Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.06 FtUSD389.11 FtCHF426.08 FtGBP483.79 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
én agyam is errefele jár kicsit egyszerübb kivitelbe. szaladgálni marha jó a 130pacis passat, az asszonynak meg az ignis helyett egy rav4 kellene, hogy a gyerekek is biztonságba legyenek meg az ebédet is ki tudja hozni a földre és kellene még egy földjáró, munkásos picupszerű
Válasz #2891. hozzászólásra
Terepen nincs párja.
Megbízhatóságban a nyomába sem ér semmi.
A legjobb kiindulási alap egy épített autóhoz.
Az enyémet 300000 km-el vettem és mentem vele 170000-et. Tettem alá egy új futóművet és két autómata diffizárat és 4 nagy gumit. A mindennapokban is használható, akár hosszabb távokon is és versenyeken is megállja a helyét.
Az alkatrész meg nevetségesen olcsó hozzá.
Nekem sokáig megmarad az biztos.
Volt de az szívódízel... trailerezni nek akarj vele... 80 paci 400000köül volt benne mikor eladtam. Munkahelyen -20ba ez volt az egyetlen dízel ami pöcc-röffre indult... pedig állt mellette navara is, T4 is.
Önzáró hátulja nem működött. Egy hátsó kerékcsapágy és egy kardánkereszt volt nálam cserélve kb 100000km alatt. Ja meg két izzító gyertya.
és 2,4D tehát dízel, vagy 2,5T tehát benzinturbó???
Melyik van neki?
és az utóbbiból tudok egy jó ajánlatot csakhát parasztnak dízel lenne való ugye, viszont akkora vételár különbség van a kettő között hogy a többlet fogyasztás mire megtérül évek telnének el és ahogy mondod két autó kell, a melós a navara azzal megyek többet a másik meg asszonynak meg nekem szabadidőre szórakozni hehe
Válasz #2894. hozzászólásra
De van itt egy nagy volvo rajongó fogorvos ismerősnek csak vele az a baj hogy elvan vakulva a volvotól.
Megy vele nem panaszkodik de ő is használtan vette elég olcsón (3.5 milka körül)
Játszhat de azzal meg az a gond,hogy kemény terepen sajnálod ütni vágni aszfalton meg nem olyan kényelmes mint egy suv,meg elég sokat fogyaszt.
Nincs mese komoly parasztnak leggalább 2 autó kell persze mindegyik 4x4 legyen
Felénk általában a GL-japóplatós vagy az X5 -japóplatós párosítás játszik de a csóróbbak beérik egy LC-j.pickuppal is.
Persze asszonynak is dukál vagy egy Ml vagy egy X3 vagy esetleg egy rav4
A 2000-es körüli Prado (magyarul pl. az enyém, tehát LC 90 ha háromajtós, és LC 95 ha ötajtós), az 3 liter 4 henger. 2000 előtt adagolós (mint az enyém), azután CR.
Ne már...
A levegős kuplung pont ugyan olyan szélsőséges kiragadott példa itt, mint az én traktoros példám a gyári hidegindító sprayre, vagy a SAAB, amit nem is tudsz nem sebességben hagyni.
Attól, hogy valami általában(!, vagy speciális esetekben) nem ajánlott, még koránt sem biztos, hogy teljes hülyeség.
Nem akartam égetni vagy sértegetni (oda van írva)!!!!!!
Egyébként is mi az ami baromság a 2874 hozzászólásban?
Engem nem zavar oda nyalsz ahova akarsz ez a te privát dolgod csak nagy kapkodás közepette másokat ne barmoz le csak úgy kapásból.
Illetve ezt a szériát???
Teccik szép autók, vontatni való szerkezet.
Volt itt egyik szomszédnak de az egy törött romból újjáépített szerkezet volt soksok gonddal dehát minden elektromosságát tódozgatni fódozgatni kellett ahogy szétszakadt a kasztni az nem mérvadó példa számomra.
ne próbálj mást égetni mert te égsz be a baromságaiddala diesel igenis elindúl visszafelé,a levegős rásegítő meg hamar tönkremegy ha levegő nélkül nyomkodod,amúgy én se bírom ha valaki az iskolai végzettségével hadovál
Létezik levegőrásegítéses kuplung/pl:Scania/.
Nem szabad sebességben hagyni, mert ha elmegy a levegő nem bírod benyomni a kuplungot, vagy ha be is megy a rásegítő megsérülhet.
Mindig üresben hagyom,kézifék behúzva!
A terepjárókban már sok típusnál vezérműláncot használnak az nem ugrik sehova, csendes és igénytelen.
Megnyúlni azt tud de arra van a feszítője és a csereperiódusa.
Figyeljide ez a hosszú monológ hadifogságról bánatról búról nem idevaló beszéd, senki nem kérdőjelezett vagy bántott közel ilyen dolgokkal sem, mellesleg a don-kanyarból szerintem nemcsak neked jött haza felmenőd innen, csak más nem írja le egy 4x4-es topicban (pl énsem...)
Nem gondolod komolyan, hogy 1tonnás teherrel csak sebességben hagynám az autót egy lejtőn??? Persze hogy kéziféket húzok! de sebességben is hagyom! sőt parton üres autónál is így járok el
A lapos udvaromon pedig sosem húzok kéziféket mert minek ott semmisem fog feszülni.
A többi műszaki vétózást leírták a fiúk előttem nem ismétlek, csak annyit kérdeznék hogy milyen autókról beszélsz ami gyújtás nélkül beindul??? mert amikről itt szóvolt azok vagy elektromos adagolósok, vagy CRrendszerűek de ha mechanikus adagoló adja nekik a tápot akkoris van rajtuk egy mágnesszelep ami ha nem nyit nemfog menni semerre a szerkezet tudod.
Én nem akarlak megsérteni de ide pár dolgot egy kicsit mellé írtál. Független attól, hogy mi a végzettséged és milyen szintű.
1. A kuplung lehet levegő rásegítős (ezt te írtad)!
Akkor is van kuplung ha elmegy levegő csak sokkal nehezebb mivel rásegítőről van szó.
2.Ha nincs levegő akkor, hogyan mozdul meg a 40T szerelvény?
3. Hátrafelel kényszer hatására max pöffent egy párat de hogy beindul és még el is indul? Ez még viccnek is túl görbe.
4. A vezérműszíj megnyúlik igen ha piacon a bazárba veszed akkor tényleg meg.
Amúgy nézd meg amikor egy motor leáll a főtengely nem blokkol le egyből hanem egy kicsit visszafele mozdul, ezek szerint és te szerinted akkor minden leálláskor meglazul a vezérműszíj.
Aszem az de nem tudom annyira. Régen haverom volt a srác csak átbaxott. Azóta nem nagyon beszélek vele. Csak egyszer összefutottunk a nyáron és akkor panaszolta a baját. Amúgy itt lakik tőlem 3 házra, kinézek az ablakon látom a bejáróján az autót.
Én is toyotára szavazok ha "komoly, megízható" terepjárót kellene venni. De! Ismerős kb egy éve vett egy jobb kormányos L C Pradot 2000körüli évjárat. 6 hengeres dízel, nem tom hány köbcentis (3000 körüli). A nyáron széthulott benne az egyik porlasztócsúcs és beszakította a gyűrűhornyot. Henger szerencsére sértetlen maradt de hónapokig rohangált dugó meg gyűrű után mert itthon aranyárba mérték volna mindkettőt. Már megy a gép neki de nem tudom milyen megoldást talált rá.
Szóval a toyotára a nyakam tettem volna hogy nem xarik be és tessék... már semmi nem megbízható...
Ez a feszítős dolog is akkor él igazán ha rugós feszítő van benne. Ha fixen le van csavarozva szíjfeszítés után (mint ahogy a mai motorok 90 százalékában) az nem tud meglazulni visszaforgatásra se.
Másik, hogy a vezérműszíj "megnyúlik". Tegye már fel a kezét aki látott már ilyet. Elszakadni eltud fáradásból kifolyólag, valamelyik hajtott tengely megszorul, vagy valami bekerül a szíj alá (pl egy másik szíj). De ha nyúlni tudna a vezérműszíj akkor a motor nem is működne megbízhatóan.
Ugyan nem érzek kötelességemnek, de azért mert január 1 van, és van időm röhögni az emberi butaságon, ezért leírom.
Nagy teherautókon a kuplung levegő rásegítéses is lehet. Ha sebességben hagyod és elmegy a levegő akkor nincs nem lehet kivenni sebességből indítás előtt.
Régebbi motorok simán be tudtak indulni maguktol, ha megforgatta a főtengelyt az autó tömege. Mert lehet a platón teher is, és egy 20 vagy 40T-ás szerelvény azért el tud indulni.
A egyes dízelek be tudnak indulni „hátrafelé” forogva is, ami nem azért veszélyes mert elfogy az üzemanyag, hanem mert így már semmi nem fékezi a járművet
Kopott motornál lehűléskor a kompresszió csökken, az autó elindulhat.
A legfontosabb a kicsi motorok esetében, mint pl. ezek a pickupok is kapnak, hogy a visszafelé forgatott főtengelynél a vezérmű szíj meglazul!
Főleg az első és utolsó érv ami ma veszélyt jelent. Az elsőhöz nem kell komment, szerintem érthető. Az utolsónál elég csak elképzelni, hogy leparkolsz valahova és például van 1T teher az autón. Enyhén lejt a terep az autó sebességben 1-esben, az autó hátrafele mozdul, a főtengely visszapörög néhány fokot a szíj vagy láncfeszitő befeszül, míg a szíj másik oldala meglazul. Ha most ráindítasz akkor a vezérmű szíj elszakadhat vagy megnyúlhat. Ha elszakad akkor törnek a szelepek is azonnal. Ha csak nyúlik, akkor elmegy a vezérlés, később el is szakadhat.
Mindezt oktatják hivatásosoknak, és szervizesek (ahova hordjuk az autókat) láttak már néhány olyan autót, amit csak leparkoltak az utcán, valaki megtolta parkolás közben a városban, aztán amikor ráindított a sofőr a szelepek mentek a levesbe a szíj meg elszakadt. Az autón meg elsőre nem látszik semmi, mert műanyag rugalmas lökhárítón csak később vette észre hogy valaki érintette a parkoló autóját. Ha el hiszed, ha nem... ez a te dolgod... Velem még ez nem történt vezérműszíj szakadás.
Figyelj öreg! Osztod a labdád, de nem ugrok rá, hasonló goromba stílusban nem reagálok. Személyeskedő stílusod miatt egyoldalúnak tartom ezt a beszélgetést.
"Tegyél meg nekem egy szivességet."
Az előzmények után mégis, hogyan gondolod?
"Sorold már fel légyszives , hogy milyen tipusú terepjáróba ill pickupba mennyi kilométert tettél és milyen hibákat tapasztaltál."
Azok után, hogy postoltam egy cikket és te arrogáns stílusban nekem estél, ne várd hogy pontosan számot adjak neked 20 évre visszamenőleg minden megtett kilométeremről. Főleg azért mert érdeklődési körömet nem tölti ki az offrodozaás és autózás. Nekem az autó csak egy eszköz, semmiféle érzelmi kötődésem nincs a témához. Az meg főleg megmosolyogtató, hogy rajtad és egy másik trollon kívül, mindenki rájött, hogy a cikk elismert szakértő emberek tollából született, és nem én vagyok a szerzője! A cikk eredeti szerzője Csikós Zsolt. Mindazonáltal egy nagyon jó cikk, és ezt te csúnyán benézted most már akár mit is mondasz! De azért a teljesség igénye nélkül válaszolok a kérdésedre, a magam módján:
Jelenleg ezek vannak a céges flottánkban:
2010-es FORD F 250 6.4D SUPER DUTY 1db
2012-es FORD Ranger 2,2 TDCi 13db
2012-es MITSUBISHI PAJERO 3.2 DI-D 6db
2011-es MAN TGX 440 XXL (darús, szállító stb.) 6db
Villamos energetikai cégként az Eon, OVI alvállalkozójaként nagyfeszültségű hálózatokon dolgozunk. Valamint szünetmentes áramtermelő központokat, tervezünk, építünk, és üzemeltetünk 10-10.000kW -ig [link1] generátoros alapon. 15 éve vagyunk a piacon, egy kis magánvállalkozásból lettünk 80 embert főállásban foglalkoztató vállalkozás. Amikor és a flottakezelőt kiválasztottam, csak a pénzügyi feltételek és a műszaki elvárások estek latba. Nagyon nem főt a fogam ahoz, hogy akár csak 1000Ft-al is többet fizessek a kelleténél, egy járműért csupán csak azért hogy a sofőrök vagy én virítsak a lízingelt verdával.
Van egy 230ha-os családi gazdaságom amolyan másodállás féle ami 1/1-es és 1/2-es tulajdonban van a testvéremmel. Részben örökölt, részben vásárolt föld.
Géppark:
- 2db Rába 250-es
- 1db MTZ 952
- 2db nehézpót kétvezetékes légfékes.
- 1db Fendt Favorit 818 Vario 540/65R30 és 650/65R42 gumikkal
Sokat járok én is kollégáim is terepen, ugye a távvezetékek jellemzője hogy a legkülönfélébb irányokba is kihúzzák őket. A pickupokat és teherautókat főleg anyagszállításra hasznájuk könnyű terepen és közúton. Vannak viszont olyan területek ahová normális ember nem jár csak úgy fel hegytetőre, mocsárvidékre stb. Nos ide szoktuk használni a terepjárókat (Pajero), de volt már eset arra is hogy helikopterrel kellett kivinni egy-egy berendezést egy hegytetőre, vagy mocsárba.
Évi futásteljesítmény 1,526,298km, ezt azért tudom pontosan mert most az év végi zárásnál ennyit számoltunk el. A járműveket flottakezelőtől lízingeljük, szakszervíz javítja, így ezirányú tapasztalat csak a családi gazdaságot illetően van. Jómagam A,B,C,D,E főkategóriájú jogosítvánnyal rendelkezem, és minden produktív munkatárs legalább BCE-vel rendelkezik. Angolul és németül megértetem magam. Évente tartunk vezetéstechnikai képzést a sofőröknek, illetve az GKI igazolvány is követelmény minden CE-s sofőrtől.
Még mielőtt elindulna a rosszindulatú kommentelés, megírom őszintén jómagam egy 8 éves 530-as BMW-t hajtok, évi 120.000km körül kerül bele amikor ügyeket intézek vidéken külföldön. Amikor terepre megyek beállok én is a srácok közé dolgozni akkor a F350-est szoktam vinni. Ez az összes luxus az életemben, úgyhogy nincs mire irigykedni. Világ életemben dolgoztam és tanultam, semmit sem kaptam ingyen. Kárpótlásról is csak annyit, hogy nagyapámat először 17 évesen orosz hadifogságba tengődött, aztán a második világháborút szintén végigharcolta, az ötvenes években az ávósok lógatták a kútba amíg be nem lépett a tszbe, aztán koncepciós vádakkal 2 évig várta halálos ítéletének végrehajtását, míg végül életfogytos lett, aztán 9 év szegedi csillag után közkegyelemmel szabadult. Egyetlen rokonom sem lehetett soha TSZ-elnök, de még a tszben sem dolgozhattak. Az öreg nem élhette meg kárpótlást sem.
Elég részletes voltam, vagy esetleg a bankszámlámra is kíváncsi vagy így ismeretlenül, gyalázkodó hangnemben!? De amúgy azt sem értem minek töröm itt magam, hogy megválaszoljam a kérdéseket egy ilyen posztolónak!? Mindegy én felvállalom magam, nincs takargatni valóm. Az hogy gyökérnek tartasz magánügyed, habár így nagy nyilvánosság előtt a becsületsértést tényállását alaposan kimeríti!
5003 hozzászólás
Válasz #2892. hozzászólásra
én agyam is errefele jár kicsit egyszerübb kivitelbe. szaladgálni marha jó a 130pacis passat, az asszonynak meg az ignis helyett egy rav4 kellene, hogy a gyerekek is biztonságba legyenek meg az ebédet is ki tudja hozni a földre és kellene még egy földjáró, munkásos picupszerű
köszönöm a válaszokat, akkor megerősítettetek a szándékomban!
Terepen nincs párja.
Megbízhatóságban a nyomába sem ér semmi.
A legjobb kiindulási alap egy épített autóhoz.
Az enyémet 300000 km-el vettem és mentem vele 170000-et. Tettem alá egy új futóművet és két autómata diffizárat és 4 nagy gumit. A mindennapokban is használható, akár hosszabb távokon is és versenyeken is megállja a helyét.
Az alkatrész meg nevetségesen olcsó hozzá.
Nekem sokáig megmarad az biztos.
80 paci 400000köül volt benne mikor eladtam. Munkahelyen -20ba ez volt az egyetlen dízel ami pöcc-röffre indult... pedig állt mellette navara is, T4 is.
Volt de az szívódízel... trailerezni nek akarj vele...
Önzáró hátulja nem működött. Egy hátsó kerékcsapágy és egy kardánkereszt volt nálam cserélve kb 100000km alatt. Ja meg két izzító gyertya.
Válasz #2899. hozzászólásra
Ezt nem tudtam nálunk mindenki dizellel jár. SZóval amiröl tudok az 5 hengeres dizel
Válasz #2898. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Természetesen!?!?!?
A 2,5T benzines is 5hengeres.
Válasz #2897. hozzászólásra
Bocsánat nem figyeltem természetesen az 5 hengeres dízel.
Válasz #2895. hozzászólásra
és 2,4D tehát dízel, vagy 2,5T tehát benzinturbó???
Melyik van neki?
és az utóbbiból tudok egy jó ajánlatot csakhát parasztnak dízel lenne való ugye, viszont akkora vételár különbség van a kettő között hogy a többlet fogyasztás mire megtérül évek telnének el és ahogy mondod két autó kell, a melós a navara azzal megyek többet a másik meg asszonynak meg nekem szabadidőre szórakozni hehe
Válasz #2883. hozzászólásra
Nállam meg amilyen az agyonisten olyan a fogadjisten,és én láttam az eredeti cikkeket,és tudtam hogy idéz,vagy belinkel dolgokat
Válasz #2894. hozzászólásra
De van itt egy nagy volvo rajongó fogorvos ismerősnek csak vele az a baj hogy elvan vakulva a volvotól.
Megy vele nem panaszkodik de ő is használtan vette elég olcsón (3.5 milka körül)
Válasz #2892. hozzászólásra
Ilyen 2,5T XC90-es nincsen felétek???
A legjobb választás! Épp mostanában nézegettem a h.autón, van pár megkíméltnek látszó az 1.6-2 milkás árfekvésben.
Válasz #2889. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Játszhat de azzal meg az a gond,hogy kemény terepen sajnálod ütni vágni aszfalton meg nem olyan kényelmes mint egy suv,meg elég sokat fogyaszt.
Nincs mese komoly parasztnak leggalább 2 autó kell persze mindegyik 4x4 legyen
Felénk általában a GL-japóplatós vagy az X5 -japóplatós párosítás játszik de a csóróbbak beérik egy LC-j.pickuppal is.
Persze asszonynak is dukál vagy egy Ml vagy egy X3 vagy esetleg egy rav4
és mi a vélemény a merevhidas hiluxról, terepre?
Válasz #2888. hozzászólásra
Néztem amúgy egy XC90-et naggyonnagyyon ócsóság lenne nem is hirdetik újszerű autó, 2,5T motorral 250lópaci azthiszem.
Válasz #2888. hozzászólásra
Landcruiser sem játszhat???
XC60 majdnem ugyanakkora mint a 90-es csak fiatalosabb hehe
nekem kicsit jobban teccik
Válasz #2881. hozzászólásra
) terepre vagy melózni meg rövid utakra jó a nyavara
Hagyd a ..... a pudzsárót.
Aszfaltra családdal suv kell(xc90
Válasz #2863. hozzászólásra
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Ja, és a TC cikket nem is Csikós írta, hanem Stump Bandi
Válasz #2869. hozzászólásra
A 2000-es körüli Prado (magyarul pl. az enyém, tehát LC 90 ha háromajtós, és LC 95 ha ötajtós), az 3 liter 4 henger. 2000 előtt adagolós (mint az enyém), azután CR.
Válasz #2881. hozzászólásra![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
Engem is érdekelne. Fogyasztás, szervizelés mibe kerül stb. Van egy majomnak az utcában csak nem tárgyalok vele.
Válasz #2866. hozzászólásra
Ne már...
A levegős kuplung pont ugyan olyan szélsőséges kiragadott példa itt, mint az én traktoros példám a gyári hidegindító sprayre, vagy a SAAB, amit nem is tudsz nem sebességben hagyni.
Attól, hogy valami általában(!, vagy speciális esetekben) nem ajánlott, még koránt sem biztos, hogy teljes hülyeség.
Válasz #2877. hozzászólásra
Nem akartam égetni vagy sértegetni (oda van írva)!!!!!!
Egyébként is mi az ami baromság a 2874 hozzászólásban?
Engem nem zavar oda nyalsz ahova akarsz ez a te privát dolgod csak nagy kapkodás közepette másokat ne barmoz le csak úgy kapásból.
Válasz #2851. hozzászólásra
Ez milyen igaz!
(az én LC90-em is pont ezért kétszemélyes :-)
EZT A PAjerot ismeri valaki???
Illetve ezt a szériát???
Teccik szép autók, vontatni való szerkezet.
Volt itt egyik szomszédnak de az egy törött romból újjáépített szerkezet volt soksok gonddal dehát minden elektromosságát tódozgatni fódozgatni kellett ahogy szétszakadt a kasztni az nem mérvadó példa számomra.
Vagy egy Landcruiser biztosabb megoldás?
Válasz #2877. hozzászólásra
Újév alkalmából ki lehetne osztani egy Kertész díjat.
Itt már presztízsről van szó, nem technikáról.
Na, kié lesz az utolsó szó?
Azért ha nincsen levegő a "veszting befog"
Válasz #2874. hozzászólásra
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
a diesel igenis elindúl visszafelé,a levegős rásegítő meg hamar tönkremegy ha levegő nélkül nyomkodod,amúgy én se bírom ha valaki az iskolai végzettségével hadovál
ne próbálj mást égetni mert te égsz be a baromságaiddal
Létezik levegőrásegítéses kuplung/pl:Scania/.
Nem szabad sebességben hagyni, mert ha elmegy a levegő nem bírod benyomni a kuplungot, vagy ha be is megy a rásegítő megsérülhet.
Mindig üresben hagyom,kézifék behúzva!
A terepjárókban már sok típusnál vezérműláncot használnak az nem ugrik sehova, csendes és igénytelen.
Megnyúlni azt tud de arra van a feszítője és a csereperiódusa.
Figyeljide ez a hosszú monológ hadifogságról bánatról búról nem idevaló beszéd, senki nem kérdőjelezett vagy bántott közel ilyen dolgokkal sem, mellesleg a don-kanyarból szerintem nemcsak neked jött haza felmenőd innen, csak más nem írja le egy 4x4-es topicban (pl énsem...)
Nem gondolod komolyan, hogy 1tonnás teherrel csak sebességben hagynám az autót egy lejtőn??? Persze hogy kéziféket húzok! de sebességben is hagyom! sőt parton üres autónál is így járok el
A lapos udvaromon pedig sosem húzok kéziféket mert minek ott semmisem fog feszülni.
A többi műszaki vétózást leírták a fiúk előttem nem ismétlek, csak annyit kérdeznék hogy milyen autókról beszélsz ami gyújtás nélkül beindul??? mert amikről itt szóvolt azok vagy elektromos adagolósok, vagy CRrendszerűek de ha mechanikus adagoló adja nekik a tápot akkoris van rajtuk egy mágnesszelep ami ha nem nyit nemfog menni semerre a szerkezet tudod.
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Ez még viccnek is túl görbe.
Én nem akarlak megsérteni de ide pár dolgot egy kicsit mellé írtál. Független attól, hogy mi a végzettséged és milyen szintű.
1. A kuplung lehet levegő rásegítős (ezt te írtad)!
Akkor is van kuplung ha elmegy levegő csak sokkal nehezebb mivel rásegítőről van szó.
2.Ha nincs levegő akkor, hogyan mozdul meg a 40T szerelvény?
3. Hátrafelel kényszer hatására max pöffent egy párat de hogy beindul és még el is indul?
4. A vezérműszíj megnyúlik igen ha piacon a bazárba veszed akkor tényleg meg.
Amúgy nézd meg amikor egy motor leáll a főtengely nem blokkol le egyből hanem egy kicsit visszafele mozdul, ezek szerint és te szerinted akkor minden leálláskor meglazul a vezérműszíj.
Válasz #2872. hozzászólásra
Aszem az de nem tudom annyira. Régen haverom volt a srác csak átbaxott. Azóta nem nagyon beszélek vele. Csak egyszer összefutottunk a nyáron és akkor panaszolta a baját. Amúgy itt lakik tőlem 3 házra, kinézek az ablakon látom a bejáróján az autót.
Válasz #2869. hozzászólásra
Az a jobbkormányos LC, nem automata véletlenül? Ha igen, akk azzal én is szemezgettem, falábú alkalmazottnak. :)
Válasz #2870. hozzászólásra
(mint te)
meg a barmokkal se
Van egy két diplomás, aki szerelőnek érzi magát. Nem kell velük foglalkozni.
Válasz #2788. hozzászólásra
Henger szerencsére sértetlen maradt de hónapokig rohangált dugó meg gyűrű után mert itthon aranyárba mérték volna mindkettőt.
Már megy a gép neki de nem tudom milyen megoldást talált rá.
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Én is toyotára szavazok ha "komoly, megízható" terepjárót kellene venni. De! Ismerős kb egy éve vett egy jobb kormányos L C Pradot 2000körüli évjárat. 6 hengeres dízel, nem tom hány köbcentis (3000 körüli). A nyáron széthulott benne az egyik porlasztócsúcs és beszakította a gyűrűhornyot.
Szóval a toyotára a nyakam tettem volna hogy nem xarik be és tessék... már semmi nem megbízható...
Ez a feszítős dolog is akkor él igazán ha rugós feszítő van benne. Ha fixen le van csavarozva szíjfeszítés után (mint ahogy a mai motorok 90 százalékában) az nem tud meglazulni visszaforgatásra se.
Elszakadni eltud fáradásból kifolyólag, valamelyik hajtott tengely megszorul, vagy valami bekerül a szíj alá (pl egy másik szíj). De ha nyúlni tudna a vezérműszíj akkor a motor nem is működne megbízhatóan.
Másik, hogy a vezérműszíj "megnyúlik". Tegye már fel a kezét aki látott már ilyet.
![smile blush](/oldforum/images/smiles/blush.gif)
Látod Joske ezért jó a Nissan pickup, mert nincs benne szíj.
Válasz #2841. hozzászólásra
Ugyan nem érzek kötelességemnek, de azért mert január 1 van, és van időm röhögni az emberi butaságon, ezért leírom.
Nagy teherautókon a kuplung levegő rásegítéses is lehet. Ha sebességben hagyod és elmegy a levegő akkor nincs nem lehet kivenni sebességből indítás előtt.
Régebbi motorok simán be tudtak indulni maguktol, ha megforgatta a főtengelyt az autó tömege. Mert lehet a platón teher is, és egy 20 vagy 40T-ás szerelvény azért el tud indulni.
A egyes dízelek be tudnak indulni „hátrafelé” forogva is, ami nem azért veszélyes mert elfogy az üzemanyag, hanem mert így már semmi nem fékezi a járművet
Kopott motornál lehűléskor a kompresszió csökken, az autó elindulhat.
A legfontosabb a kicsi motorok esetében, mint pl. ezek a pickupok is kapnak, hogy a visszafelé forgatott főtengelynél a vezérmű szíj meglazul!
Főleg az első és utolsó érv ami ma veszélyt jelent. Az elsőhöz nem kell komment, szerintem érthető. Az utolsónál elég csak elképzelni, hogy leparkolsz valahova és például van 1T teher az autón. Enyhén lejt a terep az autó sebességben 1-esben, az autó hátrafele mozdul, a főtengely visszapörög néhány fokot a szíj vagy láncfeszitő befeszül, míg a szíj másik oldala meglazul. Ha most ráindítasz akkor a vezérmű szíj elszakadhat vagy megnyúlhat. Ha elszakad akkor törnek a szelepek is azonnal. Ha csak nyúlik, akkor elmegy a vezérlés, később el is szakadhat.
Mindezt oktatják hivatásosoknak, és szervizesek (ahova hordjuk az autókat) láttak már néhány olyan autót, amit csak leparkoltak az utcán, valaki megtolta parkolás közben a városban, aztán amikor ráindított a sofőr a szelepek mentek a levesbe a szíj meg elszakadt. Az autón meg elsőre nem látszik semmi, mert műanyag rugalmas lökhárítón csak később vette észre hogy valaki érintette a parkoló autóját. Ha el hiszed, ha nem... ez a te dolgod... Velem még ez nem történt vezérműszíj szakadás.
Válasz #2864. hozzászólásra
250-es
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Csak a pontosítás végett most akkor 250 vagy 350 az az F
Képet róla!
Válasz #2844. hozzászólásra
Figyelj öreg! Osztod a labdád, de nem ugrok rá, hasonló goromba stílusban nem reagálok. Személyeskedő stílusod miatt egyoldalúnak tartom ezt a beszélgetést.
"Tegyél meg nekem egy szivességet."
Az előzmények után mégis, hogyan gondolod?
"Sorold már fel légyszives , hogy milyen tipusú terepjáróba ill pickupba mennyi kilométert tettél és milyen hibákat tapasztaltál."
Azok után, hogy postoltam egy cikket és te arrogáns stílusban nekem estél, ne várd hogy pontosan számot adjak neked 20 évre visszamenőleg minden megtett kilométeremről. Főleg azért mert érdeklődési körömet nem tölti ki az offrodozaás és autózás. Nekem az autó csak egy eszköz, semmiféle érzelmi kötődésem nincs a témához. Az meg főleg megmosolyogtató, hogy rajtad és egy másik trollon kívül, mindenki rájött, hogy a cikk elismert szakértő emberek tollából született, és nem én vagyok a szerzője! A cikk eredeti szerzője Csikós Zsolt. Mindazonáltal egy nagyon jó cikk, és ezt te csúnyán benézted most már akár mit is mondasz! De azért a teljesség igénye nélkül válaszolok a kérdésedre, a magam módján:
Jelenleg ezek vannak a céges flottánkban:
2010-es FORD F 250 6.4D SUPER DUTY 1db
2012-es FORD Ranger 2,2 TDCi 13db
2012-es MITSUBISHI PAJERO 3.2 DI-D 6db
2011-es MAN TGX 440 XXL (darús, szállító stb.) 6db
Villamos energetikai cégként az Eon, OVI alvállalkozójaként nagyfeszültségű hálózatokon dolgozunk. Valamint szünetmentes áramtermelő központokat, tervezünk, építünk, és üzemeltetünk 10-10.000kW -ig [link1] generátoros alapon. 15 éve vagyunk a piacon, egy kis magánvállalkozásból lettünk 80 embert főállásban foglalkoztató vállalkozás. Amikor és a flottakezelőt kiválasztottam, csak a pénzügyi feltételek és a műszaki elvárások estek latba. Nagyon nem főt a fogam ahoz, hogy akár csak 1000Ft-al is többet fizessek a kelleténél, egy járműért csupán csak azért hogy a sofőrök vagy én virítsak a lízingelt verdával.
Van egy 230ha-os családi gazdaságom amolyan másodállás féle ami 1/1-es és 1/2-es tulajdonban van a testvéremmel. Részben örökölt, részben vásárolt föld.
Géppark:
- 2db Rába 250-es
- 1db MTZ 952
- 2db nehézpót kétvezetékes légfékes.
- 1db Fendt Favorit 818 Vario 540/65R30 és 650/65R42 gumikkal
(2db 5 fejes váltva forgató eke, 2db nehéztárcsa, 1db vetőgép, 2db kultivátor, gütler stb.
Sokat járok én is kollégáim is terepen, ugye a távvezetékek jellemzője hogy a legkülönfélébb irányokba is kihúzzák őket. A pickupokat és teherautókat főleg anyagszállításra hasznájuk könnyű terepen és közúton. Vannak viszont olyan területek ahová normális ember nem jár csak úgy fel hegytetőre, mocsárvidékre stb. Nos ide szoktuk használni a terepjárókat (Pajero), de volt már eset arra is hogy helikopterrel kellett kivinni egy-egy berendezést egy hegytetőre, vagy mocsárba.
Évi futásteljesítmény 1,526,298km, ezt azért tudom pontosan mert most az év végi zárásnál ennyit számoltunk el. A járműveket flottakezelőtől lízingeljük, szakszervíz javítja, így ezirányú tapasztalat csak a családi gazdaságot illetően van. Jómagam A,B,C,D,E főkategóriájú jogosítvánnyal rendelkezem, és minden produktív munkatárs legalább BCE-vel rendelkezik. Angolul és németül megértetem magam. Évente tartunk vezetéstechnikai képzést a sofőröknek, illetve az GKI igazolvány is követelmény minden CE-s sofőrtől.
Még mielőtt elindulna a rosszindulatú kommentelés, megírom őszintén jómagam egy 8 éves 530-as BMW-t hajtok, évi 120.000km körül kerül bele amikor ügyeket intézek vidéken külföldön. Amikor terepre megyek beállok én is a srácok közé dolgozni akkor a F350-est szoktam vinni. Ez az összes luxus az életemben, úgyhogy nincs mire irigykedni. Világ életemben dolgoztam és tanultam, semmit sem kaptam ingyen. Kárpótlásról is csak annyit, hogy nagyapámat először 17 évesen orosz hadifogságba tengődött, aztán a második világháborút szintén végigharcolta, az ötvenes években az ávósok lógatták a kútba amíg be nem lépett a tszbe, aztán koncepciós vádakkal 2 évig várta halálos ítéletének végrehajtását, míg végül életfogytos lett, aztán 9 év szegedi csillag után közkegyelemmel szabadult. Egyetlen rokonom sem lehetett soha TSZ-elnök, de még a tszben sem dolgozhattak. Az öreg nem élhette meg kárpótlást sem.
Elég részletes voltam, vagy esetleg a bankszámlámra is kíváncsi vagy így ismeretlenül, gyalázkodó hangnemben!? De amúgy azt sem értem minek töröm itt magam, hogy megválaszoljam a kérdéseket egy ilyen posztolónak!? Mindegy én felvállalom magam, nincs takargatni valóm. Az hogy gyökérnek tartasz magánügyed, habár így nagy nyilvánosság előtt a becsületsértést tényállását alaposan kimeríti!
Válasz #2861. hozzászólásra
ok
Válasz #2860. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Majd akkor holnap fel hivlak és megbeszéljük!! Igy jó lesz??
Válasz #2859. hozzászólásra
kibirná az utat hozzám?
de még mindig nem válaszoltál
Válasz #2858. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Ha gondolod viheted
Válasz #2857. hozzászólásra
a tied 2.5-ös vagy 2.8-as?
Válasz #2856. hozzászólásra
Akkor ez hasonlit a jó öreg K701-hez!! Mert az nem gyengén radirozott az aszfalton mikor fordúlt!!
Válasz #2841. hozzászólásra
Szanberg alább írtad a Nissan difije annyira szorít, hogy aszfalton szűk fordulóknál érezni lehet. Emiatt nem zabálja nagyon a gumikat?