A legtöbben kidobják a papaja magjait, pedig azok rendkívül egészségesek. A kissé kesernyés, fűszeres ízű magvak kiváló forrásai a rostoknak, fehérjéknek és egészséges zsíroknak, továbbá gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és más hasznos tápanyagokban.

A papaja magjának jótékony hatásai

A papaja magjai tele vannak rostokkal, amelyek serkentik az emésztést, szabályozzák az anyagcserét, megkönnyítik a salakanyagok eltávolítását, illetve megakadályozzák, hogy a szervezet felesleges zsírt raktározzon el. Ez hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.

A papajamagok egy karpain nevű anyagot tartalmaznak, amely elpusztítja a férgeket és a káros baktériumokat a belekben, ami segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét, és megelőzheti a székrekedés kialakulását is.

A papaja magjaiban lévő rostok fogyasztása segít a koleszterinszint szabályozásában is. A magok olajsavat és más, egyszeresen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz" koleszterin szintjét a szervezetben.


A papaja magjai polifenolokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként védik a szervezetet a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, és ezáltal segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében is.

A papaja magjai C-vitaminban, alkaloidokban, flavonoidokban és polifenolokban gazdagok, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A papaja magjának fogyasztása elpusztíthatja az olyan káros baktériumokat, mint az E. coli, amelyek arról ismertek, hogy súlyos ételmérgezést képesek okozni.

Így fogyaszd a papajamagot

A papaja magjai nyersen is felhasználhatók smoothie-k, salátaöntetek, pácok és szószok készítéséhez, de hozzáadhatók fűszeres fogásokhoz is. Kiszárítva és ledarálva pedig szinte bármilyen ételbe vagy gyümölcslébe belekeverheted.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock