Elkészült egy minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról, ami finomabb kávékat eredményezhet, továbbá felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény – írja a hvg.hu.

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, azonban a második kedvenc robustánál kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal szemben. Az Udine-i Egyetem kutatói most fontos áttörést értek el DNS-szekvenálási technológiával: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, ami lehetőséget ad olyan kávénövények nemesítésére, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, továbbá ez gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet.


A tudósok most tehát jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízéért felelősek, a kávétermelők pedig új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, amelyek ráadásul jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermesztők, hiszen a növény érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a csapadék eloszlásában bekövetkező változásokra.

Indexkép: Pixabay