Egy kiló szarvas comb kicsontozva 4-5 ezer forint, a vaddisznó kicsontozva 3800-4000 forint között mozog a szaküzletekben, míg a sertés potom ezer-ezerkétszázért beszerezhető, a csirke pedig ennek is a töredéke. A szakma szerint nem luxus csak nem igazán ismert a családok körében, ezért nem vásárolják. Az árakat pedig nem szabad összehasonlítani más típusú húsokkal.
A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztása még a fél kilót sem éri el. A családok többsége ugyanis luxusnak tartja és ezért nem is vásárol.
Alig ismerik a családok a vadhúst — fotó: Shutterstock
A vadból készült ételek pedig egészségesebbek állítják a szakemberek, mint a sertés. Kiváló élettani hatású, alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt. Nem meglepő módon, húsuk harmonizál a vadon termő gyümölcsök, gombák ízeivel, hiszen közös élőhelyről származnak.
A vadhúsoknak egyébként rendkívül gazdag az íz világuk, és mivel kedvező a tápanyag-összetételük ezért ideális ételnek számít. Beszerezhetőségük korlátozottabb, mint a tenyésztett állatoké, de nagyobb piacokon árusítják, illetve erre specializálódott cégeknél interneten keresztül is rendelhetők. Elkészítésükről általában kevesebbet tudunk, mint a gyakrabban használatos egyéb húsokról. Persze, ha valaki rendszeresen vadászik, annak az asztalára gyakran kerül valamilyen vadhúsból.