Egész évben ellátja vadhússal a Napkoron található üzemet a térségben található dámszarvasok száma. Innen már csak egy lépés volt amellett dönteni, hogy érdemes kihasználni a piaci rést és a vadhúst tenni a középpontba. Azt, hogy a vadhúsnál nincs egészségesebb, ezt ma már nem csak a vadászok tudják, hanem a kormány programjának köszönhetően elég sokan – írja a novenyvedoszer.hu.
Egész évben ellátja vadhússal a Napkoron található üzemet a térségben található dámszarvasok száma – fotó: pixabay.com
Napkoron a Nativus Kft. 2020-ban kezdte el az igazi munkát és azóta bebizonyosodott, hogy nemzetközileg is jó a híre a vadhúsnak, érdemes volt belevágni. Az üzem vezetője, Támba Miklós sajnálja, hogy az afrikai sertéspestis miatt a kínálatból hiányzik a vaddisznó, ezért – mint feldolgozandó vad – kiesett a választékból, viszont a vadászható nagyvadak – gímszarvas, dámszarvas, őz – megtalálhatók, a kisebb vadak közül pedig a fácán és a vadkacsa szerepel a termékpalettán.
"Egyedülálló a feldolgozásban a késztermék előállítás. Nagy hangsúlyt fektetünk ezért arra, hogy ez a vadhús ne csak egy tőkehús, vagy fagyasztott hús formájában jelenjen meg a piacon, hanem komoly hozzáadott értékkel olyan ízvilágot biztosítson a fogyasztóknak, amelyek otthoni körülmények között kevésbé érhetők el. Ez azt jelenti, hogy nem szarvas pörköltet fóliázunk le, amit meg lehet melegíteni, hanem a hozzáadott értéket növeljük. A termék fejlesztésekor ugyanis mindig nagy kérdés, hogy milyen legyen az ízvilág, amivel a fogyasztókat megcélozzuk" – fogalmazott Támba Miklós.
Nagyon kevés vadhúst fogyasztunk – fotó: pixabay.com
Nyugat-Európában a vadhúsok fogyasztása sokkal inkább a mindennapi élet része, mint hazánkban, de sokan szeretnének változtatni ezen és tenni a magyar fogyasztás előmozdításáért, ezért inkább erre a piacra koncentrálva hozzák létre a termékeiket.
Napkoron az üzem méretéből adódóan egyelőre a hazai piac ellátása önmagában nem elegendő, emiatt céltudatosan az exportpiac felé is nyitnak – ezért neveztek be arra a nemzetközi élelmiszeripari megmérettetésre, – a Great Taste Awards-ra – melyet 1994. óta minden évben megrendeznek.
Ennek az a különlegessége, hogy a zsűri a csomagolástól függetlenül kizárólag csak az ízre koncentrál. A három csillagos besorolás a legmagasabb szint: ezt érdemelte ki a szarvas csípős szalámi. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar-díjának is nevezik.
Az üzem 2020-ban elnyerte a Portfolio Agrárdíjak rendezvényén az év agrárberuházása díjat, majd a 2021-es vadászati világkiállítás keretein belül megrendezett 80. OMÉK élelmiszeripari nagydíját is megkapta a szuvidált dámszarvas comb, újfehértói fürtös meggy és erdei gomba mártással.