A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.

A lengyelországi Wrocławi Környezet- és Élettudományi Egyetem egy tanulmány keretében 35 kebabhús genetikai elemzését végezte el, amelyeket különböző éttermekben és élelmiszerboltokban vásároltak (4 minta Németországból, 31 pedig Lengyelországból származott). A juh-, csirke-, marha- és sertéshúsból álló mintákat egy PCR-alapú módszerrel elemezték, és kiderült, hogy a vizsgált kebaboknak csupán 28 százaléka készült tisztán abból a húsból, amelyet tartalmazniuk kellett volna.

Általában a drágább húsokat helyettesítették vagy egészítették ki olcsóbbakkal, azonban ezt az árusítóhelyen semmilyen formában nem jelezték. Az állítólagos báránykebabok nagy része csirke- és/vagy marhahúsból készült, és egyáltalán nem tartalmazott bárányhúst. Három mintában sertéshúst is találtak.

A csirkés kebabok összességében megfelelőek voltak, csak egyetlen darab tartalmazott marhahúst is. A minták nem feltétlenül érvényesek a magyar kebabokra, azonban mivel a világ más részein végzett vizsgálatok is hasonló következtetésekre jutottak, nem árt az óvatosság.


Egy, az Egyesült Királyságban készült 2009-es tanulmány 494 döner kebabból vett minta alapján arra jutott, hogy azok 40 százalékánál helytelenül tüntették fel a húsfajtát, 35 százalékukban pedig más állatok húsa is megtalálható volt. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy ezek a gyorsételek rendkívül egészségtelenek lehetnek. A kebabok némelyike 1990 kalóriát tartalmazott. Ez a nők napi ajánlott kalóriabevitelének több mint 95 százalékát teszi ki, zsírtartalmuk pedig a női ajánlás 346 százaléka, míg sótartalmuk a felnőttek számára javasolt beviteli értéknek a 277 százaléka volt.

A tanulmányok a gyorsételként kínált, forgónyárson készülő döner kebabot vizsgálták, tehát az eredmény nem vonatkozik az autentikus éttermekből származó, kifogástalan minőségű kebabhúsokra.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock