immunrendszerünknek, a benne található olajok pedig könnyedén felveszik a harcot az orrdugulással és a köhögéssel szemben. Ráadásul még a koleszterinszintre is jó hatással van, a benne lévő glükozinátok pedig segítik a májat a méregtelenítési folyamatokban.

A fekete retek levében sok antioxidáns található, amelyek megvédik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A fogyókúrázóknak sem kell tartani tőle, hiszen igen alacsony a kalóriatartalma.

Így legyen a kertedben fekete retek

A fekete retek tenyészideje egyáltalán nem rövid, hiszen kilencven és százharminc nap közötti. Ha nem vásárolni szeretnénk a vetőmagot, hanem saját magunk szeretnénk azt begyűjteni, akkor meg kell várni a második évet, és júliusban kell begyűjteni azokat.

A téli reteknek két fajtáját is választhatjuk, a hosszúkás és a gömbölyű téli retket. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek igazán szép, gömb alakú finomság, melynek fehér húsa igazán ízletes.


A fekete retket termeszthetjük  fő- és utónövényként is. Kedveli a jól megmunkált laza talajt, de ha a talaj nálunk kötöttebb, akkor is meg fog teremni, azonban jóval csípősebb lesz az íze, és hamarabb lesz fás. A fekete retek vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, de érdemes a talajt alaposan felásni és átforgatni. Mivel aprócska magjait nehéz vetni, így ritkítással lehet később megfelelő helyet biztosítani a számára.

A fekete reteknek sok helyre van szüksége a fejlődéshez, 35-40 cm széles sorokba, és 15 cm körüli tőtávolságra érdemes vetni, 2-2,5 cm vetésmélységgel. A fekete retek nem igényel túl sok törődést. A legfontosabb számára, hogy kellő mennyiségű vizet kapjon, és hogy rendszeresen gyomláljuk az ágyását. Mivel a téli retek gyökérzete mélyebbre húzódik, érdemes ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni.

A téli reteknek igen nagy a fényigénye, így hát a kert legnaposabb részét válasszuk ki számára. Ha nem jut elég fényhez, akkor kisebb lesz, és kevésbé lesz ízletes. A drótférgek és a csigák is nagyon odavannak a fekete retekért, így velük időnként nem árt felvenni a harcot, hogy nekünk is maradjon belőle. Azért is szeretjük a fekete retket, mert egészen a fagyokig kint tud maradni a kertben, így akkor is friss zöldséget tudunk enni, amikor az időjárás miatt ebből igen kevés áll rendelkezésünkre.

Ráadásul a fekete retek hosszú ideig eltárolható, ha hűvös helyen, leginkább a pincében, nedves homok között tartjuk. Másodvetésként augusztus végétől szeptember közepéig vethetjük, de ekkor már jóval kevesebb vizet igényel, hiszen nincs már olyan meleg, és az időjárás is jóval csapadékosabb. Sajnos, ha erre nem figyelünk, hamar megrepedhet.

fekete retek méz

A fekete retek sokáig kint maradhat a kertben. Fotó: Shutterstock

Ezt tedd, hogy minél hamarabb abbamaradjon a köhögés

A fekete retek a kezdődő torokgyulladás és a köhögés esetén is segítséget nyújt. Természetesen komolyabb betegség esetén forduljunk inkább orvoshoz. Az enyhébb köhögés, torokfájás esetén azonban fogyasszuk a belőle készült szirupot.

Ehhez szükségünk lesz egy fekete retekre, 5 evőkanál barnacukorra, valamint 3 teáskanál mézre.

A retket mossuk meg, majd vágjuk le a felső részét. Vájjuk ki a belsejének egyharmadát egy kanállal úgy, hogy maradjon egy körülbelül 1 centiméteres perem. Szúrjuk át a retek alsó részét, majd tegyük a retket egy széles peremű üvegpohárba úgy, hogy ne boruljon fel. Öntsük a barnacukrot és a mézet a lyukba, tegyünk rá egy fedőt és hagyjuk állni egész éjszakára.

A cukor fel fogja oldani a retek levét, amely keresztülfolyik a lyukon, és belekerül a pohárba. A fekete retekből készült szirup antibakteriális és köptetőanyagokat tartalmaz, de ezen kívül a benne lévő ásványi anyagok és vitaminok is segítenek, hogy minél hamarabb meg tudjunk gyógyulni. Ezt egészíti ki a méz, amely szintén segít a köhögés csillapításában. A szirup kerüljön egy jól zárható üvegbe, és tegyük be a hűtőszekrénybe. A gyerekeknek 2 éves kortól adható. Mind a gyerekek, mind a felnőttek részére naponta 4-szer fogyasztható 1 evőkanál szirup. Jó egészséget kívánunk!