Hirdetés
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Napraforgó vetőmag új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Milyen traktort érdemes venni? új
- Magtisztítás új
- OVP-20 régi szovjet gyártmányú magtiszítógép... új
- RS-09 eszközhordozó új
- Epertermelés új
Cikkajánló
Közel 40 százalékos hozamnövekedés a kukoricában? Mutatjuk, mi kell hozzá
Az öntözés termésnövelő hatását bizonyították magyar kutatók.
Sajtóközlemény
1809 hozzászólás
Válasz Uricsike87 #655. hozzászólásáraCsak Szántó de vannak zöldséges gyümölcsös ismerősök, megélnek de nagyon ott kell lenni. Feldolgozás hát próbálkoznak de a piac a gond, vagy oda kell járni.
Válasz nagypistivagyok2 #657. hozzászólásáraEzt hogy érzet? Arra gondolsz hogy valakit zavarhat hogy én állatot tartok? 400 méter a legközelebbi tanya. Lakott terület meg kb 1.5km.
Válasz Uricsike87 #644. hozzászólásáraÜdv. A helyedben én írásban kérnék állásfoglalást a helyi képviselőtestülettől,és jegyzőtől a terveim megvalósíthatóságáról(állattartás). Ajánlva,tértivevény a későbbi nézeteltérések elkerülése miatt,legyen valami papír a kezedben.
Válasz Wilde #636. hozzászólására
Válasz Drisa #650. hozzászólásáraÉs te miben utazol? Engem főként pont ez érdekel amit ültetvényen lehet termelni. A zöldség távol áll tőlem. vagy még esetleg ezekből szőlő gyümölcs valami készterméket csinálni és azt eladni. Mindig meló mellett csináltuk bár egy ideje a szüleim már nem vállalnak mellé munkahelyet. A nyavaját tudom hogy nem vár de régen is permeteztem éjszaka mivel úgy jött ki a lépés.
Válasz otis #651. hozzászólásáraCsak még annyit hogy nem eu tagok annyi szart szórnak amennyit akarnak, annyi műkakit amennyi csak kitudnak, minket meg szopatnak mert már lassan csak vízzel lehet permetezni mert mindent kivonnak a köcsögök eu vízfejek a forgalomból! Voltam régen egy előadáson ott egy politikus azt mondta, hogy azért kell az eu-ba belépni mert az "agyon támogatott" nyugati és az olcsón termelő Ukrán mezőgazdaság szétlapítja a Magyar termelőket! Hát beléptünk ebbe a nagy szar eu-ba és szerintem ez mégis le fog zajlani csak idő kérdése!
Válasz otis #651. hozzászólásáraott nem a "szomszédok" fognak termelni hanem a szomszédban a pénzvilág miután megszerezték a földet a most "kreált" eladósítással! Sajnos ez be fog következni csak idő kérdése mikor, akkor viszont reszkessen mindenki mert még ide is onnét fogják hozni a kenyérnek valót mert annyira olcsón fognak termelni és az itteni kabzsi feldolgozók azt fogják megvenni mert olcsóbb lesz mint amit mi fogunk termelni! A harc az még keményebb lesz mert nyugatról is szorítanak minket mert nagyobb a termésátlaguk több pénzt is kapnak mint mi, az Ukrán termény meg olcsóbb lesz. Sajnos keserű jövő vár ránk magyar termelőkre, én ezt látom! Aztán mondhatják rám hogy pesszimista vagyok az sem érdekel de a tények azok tények csak kicsit kell előre gondolkodni! De bár én tévednék!
Válasz otis #651. hozzászólásáraSzerintem sokakat érzékenyen éritnene, vagy éppenséggel a földárakra és bérletekre komoly hatással lenne. Mert anélkül olcsóbb az aranytojást tojó tyúk.
Ukrajnában nem kapnak semmit és úgy elvannak.
Nálunk van valami.
Németeknél vagy nyugatabbra meg még több. Állítólag ott olyan is van, hogy 1000m felett a teljes termelési ktg.-t az állam állja.
Gondolom sokan olvastátok a főoldalon az "Ukrajna lehet az európai mezőgazdaság Amerikája" című cikket. Azt hiszem az ott leírtak elég helytállóak. Én alapból optimista embernek tartom magam, de ami mostanában történik körülöttünk, bizony elég sötét jövőképet fest számomra. Több ezer tonnás tételek gabonából alig kelnek el normális áron, még tavaly előtti tételek is vannak bent.
Ha szomszédaink tényleg megtanulnak termelni intenzívebben, el sem merem képzelni mi fog itthon történni. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy 2020 után komoly reformokat fognak a támogatások terén végrehajtani... Ha kicsi, ha nagy, komoly változtatásokat kell végrehajtaniuk ha életben akarnak maradni.
Ti mit észleltek saját környezetetekben nagyok illetve kicsik vonatkozásában? Felénk nem igazán foglalkoznak a jövővel ilyen téren. Én azt veszem észre, ez az EU-s támogatási rendszer nagyon elkényelmesítette a gazdák túlnyomó részét, el sem tudják képzelni, hogy e nélkül gazdálkodjanak.
Válasz Uricsike87 #646. hozzászólásáraÉn is kecskeméti vagyok. A disznó tartás kicsiben tuti bukta hosszútávon, főleg hogy nincs saját takarmány. Zöldség gyümölcs intenzíven nyerő lehet de ott meg sokat kell kint lenni akkor a melohely ugrik. Permetezni ott nem lehet hogy majd hétvégén megcsinálom. Meg szántóföldön sem mert a nyavalya nem ismeri a naptárt.
Válasz sanyi1965 #645. hozzászólásáraNagyon jól beszélsz, jól látod a dolgokat!
Válasz Uricsike87 #644. hozzászólásáraAz 5ha szőlő+2,5ha valamilyen intenzív zöldség(ek) paradicsom, dinnye, stb - ből sztem bőven el tudsz indulni.
Sőt ha igazán komolyra veszed , majd azon gondolkodsz, mikor jössz el a cégtől. A disznó hizlalást lehet egyenlőre nem erőltetném-de lehet valaki másként gondolja.
Válasz Uricsike87 #646. hozzászólásáraNem irányadó de a minap beszélgettem volt kollégákkal(27évig voltam iparos), a korosztályomból egy májra vár, egynek kivették a fél veséjét, egynek 30cm-t a vastagbeléből egy nem tud lábraállni egyet meg temetnek a héten, ez mind közvetlen munkatárs vagy művezető koromban beosztott, na miért érte meg 21 éve eljönni a kiváló fizetésből , jó munkahelyről??
Nem tudhatom nekem mit dob a sors ,de egyelőre jól érzem magam!
Ja és a 30 évvel ezelőtti esztergám a tizedét éri, a 94-ben vett földem meg a 200x -sát!
Válasz kovacs22 #643. hozzászólásáraMerre laksz? Én Kecskeméti vagyok és az én munkám is elég jól fizet de nem szeretek gyárban dolgozni. Nem érzem hogy erre születettem. A gazdálkodás érdekel.
Válasz Uricsike87 #629. hozzászólásáraa szüleidre hallgass és becsüld meg a munkahelyed.a mezőgazdaság itt rossz irányt vett fel nem érdemes erőltetni főleg azt nem amit futtatnak éppen.romantikázni meg elég a saját kert,föld.
Válasz szanberg #638. hozzászólásáraNem kell hatalmas területre gondolni 5 ha szőlő, 2,5ha terület amit szintén ültetvénnyé alakítanék és 3 ól a ház mellett. Az ólak 150-180 disznó befogadására képesek. Állatot lehetne benne tartani más fajtát is de a takarmányt megtermelni nincs lehetőség jelenleg. Ezzel lehetne elindulni és minimális tőkével mivel én az elmúlt években a saját otthonom kialakítására fordítottam a bevételeimet a szüleim pedig a megélhetésre így fejlesztve nem volt. Gépek bár régiek de megvan ami kell így nem kell bérmunka. Eleinte hobbiként csinálnám munka mellett aztán hátha később lehet annyit fejleszteni hogy már magában elég a megélhetéshez.
Válasz Uricsike87 #629. hozzászólására Én csináltam jó pár évig a bikahizlalást meg a gabonatermelést, jó részt bérel földön de nem lehetett a nagyokkal versenyezni a bérleti díjakban!Így adódott egy jó meló és eladtam a bőrömet amit szeretek azt csinálom meg az sem elhanyagolható hogy helyileg igen jó fizetésért.Plusz még a kis földemen ahogy "Sanyee" írta Paraszt-romantikázok és így szépen zajlik az élet.
Válasz endypapa #641. hozzászólására Felénk is így van!!!
Válasz szanberg #640. hozzászólásáraFelénk fordítva van. A nagyok sz.patják, veszik semmibe a kicsiket.
Válasz Tomi81 #639. hozzászólásáraHa tehermentes saját földed van és az valamire való, akkor mindig talpon marad a paraszt, persze ehhez kell az is, hogy jó kapcsolatban legyen a szomszédokkal és ne a manapság jellemző anyázás menjen egymás felé, ha kisebb ha nagyobb ha sokkal nagyobb az a szomszéd ,akkoris.
Sajnos az látszik, hogy nagyon sok esetben a kisebb gazdák csupán irigységből fúrják a nagyokat merthát nekik sok területük van, sokan megvannak halva egy hektár földért is de ez nagyon rossz magatartás.
Amit valaki tisztességesen vett vagy örökölt vagy kapott vagy akármi legyen az bármekkora üzemméret is az legyen a fejben, hogy ennyin kell gazdálkodni, ne azon hogy a másiknak miért annyija van amennyi.
Ha ez lenne általánosságba a fejekben akkor nem magunkat szúrnánk tökön, mert a helytelenül viselkedő gazdák szopatnak mindenkit igazából, lehet azt bármire vagy bárkire fogni ez az igazság. Ha nem csak a rivalizálás menne akkor a gazdatársadalom kartellezhetne, szebben mondva érdek képviselet lehetne teljes egészében, akkor nem menne el milliókig a földár és százezrekig a bérleti díj, persze ne aprópénzt adjunk a bérleményeseinknek vagy akitől a földet vesszük de a tólságosan nagy kicsapongások kordában tarthatóak lennének.
Mindenki nézzen magában, legtöbbször ki milyen kapcsolatban van a szomszédjával és rájön, hogy hoppá... pedig együtt könyebb lenne...
Válasz Wilde #636. hozzászólásáraPedig jól írja. Ha figyelmesen olvastad nem azt írta, hogy per pillanat, hanem ott van, hogy 10éven belül.
Én is így látom.
Válasz Uricsike87 #629. hozzászólásáraHány hektár lenne amit átvennél és dolgoznál rajta?
Én azt mondom ha jó munkahelyed van meg nem annyira sok terület akkor munka mellett félig hobbiból félig meg mert jövedelmet is kell teremteni persze de úgy csináld illetve kérj bérvállalkozót szomszéd gazdát stabil hosszútávú jó kapcsolatra, és akkor sokmindent megold neked. Lehet egy kicsit többet elvisz de nem vered a fejed hitelekbe, hogy gépeket vegyél és ha bajság van Te megélsz mint eddig.
Jelen pillanatban nemszabad új belépőként kezdeni mezőgazaságba, a meglévő működő üzemeknek is vért kell izzadni(nyílván nem az ország legjobb területein) ahhoz, hogy sikeres fenntartható és stabil j9vedelem teremtő ágazat legyen.
és valóban a nagy cégek stabilabbak akik több lábon állnak, meg felénk azok haladnak még akiknek van egy alap jó munkahelyük amiből ha nem is busásan mert itt a térségben nincsen ilyen munkahely, de megél, járulékai bevannak fizetve és mellette őstermelőként a mostani nekik járó adókedvezményekkel plussz jövedelmet termel. Ehhez munka mellett kinek mennyi ideje és teherbírása van de 10 és 50hektár között működik, az utóbbi már nem egyszerű főleg ha nincsen bér segítség vagy lehetőség nagyon.
Így a kis gazda is több lábon áll és ha bár nem is olyan szinten mint egy több ágazattal dolgozó nagyüzem de arányosan akkor is ugyanolyan stabilitást képez.
Egyébként nem vagyok annak híve, hogy egy ember több mindent csináljon, mert szerintem egy dolog amire felkell tenni az életünket és azt rendesen csinálni, viszont a mai világban tényleg ez a helyzet, dupla vagy semmi, egy nagy dinamit az mg.
Válasz .Feco. #620. hozzászólásáraErere mondtam, miért nem ennek ellenkezőjét támogatják.
Válasz a2457 #635. hozzászólásáraennyi hülyeséget nem szoktál te írni.maradj az erdőknél arra (talán)jobb a rálátásod.nekem nincs de sok ismerősőmnek sincs 160 lovas gépe,és 100 hektárja se,ÉS ELHIHETED,HOGY SENKI NEM FOGJA ELÁSNI MAGÁT.
node viccet félretéve azt látom hogy vannak ismerőseim akik 1-2 hektárral kezdték jó esetben és sikerült felkúszniuk a mezőnyben, nemmondom hogy kolbászból van a kerítés de szivesen cserélnék velük.
manapság viszont 1-2 hektáron nemigen lehet semmitse csinálni ami eltart egy családot. legalábbis nem mezőgazdaságból.
fóliasátor működhet, nagy kézimunkát igénylő termény talán működhet,
de annyi biztos hogy 100 hektár alatt nem mernék manapság olyat csinálni hogy csak a földművelésre bízni magam.
és még akkor is elégsokat kéne gépekbe fektetni.
szerintem akinek nincsen annyi födje hogy legalább 1 darab 160 lovas verézgépre ne legyen szüksége az 10 éven belül eláshatja magát.
Válasz *** HM *** #632. hozzászólására:) én inkább csak mások lányaiba fektetek :D:D
Válasz a2457 #630. hozzászólásáraSajnos ez így igaz. Parasztromantikázni lehet kis terülrten, de ha jobban beleszámol egy stabil munkahely többet ér és biztosabb lehet.
Válasz Sanyee #623. hozzászólásáraMondjuk a gyerekeibe fektessen az ember
Fiaiba lányaiba
Ki kell képezni mindet elsősorban
Válasz a2457 #630. hozzászólásáraIgazad van, a felvásárláshoz én nem csak a jó kapcsolatot mondanám, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű árut is.
Válasz Uricsike87 #629. hozzászólásáraa helyzet az hogy jelenpillanat támogatáson múlik minden. és egyfőre egyre több hektárt kell művelésbe vonni hogy megélj belőle.
van pénz a mezőgazdaságban, nem is kevés.
de csak akkor ha SOK földet tudsz művelni.
és persze kellenek jó kapcsolatok.
főleg ami a felvásárlást illeti.
Visszaolvastam a topicot egy darabig és az merült fel bennem hogy tényleg ilyen sötét a mezőgazdaság jövője ebben az országban? Én nagyon szívesen foglalkoznék vele. Tudnék is átvenni belefáradt szülőktől némi indulót. Van rendes munkahelyem jó fizuval de nem szeretem. Születésem óta tanyán élek mindig ott voltam a földeken és az állatoknál segíteni. Aztán pár éve elköltöztem 20km-re szintén tanyára de itt csak a kert van és a munkahelyem közel. Hiányzik a gazdálkodás amit a szüleimtől tanultam és gondoltam folytatnám, fellendíteném amit ők már csak azért csinálnak mert még nem nyugdíjasok és kell vmi kis megélhetés. De amiket itt olvastam elszomorítanak. Érdemes egyáltalán belevágni? Mindjárt annyit kellene termelni, hogy 2 család megéljen belőle. Ők is és mi is. Ez az álmom és mindenképpen szeretném megvalósítani de ha most belevágok pár év múlva meg befuccsol az egész akkor nézek mint hal a szatyorban.
Válasz Ares 826 #624. hozzászólásáraNyílván ez több. Sehol. Feltételezem-feltételeztem, hogy itt van már 1-2 hektár mindenkinek.
Válasz endypapa #617. hozzászólásáraMert azonnal kellene a munkaerő és nem tudnak várni míg a gyerekből lesz munkaerő! Továbbá fosnak hogy ki fogja megtermelni az ő búsás nyugdíjukat nyugaton!
Válasz .Feco. #620. hozzászólásáraÍgy igaz!
Válasz Ohaza63 #609. hozzászólásáraNagyon jól beszélsz, igazad van jól látod a témát! Sok ilyen ember kellene mint te ebbe az országba!
Válasz Sanyee #623. hozzászólásáraAkkor te ügyes vagy ha 20 milláért veszel 20 heki földet meg egy pesti házat. Mond meg hogy kell csinálni léci???
Válasz *** HM *** #615. hozzászólásáraTe mibe fektetnél?
Egyébként elég meggondolandó dolog hogyha valaki 10 év múlva megy nyögdíjba akkor fizessen e be 20 mill.t kp.-ba és örülhet ha kap havi 50ezret.
Vagy vesz 20hektár földet meg egy pesti házat és kiadja bérletbe/ albérletnek öreg koràban. Nem vagyok orákulum de ezér havonta többet is kaphat. És ez a tőke öröklödhet is vagy lassacskán eladható. Nem gombolja le a .....
Válasz Molnár István_56605 #621. hozzászólásáraEz a helyes megnevezés. Így van. Talán tesztelik a disznokkal az Eus összefogàst? Egyszer csak jönnek a hajtòk,aztán futàs!
Válasz .Richard. #619. hozzászólásáraMindent,(szinte)+ lehet csinálni,csak a célirányos módszert kell megtalálni, illetve alkalmazni. Migráns "ügyben" ez még valamiért késlekedik.
Válasz endypapa #617. hozzászólásáraMert képtelenség. Minden szülő addig taníttatja a gyereket ameddig csak lehet, emiatt alapból tolódik a családalapítás akar 5-10 évvel is.
Régen aki kipottyant az iskolarendszerbol sokan már kezdtek családot alapítani, most ott is kiesik 5-6-10 év karrierépítés miatt.
Sokan 1-2 gyerek után megállnak mert vagy elég nekik vagy mennek vissza dolgozni vagy nem akarjak veszélyeztetni az életszínvonalat.
Sokan egyetlen gyereket sem szülnek mert vagy nem tudnak vagy nem akarnak. Plusz ugye ott vannak a melegek, szinglik, stb. akiknek sosem lesz gyerekük...
Válasz csoppika #618. hozzászólásárasenki nem gondolhatja komolyan, hogy a migrans munkára kell. Mindent ki lehet találni, de ezt nem. Probléma mindenkinek,amit a befogadòk csinálnak. Csak elfelejtik,hogy ott is akarnak maradni. Fegyver nélkül nem lesz rend,ha nem pènzelik mindet. Akkor meg új politika. Màris lehet szívni mindenki vérét, az helyett, hogy magunkal foglalkoznánk. Mind patkány. Az a nagyobb,ahová mennek.
Válasz endypapa #617. hozzászólásáraSzerintem nekik azonnal kell a munkaerő... Csak nem nézték meg, hogy mi a helyzet a mostani másod-harmad generációs bevándorlók munkamoráljával...
Válasz Ohaza63 #611. hozzászólásáraEgyet nem értek. Miért a bevándoroltatást látja egyedüli megoldásnak az eu, a nyugdíjkérdés megoldásának?
Miért nem a többgyermekes családok szaporítására költ annyit mint a migránsokra? Vonatkozik ez ránk is.
Válasz Ohaza63 #609. hozzászólásáramagos DÉVA várára gondolsz,mert az ütem hasonló. másiktól a kínaiak már leborítottak az alapkőletétel után.
Rózsi bácsi is mennyit kap 48500at?
Van még vlk aki álmodik?
Magadról gondoskodj... most spóroljatok fektessétek a nyereséget ...
Válasz nagypistivagyok2 #612. hozzászólásáraAz állami alkalmazottak mindig azt nézik,hogy mennyit költesz meg alig adózol.Azt nem,hogy milliónként mennyi áfát dobunk a nagy kalapba.
Válasz Ohaza63 #611. hozzászólására még mi láttuk a nagyszülőktől de a gyerekeink nem s nem is tudják elképzelni hogy tudtak élni akkor s ehhez kicsit át kell alakítani a lakást is mert nincs hova tenni sparhelt vagy a csikós konyhát de nagyot néznének ha hozzá kezdenék búbos kemence építéséhez e lehet hogy muszáj lesz lehet szeme lesz még az izíknek is nem csak a csutkának mert örülünk ha sóra gyufára futni fogja a nyugdíj ha megérjük mert minden nap úton vagyunk s nem bízom a pilóta nélküli kombájnokban
Válasz Ohaza63 #609. hozzászólásáraEgyébként ezt nem nagyon akarják elismerni az állami alkalmazottak.Apám nővére is azt hangoztatta mindig,hogy ők mennyit adóznak és nem tudnak csalni mint a maszekok.Amikor apám meg megkérdezte tőle hogy mikor csináltál te 1 forintból 1 forint 10 fillért, akkor meg csak nézett nem értette,vagy nem akarta.
Válasz Mihály-963 #610. hozzászólásáraPár napja beszélgetünk a nyugdíjról, valószínűleg a Portfolió nevű gazdasági újság valamelyik újságírója is az olvasók között van, mert ma délután erről cikkeztek: címe - "Közeledik felénk a nyugdíj cunami, csak senki nem meri bevallani"
- ne erre azt mondtam magamban, hogy van 10-15 évünk megtanulni, hogy lehet gyertya mellet, fűtetlen szobában, éhesen élni.
http://www.portfolio.hu/befektetes/nyugdij/kozeledik_felenk_a_nyugdijcunami_csak_senki_nem_meri_bevallani.5.245449.html
Válasz Ohaza63 #609. hozzászólására