Datolyaszilva

Hazánkban is egyre népszerűbb a datolyaszilva, mely rengeteg A-vitamint, mangánt és C-vitamint tartalmaz. Bővelkedik antioxidánsokban is, melyeknek számos egészségügyi előnye van, például csökkentik a magas koleszterinszintet, a gyulladást és a magas vérnyomást is.

Kivi

A kivi valódi C-vitamin-bomba, mely aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében és az immunfunkciók javításában. A C-vitamin mellett K-vitaminban, káliumban és E-vitaminban is gazdag.

Citrusfélék

A téli szezon slágergyümölcsei a bioflavonoidokban bővelkedő citrusfélék, azaz a mandarin, a lime, a citrom, a narancs és a grépfrút. A legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák, amelyekre a szervezetünknek szüksége van az influenzaszezonban.

A grépfrút nagyon sok fitokemikáliát, többek között fitonutrienseket tartalmaz. Ilyen flavonoid például a béta-karotin, a likopin és a bioflavonoidok. Ezek együttesen eredményesen tudják felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát és az öregedési folyamatokat.

A mandarin és a narancs rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, ezáltal erősítve az immunrendszert, felgyorsítva a sebgyógyulást, illetve hatékony védelmet biztosítva a szívnek és a keringésnek.

citrom

A téli szezon slágergyümölcsei a citrusfélék – fotó: Shutterstock

Dió

A dió rendkívül gazdag tápanyagokban, és nagyon sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag forrása az egészséges zsíroknak, amelyek nagyon sok pozitív hatással rendelkeznek, többek között megóvnak bennünket a krónikus betegségektől. A dióban található zsírok energiát biztosítanak a szervezetnek, illetve abban is kulcsszerepük van, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelően felszívódjanak és hasznosuljanak. Az egészséges zsírok hozzájárulnak az erős immunrendszerhez, és vérnyomás-szabályozó szerepük is van.

dió

A dió rendkívül gazdag tápanyagokban – fotó: Shutterstock

A rendszeres diófogyasztás aktívan hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez is. Mivel a dió többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, így a magas koleszterinszint csökkentésében is segít, ezáltal is óvva a szív egészségét. A dió sok rostot is tartalmaz, ami pedig fokozza a jóllakottságérzetet. Azonban mivel a zsír- és a kalóriatartalma magas, mértékkel fogyasszuk.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock