141 extraszűz olívaolajat vizsgáltak meg a szakértők, és ezek 42 százalékánál hamisítást vagy címkézési szabálytalanságot állapítottak meg.
A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal friss tanulmánya szerint a problémás termékek többségénél (78%) a címkén nem szerepeltek olyan alapvető információk, mint a tápértékadatok. A szabálytalan minták 19%-a pedig nem is nevezhető extraszűz olívaolajnak, mert nem felel meg a jogszabályokban meghatározott minőségi követelményeknek.
6 termékről kimondták: emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-összetevőként való felhasználásra alkalmatlanok.
A kutatás az online beszerezhető termékekre is kiterjedt. Ebben a körben 15 olajból 14 esetében találtak szabálytalanságot: 4 megbukott a minőségvizsgálaton, 10 terméknél pedig jelentős címkézési szabálytalanságokat találtak.
Indexkép: Shutterstock