Gázolaj árak 589 Ft Benzin árak 588 Ft EUR 396.98 Ft USD 355.49 Ft CHF 423.01 Ft GBP 475.96 Ft

Kapszaicin küzdelem: nézd meg, melyik erős paprika gyűrte le a többit

2024. szeptember 25., szerda 14:27:09 / Nébih
2 perc olvasás

Hegyes-erős paprikák vizsgáztak.

A Szupermenta nyár eleji terméktesztjén vizsgált hegyes-erős paprika vetőmagokat tovább tesztelték a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán.

A szakemberek összesen 12 vetőmagtételt vetettek el, majd figyelemmel kísérték a fejlődésüket egészen a betakarításig. A megérett csípős paprikáknak a Nébih laboratóriumában megmérték a kapszaicintartalmát, valamint kedveltségi vizsgálatra is sor került. A termékteszt folytatását a paprikák szép eredménnyel zárták – írja a Nébih.

paprika

A szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét – fotó: Nébih/Szupermenta

Július végén érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről

Mint írják, a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán a szakértők azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. A szakemberek ezúttal a Szupermenta hegyes-erős paprika vetőmag termékteszt folytatásaként leíró kísérletet végeztek a hobbikertészkedők segítése, hatékony informálása érdekében.

A magokat április közepén vetették el, és a fóliasátorban gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Május végén a palántatálcákból aprómorzsás talajba ültették a megerősödött, 6-8 lombleveles korú növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket.

A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, július végén pedig már érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről.

A termesztés folyamatát, valamint a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a hegyes-erős paprikák, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták – olvasható a Nébih cikkében.


Kedveltségi vizsgálatot is végeztek

A tesztben alakjuk és színük alapján is különböző fajták vettek részt, melyek közül – az elvárásoknak megfelelően – mindegyik erős volt. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét. A mérési eredmények alapján a kapszaicin mennyisége nyers paprikára vonatkoztatva széles skálán, 7 és 100 mg/kg között mozgott.

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a hegyes-erős paprikák esetében sem maradt el. A szakértők és laikusok minősítése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve:

  • a legkedveltebb fajta a Harriet kosszarvú (MoravoSeed) lett,
  • második helyen a Cristobal F1 (Garafarm Magrovet),
  • míg harmadikként a Cristobal F1 (Magrovet Royal Sluis) végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, erre a LINKRE kattintva.

Ajánlott cikkek


Nébih: gesztenye fajtabemutató
Nébih: gesztenye fajtabemutató

A technológiára és alanyhasználatra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Végre! Mindenhol megszűnik a tilalom
Végre! Mindenhol megszűnik a tilalom

Az esőnek van előnye is, nem is egy.

Újabb vármegyékben vonták vissza a tűzgyújtási tilalmat
Újabb vármegyékben vonták vissza a tűzgyújtási tilalmat

A lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, és átnedvesítette a holt biomasszát is.




14:36
Kritikus az őshonos rákfajaink jövőbeli helyzete
14:28
Nehéz idők várnak a gazdákra, de a jó fajták segíthetnek
14:04
Az erdélyi kopó titkai – nem mindenkinek való, ahhoz túl intelligens
Google news Kövesse az Agroinformot a Google News oldalán is!
Sajtóközlemény
Jön a labor libamáj: Először kerülhet piacra mesterséges fehérjetermék az EU-ban
Jön a labor libamáj: Először kerülhet piacra mesterséges fehérjetermék az EU-ban
A NAK, a MAGOSZ és a BTT előzetes vizsgálatokat sürget.
Mi volt a párizsiban száz éve, és mi van benne most?
Mi volt a párizsiban száz éve, és mi van benne most?
Így változott meg a recept, és lett a párizsi az olcsó étkeztetés egyik...
Lisztkukacok a muffinban, tücskök a granolában: tudod, mit eszel épp?
Lisztkukacok a muffinban, tücskök a granolában: tudod, mit eszel épp?
A rovarok már a spájzban vannak. És tényleg...
Erről a veszélyről mindenkinek tudnia kell
Van, ahol már betiltották, nálunk még meg lehet kóstolni
Van, ahol már betiltották, nálunk még meg lehet kóstolni
Egy nagyon különleges török előétel.
Magyarország valami olyasmiben is jól teljesít, amiről nem hinnéd

Ez is érdekelhet

Videóajánló


Sertéstartóként legyen mindennapi rutin a járványvédelem!

Innovatív hibridek: Magas terméspotenciál, kiemelkedő aszálytűrés
Hirdetés

Innovatív hibridek: Magas terméspotenciál, kiemelkedő aszálytűrés

Ezt az 5 Lemken gépet megnéztük közelebbről is!
Hirdetés

Ezt az 5 Lemken gépet megnéztük közelebbről is!

Kíváncsi vagy miért szójáznak egyre többen?
Hirdetés

Kíváncsi vagy miért szójáznak egyre többen?

Miért látogatnak el évről évre a gazdálkodók a VitiTech rendezvényre?
Hirdetés

Miért látogatnak el évről évre a gazdálkodók a VitiTech rendezvényre?

Az Agroinform Növényvédelem rovatának szakmai partnere:
NÉBIH
Meglepő? Ilyen áron kereskednek a napraforgómaggal és a repcemaggal
Meglepő? Ilyen áron kereskednek a napraforgómaggal és a repcemaggal
Mindkét termény ára magasan a tavalyi ár felett.
Négy hete a tavalyi ár felett a takarmánybúza termelői ára

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]