A tudományos alapokon nyugvó rendszer szoros együttműködést foglal magában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok között Európa-szerte. A „Safe2Eat" kampány célja, hogy az európai emberek az élelmiszer-biztonságot alátámasztó tudományos ismeretek megismerésével képessé váljanak arra, hogy biztos döntéseket hozzanak az élelmiszervásárlás során.

Az EU vezető tudósaival szorosan együttműködve az EFSA a legújabb tudományos eredmények alapján folyamatosan elemzi, értékeli és véleményezi az élelmiszerbiztonságot és az aktuális táplálkozási ajánlásokat. Ez garantálja, hogy nyugodt szívvel fogyaszthassuk ételeinket, tudván, hogy biztonságunk prioritást élvez.

Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak mintegy 70 százaléka érdeklődik az élelmiszerbiztonság kérdései iránt. Ugyanakkor körülbelül 60 százalékuk szerint túlságosan szakmaiak és nehezen érthetők az ezzel kapcsolatos információk.

A tudatos vásárlás és az élelmiszerbiztonság érdekében indított „Safe2Eat" kampány egyértelműen, pontosan és érthetően szeretné közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt. Legfőbb célja, hogy választásaik során a fogyasztók a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva minél átgondoltabb döntéseket tudjanak hozni élelmiszer-fogyasztásuk kapcsán.



Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4700 bizonyul végzetesnek.

A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza. Ám mindez megelőzhető lenne.

Az EU tizennyolc országában elindított „Safe2Eat" kampány segítségével az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos döntések tudatosságát szeretné előmozdítani. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az „Élelmiszer-biztonság az EU-ban" című, 2022-es Eurobarométer felmérés szerint az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseinkben az ár és az íz a legmeghatározóbb tényező – 54 százalékban, illetve 51 százalékban befolyásolják választásainkat –, majd eztán következik az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer eredete, mindkettő 46 százalékos nyomatékkal.

élelmiszer-biztonság

Mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével – forrás: Pixabay

Az európai fogyasztók világviszonylatban a leginkább védett és tájékozott fogyasztók közé tartoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteiket tekintve.

Az uniós élelmiszerbiztonsági rendszer szavatolja, hogy valamennyi európai polgár élhessen az általa fogyasztott élelmiszerek előállításával, feldolgozásával, csomagolásával, címkézésével és értékesítésével kapcsolatos tájékozódási jogával.

Az idén májusban indult „Safe2Eat" kampány célja az is, hogy kritikus gondolkodásra ösztönözze a fogyasztókat, illetve erősítse az emberek elkötelezettségét az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban. Fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrendkiegészítők biztonságossága mellett azt is hangsúlyozzák, hogy mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével. Hasznos ismernünk az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.

A kampányhoz lehet csatlakozni a kapcsolódó honlap látogatásával, ahol gyakorlati tanácsokat találunk az élelmiszerek kiválasztásával kapcsolatban, illetve tájékozódhatunk azokról a tudományos érvekről, amelyek az élelmiszereink biztonságos fogyasztását alátámasztják.

Forrás: egy.hu