Ha nincs kertünk, a balkonkertészettel nagyon sok lehetőség nyílik meg előttünk. De még akkor is, ha van kertünk, hiszen ha a teraszon is tudunk kertészkedni, úgy még több növényt nevelhetünk. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen növényeket és hogyan nevelünk az erkélyen, teraszon, hiszen ha vétünk néhány hibát, az sajnos a növényeink életébe kerülhet. Ideje tehát megtervezni, hogy jövőre milyen balkon veteményesünk lesz, hiszen igazán nagy büszkeség saját zöldséget tenni az asztalra!

Ezeket a hibákat ne kövesd el a balkonodon

Ha csak az összképet nézzük, nem túlságosan vonzó, ha túl nagy a zsúfoltság a balkonon. Így kerüljük a sok, kis cserépben tartott növényt. Nem csak a látvány miatt, hanem azért is, mert így nem jut kellő hely a növények számára, hogy megfelelő módon tudjanak fejlődni. Ráadásul, ha túlságosan közel vannak egymáshoz a növények, a különféle kártevők és betegségek is pillanatok alatt el tudnak terjedni a balkonon. Inkább neveljük a növényeinket néhány nagyobb konténerben vagy virágládában.

Az sem mindegy, hogyan öntözzük a növényeket. Mivel ezeknek a növényeknek jóval kevesebb talaj jut, mint a szabadföldieknek, fontos, hogy megfelelő ültetőközeget használjunk. Ahhoz, hogy a balkonon nevelt növények gyökérzete megfelelően fejlődjön, nagyon fontos, hogy a virágládák, konténerek alján legyenek vízelvezető lyukak, az ültetőközeg pedig elég laza legyen ahhoz, hogy a víz be tudjon hatolni a talajba és át tudja járni azt, azonban ne álljon pangó vízben a növény. Éppen ezért fontos, hogy jó minőségű virágföldet vásároljunk, és ne a kertből összelapátolt földbe vessük, ültessük a növényeket.

De az sem mindegy, hogy milyen növényeket nevelünk a balkonon. Semmi esetre se válasszunk olyan növényt, amelyik túlságosan nagyra fog nőni, és ügyeljünk arra is, hogy milyen fényviszonyok uralkodnak a balkonon. Ha árnyékos a balkon, ne válasszunk fénykedvelő növényt.


Nagyon fontos, hogy rendszeresen, kellő gyakorisággal figyeljük a növényeket, hogy még idejében felfedezzük az esetleges megbetegedések vagy kártevők jelenlétét. Így még időben meg tudjuk fékezni, hogy nehogy az összes növényünk az áldozatukká váljon.

Fontos, hogy a cserepeket, balkonládákat minden évben friss földdel töltsük meg. A korábban használt földből ugyanis a benne nevelkedett növény már egészen biztosan elhasználta a tápanyagokat, ráadásul betegségek, kórokozók melegágya is lehet.

balkon növény paradicsom

A balkonon egyáltalán nem mindegy, milyen módon és milyen gyakran öntözünk. Fotó: Shutterstock

Ha a teljes földmennyiséget nem áll módunkban lecserélni, akkor is hántsuk le a föld felső, 2-3 cm-es rétegét, és helyette jó minőségű, vegyszermentes földdel töltsük fel a cserepet, balkonládát. Fontos, hogy jóval gyakrabban kell öntözni az így nevelt növényeket, és tápoldatozásra is többször van szükségük.

Nem mindegy, milyen cserépbe, ládába ülteted a növényeket

Egyáltalán nem mindegy, mibe ültetjük a növényeinket. Az agyagcserép nehéz, és könnyen törik, így a műanyag könnyebb és olcsóbb választás lehet. Ráadásul még a fagyot is elviseli. Azonban arra ügyeljünk, hogy ha túlságosan sötét színben választjuk, az nagyon könnyen fel tud melegedni a nyári hőségben, károsítva ezzel a benne nevelt növények gyökérzetét.

Elengedhetetlen, hogy legyen az edények aljában egy, vagy több vízlevezető nyílás, amelyeken keresztül a felesleges víz távozni tud a földből. Minden esetben vegyük figyelembe az ültetni kívánt növény igényeit, hiszen minden növénynek más mélységű és szélességű ültetőedényre van szüksége. Egy tő paradicsomnak például egy 15 literes, míg egy tő uborkának 5-10 literes edényre van szüksége.

Így válhatsz igazán sikeres kertésszé akkor is, ha nincs kerted

Ha van erkélyünk, akkor érdemes ott zöldségeket és gyümölcsöket nevelni. Azonban nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, hiszen vannak olyanok, amelyek kifejezetten jól érzik magukat a balkonon

1. Paradicsom

A balkonon nyugodtan nevelhetünk paradicsomot, bokros, mini, vagy szinte bármilyen formában, sőt, nyugodtan ültethetünk mellé egy pár paprika palántát is. Azonban arra ügyeljünk, hogy a legtöbb paradicsom akár másfél-két méter magasra is képes megnőni, így fontos, hogy meg tudjon támaszkodni. Ehhez kiváló megoldást nyújt egy bambuszbot, melyet szúrjunk a palánta mellé, és spárgával kötözzük hozzá a paradicsomot. Különösen akkor figyeljünk a jó kitámasztásra, ha emeleten lakunk, hiszen senki sem fog paradicsomi állapotba kerülni akkor, ha a nyakába hullik az erkélyünkről a paradicsom.

Nagyon fontos munka a paradicsom esetében a kacsozás, vagyis a levelek hónaljában fejlődő hajtások eltávolítása. Ennek hiányában a növény nagyon gyorsan elbokrosodik, sűrűsége miatt nem fogja egyenletesen érni a napsugár, és a bogyók nagy része nem fog tudni kifejlődni. Érdemes azonban néhány jól fejlett hónaljhajtást levágni a tőről és eldugványozni őket egy-egy szép nagy cserépben. Ezek gyorsan meg fognak erősödni, és késő ősszel csodás paradicsomokkal fognak megajándékozni minket.

A paradicsom nagyon egészséges, hiszen sok C-vitamint tartalmaz. Minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal. Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában is. A paradicsom tehát kívül és belül is hasznos.

2. Uborka

A balkonon nevelhetünk uborkát is. Az uborka nagyon vízigényes növény, azonban a sok öntözést gyors fejlődéssel hálálja meg. A balkonon futtassuk felfelé, hiszen az uborka szerencsére nem tériszonyos. Remek módszer, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezünk el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el.

A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. Figyeljünk oda, hogy mennyire szeles az erkélyünk. Mindenképpen kössük ki a növényeket, mert egyrészt megsérülhetnek egy nagyobb viharban, másrészt nem biztos, hogy sokan értékelik, ha uborkaeső hullik alá az autójukra a tizedik emelet magasságából.

Az uborka leve kívül és belül is hasznos. Ha megisszuk, vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

3. Fűszerezzük meg az életünket, és persze az ételünket

Egy egész fűszerkertünk is lehet a balkonunkon! Azonban a legjobb, ha mindegyik fűszert külön kis cserépbe ültetjük, de ügyeljünk rá, hogy kellő távolságra legyenek egymástól, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez. A legkedveltebb fűszernövények a metélőhagyma, a levélpetrezselyem, a bazsalikom, a majoránna vagy a chili paprika. A fűszernövényeket tegyük mindig napsütötte helyre, és ügyeljünk rá, hogy gyakran öntözzük őket, azonban ne pangjon a víz a cserepükben.

Egy 60 cm hosszú balkonládába háromféle fűszernövényt lehet elültetni. Azonban vannak már olyan kerámia ültetőedények is, amelyeken több kis kiugró csésze van, és ezekbe kedvünk szerint ültethetünk mindenféle csodás fűszernövényt.

balkon növény paradicsom

A balkonon termeszthetünk paradicsomot, uborkát, de még céklát is. Fotó: Shutterstock

A bazsalikom jó barátja a paradicsomnak, így nincs is olyan paradicsomos étel, amelyikhez ne használhatnánk. A frissen aprított leveleket tegyük közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe, így megőrzi csodás ízét. A majoránna finom ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. De akár még chili paprikát is nevelhetünk a balkonon.

A metélőhagymát nyersen adjuk az ételekhez. Felsorolni is nehéz, milyen sok finomsághoz van rá szükség, de az biztos hogy a körözött szóba sem jöhet nélküle. Nincs olyan, aki ne emlékezne vissza a nagyi csodálatos petrezselymes krumplijaira, finom rántott hússal. De a petrezselyem levesekhez, töltelékekhez, salátákhoz, szóval a "mindenhez is jó". A sor pedig végeláthatatlanúl hosszú. De hát ismerjük az érzést, hogy egy igazán szenvedélyes kertésznek mindig túl kicsi a kertje és a balkonládája ahhoz képest, amennyi mindent meg szeretne termelni benne.

4. Cékla

Akármilyen hihetetlen, még céklát is termeszthetünk a balkonon! A céklának ugyanis van olyan fajtája, amelyik kiválóan érzi magát egy legalább 30 cm mély konténerben. Választhatjuk a Kornett fajtát, vagy akár bébicéklában is gondolkodhatunk. A cékla fogyasztása azért is hasznos, mert dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát bennünket vitaminokkal is.

Piros színét a benne lévő pigmentnek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Ráadásul a vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani.

5. Borsó

A Rajnai törpe fajtából vessünk 6 szemet egy 30 cm mély konténerbe, és élvezzük a frissen szedett borsó semmivel sem összehasonlítható zamatát. A zöldborsó nem csak finom, de még növényi szterolokban is gazdag, amelyek segítenek alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét. Magas a K-vitamin tartalma, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint is, mely nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya és bőr számára, de a látásban is fontos szerepet tölt be.

A borsó ezek mellett még B-komplex vitaminokat is tartalmaz. Rendkívül gazdag ásványi anyag forrás, tartalmaz kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt, de emellett nagyszerű folsav forrás is, és igen magas a C-vitamin tartalma, hiszen egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában.

6. Hagyma

Ugye, milyen finom újhagymát majszolni a zsíroskenyér mellé? Ehhez csak dughagymára, és egy 10-12 cm mély cserépre van szükségünk. A dughagymákat 3-5 cm távolságra ültessük el egymástól. Mindig lefelé legyen a gyökerük, és ne kerüljenek mélyebbre 3-5 cm-nél. A kikelt hagymát fogyaszthatjuk újhagymaként, de bent is hagyhatjuk a ládában, és a kifejlett hagymát is fogyaszthatjuk, vagy főzhetünk vele.

7. Hónapos retek

A retek is megterem a balkonon. Ehhez csak szórjuk el apró magjait, majd ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a földje. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a reteknek a legrövidebb a veteményesben a tenyészideje, mindössze 55-60 nap.

A megvastagodott szik alatti szár, vagyis a gumó, számtalan színben és alakban előfordul. Lehet gömb, szív, tojás és henger alakú, a húsa fehér, esetleg kissé pirosas. Ügyelni kell rá, hogy a gumóképződés alatt gyakran öntözzük, különben nagyon csípős lesz az íze. Ráadásul a száraz talajban hamar üregessé válik. A hónapos retek legjobban a laza, homokos, de tápanyagban gazdag talajt kedveli.

A magokat sekélyen takarjuk be földdel. Fontos, hogy ne hagyjuk elgyomosodni. Egy régi mondás szerint "a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság". Ez azonban inkább a téli retekre igaz, hiszen az sokkal több rostot és savat tartalmaz, mint a hónapos retek.

A retek nagyon egészséges, hiszen egy maroknyi retekben megtalálható a napi C-vitamin szükségletünk 14 százaléka. A retek fogyasztása segít sejtjeinket megvédeni az oxidatív stressz káros hatásaitól. Rostban is nagyon gazdag, így fogyasztása segíti az emésztést, és hamar teltségérzetet biztosít. Igen kevés kalória található benne, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla. Ezen kívül található még benne folsav, B-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, kalcium, nátrium, réz és cink.

Ne hagyjuk hát ki a saját veteményest, még akkor sem, ha nincs kertünk.