Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak621 FtBenzin árak608 FtEUR409.84 FtUSD388.95 FtCHF440.33 FtGBP492.13 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Sok érdekes ötletem mellett anno egyik volt a levendula termesztés. Igyekeztem utánajárni a dolognak bel- és külföldön egyaránt.
Ami a hazai helyzetet illeti tudomásom szerint 4-5 komolyabb 3-10 ha ültetvény van: Pannonhalma, Szeghalom és környéke, Tihany, Iszkaszentgyörgy, Nagytarcsa.
Ők leginkább olajoznak, akkoriban 12000 pénz volt egy liter olaj és nem könnyen jött össze. Franciaországban a vándor lepárlóknak hagyománya van, kijönnek a föld szélére és elkészítik a nyers olajat. Akkoriban elég telített volt a piac , a horvátok nyomultak leginkább . Meszes talajukon könnyebb a termesztés.
Ami az indulást illeti : hektáronként 50.000 palánta kell, ha jól emlékszem. Palánta ára átlagban 40-50 Ft-tól indul. 5. év után van komolyabban használható mennyiség. Előszeretettel, pofátlanul nagy mennyiségben lopják. A tihanyi terület győri tulajával beszéltem, nem véletlenül van villanypásztorral bekerítve. Mifelénk Nagytarcsán nincs bekerítve, amikor érésidő van 2-3 ember folyamatosan őrzi, de szezonon kívül boldog-boldogtalan ássa ki a töveket.
Amiben nagyobb fantázia van az a levendula termesztése mag céljára. Budaörsön van a Pannon Flóra, a vezetője Janik Gábor úr, nála kéne érdeklődni ez ügyben.
Nem mindegy milyen talajod van, de a lazább némiképp meszes talajtípus az ideális. Anno nézegettem fajtákat, egy holland oldalon 120! féle lila levendulát találtam. (csak, mert van fehér, rózsaszín, és világoskék is) Ha olajra mész rá a Soroksáron a Corvinus Egyetem Gyógynövény Tangazdaságának vannak magas olajtartalmú szelekciói.
Ha a termesztéstechnológia érdekel, akkor Hunya Ince, de azt hiszem ezt már írtam.....
Nem reménytelen a termesztése, de gatyafelkötős.
Sok sikert, ha belevágsz!
a piackutatással még nem foglalkoztam egyenlőre a termelési része az a mi foglalkoztat de szerintem az illatszergyárak simán megveszik azt olvastam hogy 1 liter olaj 35 000ft azt viszont nem rossz
Hát ha a csiga nyálas arckrémnek , illetve bika spermás hajápolónak van piaca a rózsadombi szépség szalonokban akkor a levendula is elférne , sőt én már találkoztam vele pinduri csili vili forma tervezett üvegben 10en ezer/db .
Pannonhalmán nagyüzemszerűen termesztik! Meg lehet nézni az aratást, és a feldolgozást is. A feldolgozó hasonló a pálinkafőzőhöz, érdekes az egész... Azt mondják sok munka van vele, de hát mivel nincs....
25 hozzászólás
Valaki tud valami érdemleges véleményt mondani a levendula termesztésről? Tapasztalatokat megosztani kezdőknek?
Válasz #15. hozzászólásra
Sikerült levendula magot vásárolni?
Válasz #21. hozzászólásra
Válasz #20. hozzászólásra
nekem egy ilyen számom van
06305371690
Válasz #19. hozzászólásra
Keresd Rajhárt Petit, ő volt a vezetője a gyógynövényeseknek, ha minden igaz még most is az.
06308257083
Próbáltam elérni Hunya Incét az összes googlében megtalálható elérhetőségen, de egyik sem működik. Nem tudja valaki, mi az aktuális elérhetősége?
Válasz #18. hozzászólásra
A Corvinus Egyetem magas olajtartalmú szelekcióinak magjaiból is lehet vásárolni?.
Ja, elfelejtettem írni, hogy természetesen lehet venni magot is és abból nevelni saját részre palántát.
Sok érdekes ötletem mellett anno egyik volt a levendula termesztés. Igyekeztem utánajárni a dolognak bel- és külföldön egyaránt.
Ami a hazai helyzetet illeti tudomásom szerint 4-5 komolyabb 3-10 ha ültetvény van: Pannonhalma, Szeghalom és környéke, Tihany, Iszkaszentgyörgy, Nagytarcsa.
Ők leginkább olajoznak, akkoriban 12000 pénz volt egy liter olaj és nem könnyen jött össze. Franciaországban a vándor lepárlóknak hagyománya van, kijönnek a föld szélére és elkészítik a nyers olajat. Akkoriban elég telített volt a piac , a horvátok nyomultak leginkább . Meszes talajukon könnyebb a termesztés.
Ami az indulást illeti : hektáronként 50.000 palánta kell, ha jól emlékszem. Palánta ára átlagban 40-50 Ft-tól indul. 5. év után van komolyabban használható mennyiség. Előszeretettel, pofátlanul nagy mennyiségben lopják. A tihanyi terület győri tulajával beszéltem, nem véletlenül van villanypásztorral bekerítve. Mifelénk Nagytarcsán nincs bekerítve, amikor érésidő van 2-3 ember folyamatosan őrzi, de szezonon kívül boldog-boldogtalan ássa ki a töveket.
Amiben nagyobb fantázia van az a levendula termesztése mag céljára. Budaörsön van a Pannon Flóra, a vezetője Janik Gábor úr, nála kéne érdeklődni ez ügyben.
Nem mindegy milyen talajod van, de a lazább némiképp meszes talajtípus az ideális. Anno nézegettem fajtákat, egy holland oldalon 120! féle lila levendulát találtam. (csak, mert van fehér, rózsaszín, és világoskék is) Ha olajra mész rá a Soroksáron a Corvinus Egyetem Gyógynövény Tangazdaságának vannak magas olajtartalmú szelekciói.
Ha a termesztéstechnológia érdekel, akkor Hunya Ince, de azt hiszem ezt már írtam.....
Nem reménytelen a termesztése, de gatyafelkötős.
Sok sikert, ha belevágsz!
Válasz #15. hozzászólásra
A klíma valóban nem kedvez neki. Balaton északi parton küzdöttek vele, de nincs híres őslevendulásunk.
az a szomorú hogy valószínűleg igazad van
Válasz #12. hozzászólásra
A mi kis országunkban soha nem lesz olyan levendulád, mint lentebb a képeken látsz. Nem ez a hazája. Néhányan termesztik, de a piac így is telített.
Válasz #12. hozzászólásra
Ha utána nézel az olajtartalomnak, rájössz, hogy mire összejön az 1 liter olaj, k..va sokat kell vele melózni. És akkor a 35ezer nagyon nem sok.
a piackutatással még nem foglalkoztam egyenlőre a termelési része az a mi foglalkoztat de szerintem az illatszergyárak simán megveszik azt olvastam hogy 1 liter olaj 35 000ft azt viszont nem rossz
Válasz #10. hozzászólásra
Hát ha a csiga nyálas arckrémnek , illetve bika spermás hajápolónak van piaca a rózsadombi szépség szalonokban akkor a levendula is elférne , sőt én már találkoztam vele pinduri csili vili forma tervezett üvegben 10en ezer/db .
Válasz #9. hozzászólásra
Szerintem nincs igazi piaca itthon. Vagy tévedek?
igen mindenképpen nézegetem a netet csak gondoltam megkérdezem itt is hátha foglalkozik itt valaki ezzel a dologgal és megossza a véleményét
Válasz #7. hozzászólásra
Simán....még többet is
Válasz #6. hozzászólásra
........remélem Bugacon szánsz rám néhány percet.........
Hunya Ince a te embered a kérdésben. A google meg a barátod....
Pannonhalmán nagyüzemszerűen termesztik! Meg lehet nézni az aratást, és a feldolgozást is. A feldolgozó hasonló a pálinkafőzőhöz, érdekes az egész... Azt mondják sok munka van vele, de hát mivel nincs....
itt egy pár kép a levendulaföldekről sajnos nem az enyém
aki hallott már a levendula termesztéséről és eladásáról annak kíváncsi vagyok a véleményére és a tapasztalatira