Gázolaj árak 630 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 414.94 Ft USD 394.94 Ft CHF 445.63 Ft GBP 501 Ft

Fórum

A mezőgazdaság jövője

Létrehozta: , 2010-01-31 11:18:50

Kedvencekhez Segítség

1809 hozzászólás
#409 Radocz
2015-05-20 06:06:40

Válasz BNC #390. hozzászólásárahttp://www.agroinform.com/gazdasag/celegyenesben-a-generaciovaltas-megis-hol-22428

http://www.agroinform.com/gazdasag/celegyenesben-a-generaciovaltas-megis-hol-22428

A cikk megjelent.

Akkor oka fogyottá válik a véleményünk?

"A KSH adatai szerint 8,4 ezer gazdasági szervezet és 485 ezer egyéni gazdaság végzett 2013-ban mezőgazdasági tevékenységet. A gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Abban az évben 62 ezer fiatal gazdát tartottak nyilván, ami mindössze a gazdák 12,8 százaléka."

Ha ezek a tények, akkor azok makacs dolgok.

De. amikor a háztájiban a beosztás mellett az alábbi munkákat végeztük:

majoranna
uborka
paradicsom
cukorrépa kapálás
stb.

A statisztikai adatok szerint nem mezőgazdasági munkások voltunk, hanem

adminisztrátor
energetikus
pedagógus
középiskolai tanuló
stb.

Az ismeretségi körömben, szinte mindenhol vannak fiatalok a "mezőgazdasági" üzemekben.

Hogy ez mennyire "kötelesség" vagy mennyire szeretem csinálni, azt tudom, de valamit csinálni kell.

Anno ha valaki nem szerette az állatok gondozását, hát akkor Én nem.

56 évesen sok örömet okoz.

Igaz megélni nem lehetne belőle, de csináltam, csinálom hobbi szinten 8-10 éve.
Eleinte kötelességből, most meg szeretetből fejem a kecskét. Szeretnék egészséges lenni.

Odáig jutottam, hogy mielőtt fejni kezdek átöltözök, majd vissza.

Ha a társ is ilyen, akkor az öltözködés elmaradhat, de a közterületen való megjelenés miatt javasolt az öltözködés, mert a környezet megérzi az "istálló" szagot.

Egyik fiam fogja tovább műveltetni a meglevő földeket.
A másik a jelenlegi állás szerint nem.

Mint minden változik ez is változhat.
Akár egyik sem fog foglalkozni vele.
A meglevő kft-k tulajdonosai kinevelik maguknak a folytatást. Én úgy látom.

Egyik másik bele is betegedne, ha most azonnal át kellene adni a gazdaságot.

Egyik ismerősöm, hirtelen meghalt.
Ismereteim szerint a lánya úgy döntött, hogy folytatni fogja.

Úgy tudom hogy korábban a paírmunkában segített, de azon kívűl nem nagyon érdekelte a "szakma".

Innen viszont nehéz lesz a folytatás. De ha az unokák minden nyarat mamával töltenek, és látják a napi folyamatokat, akkor az alapok elsajátítása után már "könnyebb" lesz. Főleg, ha az elején lesz egy kis sikerélménye.

Tanítsuk meg őket horgászni, és majd eldöntik, hogy ülnek-e a víz partján egész nap. (Nekem nem tudnának annyit fizetni, hogy semmi hasznára egész nap ott üldögéljek. Legalábbis most még így gondolom. Hogy ez mikor fog megváltozni)?

Ha két évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy veszek mikroszkópot a talajok vizsgálata miatt, biztos hülyének néztem volna. Már eldöntöttem, hogy veszek, csak a típus és minőség miatt még nincs kiválasztva.

smile cowboy

#408 *** HM ***
2015-05-19 21:16:30

Válasz Pici #406. hozzászólásáraNa ideless-----

Ne rokkanj meg.....
Ne kínlódj.....
Csinálj szabadidőt magadnak.....
Ne hajtsd a nőket..... smile lol energia pocsékolás smile devil elvileg van 1 aki úgyis üti a többit Összességében..... elég Ő...... majd rágyüssz.....
Ne az állatokat válaszd az Élet helyett..... NAGY HIBA!!!!!
VÉGZETES HIBA.... smile angrysmile angrysmile angrysmile angrysmile angry
A Életedből adj bizonyos szeletet az állatoknak....
Ne nyuvadj.....
Ne rohanj.....
Ne kapj ideget....
Minek??????
Csak nyugiba....
Néha lóhalálába..... , de globálnyugi és lazulás hehe...smile devil

#406 Pici
2015-05-19 19:47:41

Válasz .Feco. #403. hozzászólásáraEzzel egyet értek ..... mi faterral csináljuk rendes munkahely mellett egy tanyát ami még épül meg szépül de nekem mint fiatalnak elmegy a kedvem attol hogy középkoromra mire más még irodában tötymölögve keres kétszer annyit mint én én meg már megrokkanva a munkátol meg kinlodva keresek amit keresek elgondolkodik az ember hogy van e értelme ? nincs szabad idöm pedig hajtanám a lányokat élném az életem mennék nyaralni haverokkal vagy bármi amire egy átlagos ember vágyik az itt egy állattartással foglalkozo helyen igen nagy luxus és nincs kedve az embernek kinlodni .... johogy szeretem az állatokat az életem az állatok komolyan mondom nem lennének lehet belehalnék ...százszor többet tudnak adni ..... felénk sokan abbahagyják kiadják a földeket rájönnek hogy felveszik a támogatást vagy a bérleti dijjat és azon elmennek jol érezni magukat sokkal többet ér mint megnyuvvadni a munkában meg rohanásban meg az idegben amit kap az ember egy ilyen helyen ....

#405 *** HM ***
2015-05-19 13:05:54

Válasz rongyos #398. hozzászólásáraLesz embere a cégnek nem kell félteni őket "mi vagyunk a szarban" nem azok.....
Ad neki vastag fizetést, 2 ember föltépi x falu határát az új technológiákkal....

Nincs profilkép
#404 Pöttinger
2015-05-19 12:05:23

Válasz BNC #390. hozzászólására"Mit tapasztaltok a környezetetekben?"

Nekem azt mondta Édesanyám, hogy "csak paraszt ne legyél fiam."

Én nem látom ilyen borúsan.
aki megtalálja benne a számítását, az elkezdi, illetve folytatni fogja.

Akár tulajdonos, akár alkalmazott található a környékemen.

Azért megkérdem egy két ismerőst, hogy belülről mit tapasztal.

Egyik fiam sem a mezőgazdaságot választotta, de az unokám, dédunokám visszatérhet.

smile cowboy

#403 .Feco.
2015-05-19 08:51:43

Válasz rongyos #398. hozzászólásáraNézőpont kérdése. Ha nekem lenne egy 10-20-50 hektáros gazdaságom, amiből magam sem élek meg rendesen, és van egy fiam, aki érdeklődik más lehetőségek után, neadjisten tehetsége is van valmaihez, és azzal külföldön akár sokezer eurót kereshet, én biztosan nem mondnám neki, hogy "Fiam, ha elmégy, mi lesz a farmmal??"
Ha máshol töredéke munkával megél, itt meg ugyanúgy senyvedne nap mint nap, hát még én mundanám neki, hogy "fiam, a faxát húzza mindenki a hülye farmba, még ha jól megélsz, nekem is szerezz valami munkát ott a környékben, hogy öreg koromra ne itt gebedjek!"

Szép gondolat, hoyg a földet adjuk generációról generációra, de mivel magával nem viheti senki, és bedobozolva engem nem nagyon érdekel, hogy mi van vele, a fiam had döntse el, hogy akarja-e, vagy sem, nem kényszerítek rá semmit!

#402 .Feco.
2015-05-19 08:32:01

Válasz otis #397. hozzászólásáraaz alkalmazott kérdése nagyon nehéz! Még akiről azt hiszed hogy jó, amikor elmegy később folyamatosan esnek kifelé a csontvázak a szekrényből! Mondjuk nem nehéz: hogyan várhatod el, hogy egy tanulatlan fiatal gyerek, aki 2-3-assal végigbukdácsolta a kullogót (így hívják nálunk a mezőgazdasági sulit), ahol francot sem tanítanak meg neki, még a meglévő lelkesedését is letöri a csordaszellem, mert 20 dakotára jut 5 lusta fehér, és ezekkel van összezérva 2-3 értelmesebb valaki... (jött egy fiatal gyerek, kb. 15-16 éves lehetett, hogy ő nagyon szereti a gépeket, és had jöjjön nyáron minden nap a telepre, neki pénz sem kell, csak had adogassa a szerszámot, meg a üljön a traktoros mellett. Következő nyáron ugyanez egy nagy melák, eltunyult, kitetovált, pirszinges bamba majomként jött vissza, hogy mennyit fizenénk ha jönne dolgozni...)
A nyugati farmerek, legyen szó nyugateurópáról vagy amerikáról már kétfelé szakadtak. Az egyik részük nagyon nagy felületet művel, akár óriásfarmerként, akár bérvállalkozóként és ehhez nagyon jól gépesített! A nagy gépek miatt nagyon jó az egy dolgozó által előállított produktum, így kiemelt fizetést adnak a kezelőknek, és az összes maradék valamire való kezelőt felszívják! A másik fele beállt arra, hogy maga csinálja, vagy a tulajdonos ott ül az egyetlen kezelője mellett, és mondja neki hogy csinálja.
az a rendszer, ami nálunk van, hogy van egy cég, 5-10 traktorossal, közepes vagy gyengébb fizetés mellett és mindneki csinálgatja a maga dolgait, annak már vége! Aki keveset kereséssel megelégszik elmegy portásnak meg bisztonsági őrnek, és nem tapossa a xart, mert nem bújkál a melegben a kombájnban meg a trágyaszóró alatt, vagy nem szúratja magát az árpaporral! Aki meg jó, az elmegy azokhoz a cégekhez, ahol 1-2 éves gépeken nagyon sokat fizet! Itt aki a zöldborsócséplőn vagy a csemegekombájnon ül, egy szezonban bőven milliós összeget keres, és alig dologzik 3 hónapot! Nem fog az neked 800-850 ft-ért trágyát szórni...

#401 endypapa
2015-05-19 08:05:22

Válasz rongyos #398. hozzászólásáraKözel 40-ha kaszálóm van. Ha nem tudom eladni a szénát, megtartom a marha szaporulatot. Abrak nélkül is felnőnek, és csak a széna önkölzségbe fájnak. ha 300ft/kg-ért adnám el, akkor is jól jönnék ki belőle.

#400 endypapa
2015-05-19 08:02:29

Válasz rongyos #398. hozzászólására3ha-on 2 jószágot fel lehetett volna nevelni. ha szarért/hugyért adod is el, akkor is marad rajta haszon.

Nincs profilkép
#399 Richard.
2015-05-19 06:17:11

Talàn ezek a dolgok vèletlenek? Magyar termőföldre pälyàzik több orszäg. Talàn nem? Pàr èvtized mùlva,talàn nix is annyi,valòszinű,hogy még is valòsul.

Nincs profilkép
#398 rongyos
2015-05-19 05:48:27

Válasz otis #397. hozzászólásáraA baj forrása a piacvédelem hiánya. Tök mindegy mit termelünk..azt csak sz.ért-h.gyért lehet eladni. Lásd 125 forintos tej....a multiknál.
Tegnap etettem meg a szárzúzóval egy 3 hektáros prémium minőségű erdei fűszéna táblát..nem kellett senkinek..még ingyen sem.
ennyi földből 3o éve annyi bikát lehetett hizlalni, hogy kijött a végén belőle egy új kocsi.
nagy a probléma: se ember nincs sem állat..semmi...a nagy cégeknél is gond lesz, mert ott is kihullanak az idősek, és fiatal traktoros, kombájnos nem igazán van. Hogy miért?? Mert ha fiatal, az vagy nincs jól megfizetve..vagy nincs annyi pénze, hogy gépet vegyen...és azon tréningezzen. A másik a suttogó propaganda: édös fiam, nem éri meg neköd ezzel foglalkozni...így hát spuri..város..külföld...

#397 otis
2015-05-19 05:30:28

Válasz .Man #392. hozzászólásáraA legnagyobb baj az, hogy az a szűk réteg is utód nélkül fog maradni pár éven belül, akinél pedig mégis van épkézláb utód, annak pedig valóban azzal a problémával kell szembenéznie, hogy nem talál egy valamire való traktorost. Én idén szembesültem ezzel, egy, azaz egyetlen egy traktoros kiesett súlyos, váratlan betegség miatt, égen földön nincs egy megbízható traktoros. De az is lehet, hogy csak az én elvárásaim nagyok.
Szóval Bence kérdésére a tömör válasz, óriási bajok lesznek itt pár éven belül.

#395 *** HM ***
2015-05-18 21:51:30

Válasz Viktor 12045 #394. hozzászólásáraAkkor csak te vagy meg a Gyula....
Az Ottó ott ólálkodni nem tervez ....

#394 Viktor 12045
2015-05-18 21:48:54

Debrecenbe levelező növénytermesztő mérnöki csoport kemény 2 tagot számlál!!! mindenki közgazdász meg jogász akar lenni!! smile hammersmile hammer

#393 *** HM ***
2015-05-18 21:45:28

Válasz BNC #390. hozzászólásáraMindenki bele fog pusztulni kivéve a háttérrel rendelkező több falu határát uraló retkes holdingokat.
Már hullanak a 200 300 700 hektárosok.

De nem adjuk könnyen és olcsón a bőrünket még pár évtizedünk van hahahahaaaaa..............................

#392 .Man
2015-05-18 20:43:38

Válasz BNC #390. hozzászólásáraAkiknél kellő mennyiségű föld és vagyon van ott a gyerkőc marad (tisztelet a kivételnek), de nagyon sokan vágynak a nagyvárosba egy kényelmes irodába. Sokak nem igazán kívánják a munkát vagy egy kicsit is koszos legyen a kezük. Ebből kifolyólag az idősek helyét egy minimális szűk réteg veszi át szerintem, akiknél összpontosulnak a környékek földjei. Ennél nagyobb baj, hogy jó szakemberből kevés van, de annál több lett a nagyszájú kókler, akikre alig lehet rábízni valamit.

#391 Myrrdin
2015-05-18 20:21:42

Válasz BNC #390. hozzászólásáraaz attól függ milyen "tanítással" adták át neki a gazdaságot és hogy apa milyen gépeket /adott\rakott alá és hogy hajlandó e rá felülni amiért nem dolgozott még meg .láttam már jó és rosszabb példát is errre

#390 BNC
2015-05-18 17:00:19

Sziasztok!
Ti hogy látjátok a generációváltás helyzetét a mezőgazdaságon belül?
Mit tapasztaltok a környezetetekben?

#389 Radocz
2015-05-07 09:24:22

Lehet, hogy másik topicba kellett, volna, de ezt találtam.

http://nol.hu/velemeny/kisgazdasodas-1532251

http://nol.hu/velemeny/kisgazdasodas-1532251

Az egyik hozzászólás igen tanulságos.

smile cowboy

Nincs profilkép
#388 Valodi
2015-03-09 19:33:55

Válasz #387. hozzászólásra

"Dennis Meadows egy frissebb interjújában arról beszél, hogy már nincs mit tenni a globális összeomlással szemben, még az ún. zöld gazdasági irányokat sem tartja valós megoldásnak. A Földet ugyan nem félti, hiszen a Földön helyre áll a természetes egyensúly, igaz ugyan, hogy beletelhet akár több millió évbe is, de az embert genetikailag nem tartja alkalmasnak arra, hogy megoldja pl. az éghajlatváltozás globális problémakörét..."

Hurrá! Akkor van még idő profitot szerezni - mármint ugye annak, aki időben tudta az okosságot!

Orbán Viktor kedvenc oligarchája, a bankár-agrárnagyiparos Csányi Sándor nyilatkozta a minap:

"...tartom, hogy az előttünk álló évszázad nagy üzlete az élelmiszer, az ásványvíz és az egészségügy...!"

Azaz éhínség, ivóvízhiány, járványok - micsoda jó buli!

Nincs profilkép
#386 gyorspalyazatiras
2015-03-09 09:31:06

"Tanyafelújítás" és "Fiatal Gazda" pályázat írásához érdeklődj: gyorspalyazatiras@gmail.com

#384 Bárány
2015-03-09 07:57:05

Válasz #383. hozzászólásra

A komment áthelyezésekor elveszett a film?
Sanyi bácsi, "hass rá"!

#383 Czanik Sanyi
2015-03-09 06:50:54

Fenntartható mezőgazdaság

Létrehozta: anett182, 2015-03-08 14:10:36
Új hozzászólás Frissítés

Válasz » #1 anett182 | 2015-03-08 14:10:36
#898094. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]

Üdvözlök mindenkit! Egyetemista hallgató vagyok és egy feladatot kaptam, ezért most be szeretném mutatni ezt a filmet és elmondani a véleményemet. Remélem sok emberhez eljut, nem vagyok szakmabeli, ezért nincs olyan sok rálátásom a témára, de a mezőgazdasági termőföldek elhasználódása, az élelmiszerárak növekedése és ezzel egy ütembe a termelők hasznának csökkenése, az egyre fokozódó élelmiszerhiány problémája mindenkinek az ügye. Ez a film nagy hatással volt rám, mivel olyan módszereket mutat be, amelyek segítik a termőföldek legkímélőbb felhasználását növényvédő szerek, kemikáliák és műtrágyák hasznosítása nélkül. Világszerte használják az ökogazdálkodást más-más módszerekkel, melyek reményeim szerint Magyarországon is el fognak terjedni. Több fajta növény termesztése egy termőföldön, feldolgozásilag nehezebb ügy, de sokkal költséghatékonyabb, mivel nem kell rovarirtókra, műtrágyákra költeni és a termőföld sem használódik el, hanem regenerálódik, ezzel megakadályozva az elsivatagosodást, amely hazánkban is nagy probléma az Alföld példáján. Remélem hasznos lesz a film megtekintése legtöbbünk számára, köszönöm a figyelmet!Mit aratunk jövőre?smile nonono

Nincs profilkép
#382 Moderátor
2014-08-09 11:33:13

Moderálási elveink miatt törölve.

Mf-es (3146)

2014-08-09 11:45:47

#380 Radocz
2014-08-03 07:29:07

"hogy például kukoricát legföljebb két egymást követő évben lehet ültetni, szigorúan be kell tartani a vetésforgót - érvelt Raskó György. "

Az idézet innen van.

http://www.agrotrend.hu/hirek/novenytermesztes/foldberletek-lapvilaga
Íme

Én három évet tudok, vagy az búzából van?

smile cowboy

Nincs profilkép
#378 Pöttinger
2014-07-28 10:06:08

Ángyán Úrral riport.

http://www.hir24.hu/nagyinterju/2014/07/24/angyan-jozsef-eh.-szajkarate/

"Ezt a kérdést a nagyfiúk valószínűleg alaposan körüljárták. Sajnos rendkívül kevesekhez jut el a véleményem. Főleg az internetes média érdeklődik nálam, csak sajnos a földből élők többsége nem olvas portálokat."

Ha nem is olvas, de sok információ eljut hozzájuk.

smile cowboysmile cowboysmile cowboy

Nincs profilkép
#377 Valodi
2014-07-24 18:17:34

Ángyán József közreadta VI. jelentését. Részlet ebből:

"Bár a második Orbán kormány a „nép-párti” agrár- és vidékstratégiát – amit a Fidesz vezette választási szövetség meghirdetett, és amit az emberek elsöprő többsége támogatott, aminek megvalósítására a választásokon korábban soha nem látott mértékű felhatalmazást adott – kormányhatározatban rögzítette, kormányprogram rangjára emelte, ám a kormányzati ciklus vége felé közeledve egyre világosabbá vált, hogy gyökeresen eltér Nemzeti Vidékstratégiájától.Egyre határozottabban állítható, hogy éppen ahhoz a – nép által egyértelműen elvetett, meghaladni akart, legújabb kori feudális elemekkel „gazdagított” – rendszerhez látszik ismét visszatérni, amelyben az állam a gazdálkodó családok, helyi közösségek helyett a politika-közeli nagybirtokkal, a „zöldbárókkal”, a globális és hazai nagytőkével, annak oligarcháival köt szövetséget, alakít ki „stratégiai partnerséget”."

A teljes szöveg: http://kielegyenafold.hu/angyan_jelentesek.php

Nincs profilkép
#376 Valodi
2014-07-06 15:55:54

Válasz #372. hozzászólásra
"Ti kicsik miért nem fogjátok egymás kezét? Álljatok össze...", teljességgel egyetértek, és szomorúan teszem hozzá: ha élni akartok!

Szakmai cikk 2009-ből ( http://www.haszonagrar.hu/cimlapsztori/96-hirek/cimlapsztori/337-en-hazajoevoek-magyarorszagra.html ):
"1993-ban érkeztem Magyarországra... A sopronhorpácsi GSD Agrárprodukt Kft.-t egy magyar társtulajdonossal, Dorogi Árpáddal alapítottam még ugyanebben az évben - mondja németül Helmut Gsuk.
Cégcsoportunk nagyjából 10 ezer hektár szántón gazdálkodik (egyes vélemények szerint mára 30 ezer az a 10 ezer)... Üzlettársamnak köszönhetően a cégalapítás viszonylag könnyen ment... "
Azóta már üzlettársa a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke, Zászlós Tibor is - a termőföldpiac korlátlan ura...erre készüljetek!

"Miért is elégedett a Földtörvénnyel a MAGOSZ?
Nem csoda, ha a MAGOSZ elégedett a Földtörvénnyel – egészen pontosan annak Kormány általi elszabotálásával – hiszen a MAGOSZ vezérkara teljhatalmat kapott: a helyi földbizottságok helyett ők döntenek arról, hogy ki vehet földet Magyarországon, és ki nem.
A Parlament 2012. december 17-én a III. Alaptörvény módosítással sarkalatos törvénnyé tette a Földforgalmi törvényt, majd ugyanaz a Kormány, mely ezt beterjesztette – nem egészen egy évvel később elszabotálta a törvény rendelkezését a helyi földbizottságok létrehozásáról.
A II. Orbán kormány nem készítette el, nem adta ki az erre vonatkozó végrehajtási rendeletet, így a jegyzők nem tudtak eleget tenni a sarkalatos törvény alábbi rendelkezésének:
(6)9 A helyi földbizottság tagjainak megválasztása érdekében - az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint - a települési önkormányzat jegyzője összehívja a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését.
A földtörvény 2014 május 1-én hatályba lépett úgy, hogy a helyi földbizottságok nem jöttek létre…
2014. május 5-én azonban megjelent egy sajtóközlemény:

„MÁJUS 1-TŐL IDEIGLENESEN A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA TERÜLETI SZERVEI LÁTJÁK EL A HELYI FÖLDBIZOTTSÁGI FELADATOKAT”

Egy olyan országban, ahol egy picit is komolyan veszik a törvényeket - különösen a sarkalatosakat - ilyet nem lehet megcsinálni. De mi nem olyan ország vagyunk…

A sajtóközleményben foglaltak alapján mindenki arra gondolt, hogy a falvanként megválasztott kamarai bizottságokra vonatkozik ez a hír, ők fognak dönteni…

TÉVEDTEK.

Egy salátatörvénybe (2014. évi XVI. törvény - rejtélyes címe: „A kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról. (Magyar Közlöny 2014. 26. szám)” gondosan elrejtve a liftek és mozgólépcsők hatósági engedélyezéséről szóló rendelkezések után található az alábbi rendelkezés:

289. § A 2012. évi CXXVI.. törvényt, az agrárkamarai törvényt azzal egészíti ki, hogy ha az agárkamara jogosult valamilyen eljárásra, akkor az azt jelenti, hogy első fokon a megyei, másod fokon az országos kamara járhat el.

Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy a MAGOSZ emberei, akiket egy „választásnak” nevezett szánalmas színjáték keretében – a gazdákat semmibe véve és megalázva - beerőltettek a megyei és országos kamarai vezetői pozíciókba – DÖNTENEK arról, hogy ki vehet földet Magyarországon, és ki nem. *

Mivel azonban a megyei elnökök felettese az egész magyar mezőgazdaságért felelős országos alelnök – Zászlós Tibor – akár egy személyben dönthet arról, hogy ki vehet földet Magyarországon, és ki nem…

Zászlós Tibor volt az, aki a kishantosi utakat lezárta, hogy a seregnyi traktor nyugodtan tudja elpusztítani a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság növényeit. Zászlós Tibor privatizálta a Mezőfalvi állami gazdaságot 2001-2002-ben a „piszkos 12” egyikeként. A mai napig is Zászlós Tibor a cég vezérigazgatója, akinek a tulajdonos cég (Mezőfalva Invest) külföldi vezérigazgatója diktál. A 9000 hektáros cég ma annak a GSD csoportnak a tagja, mely 2011-ben 4. helyen volt a legnagyobb - milliárdos - támogatást felvevő cégek között.

Mi lesz veled magyar föld? Mi lesz veled Magyarország?

Ui: Mivel sarkalatos törvény rendelkezik a helyi földbizottságok létrehozataláról, és szerepéről a földek adás-vételében, azok az adás-vételi ügyletek, melyekben a kamara dönt – törvénytelenek, és érvénytelenek lesznek.

*Aki világosan akar látni, annak érdemes elolvasni az új kamara létrejöttének történetét, melynek Dr. Ángyán József külön fejezetet szentel V. jelentésében. (http://www.kielegyenafold.hu/eta.php?id=11773)

Mezőfalva, 2014. július 6.

Ács Sándorné agrármérnök"

#375 .Feco.
2014-07-05 21:28:18

Válasz #374. hozzászólásra

Olvastad moderálás előtt, amit írt? Abban volt a lényeg! Aki irígy, annak mindig más lesz a hibás, Ő sosem!

Az állami szárítós dolog meg egyszerűen abszurd! A korrupció melegágya! Ígyis már kaptak a csókosok ingyen földet, most majd kapnak kiegészítő támogatást, meg pályázati pénzt állattartáshoz, már készül a "sertés-stratégiának" nevezett zárt állami piac! Mlg adnál nekik ingyen kombájnt meg ingyen szárítót is? hogyis ne!

Nincs profilkép
#374 öregszem
2014-07-05 21:18:30

Válasz #371. hozzászólásra
nem értem a gondolkodás módodat én24 éve tehát a kezdetektől gazdálkodom 40 hektár földön ebből bérelt 10heki a többi saját amit mindet vásároltam. Most vagyok ott hogy szemenkénti vetőgép és kombájn hiányzik a gépparkból amit nem is akarok venni azt bérmunkában csináltatom. Ez idő alatt csak a mezőgazdaságból éltünk mi is marhát tartunk meg a földet műveljük. Én 40hektár földből megtudok élni gondolom nem rosszúl. Én csak azt tudom mondani hogy dolgozni kell hozzáértéssel becsülettel szeretettel. Nem vinnyogni irígykedni panaszkodni magunkat sajnálni. nem tudom hogy te hol gazdálkodol Én Hajduba. Szerintem 60hektár földből meglehet élni. Jó lenne több de ennyi van ezt kell megbecsűlni.smile cowboy

Nincs profilkép
#373 Agrárcsemete
2014-07-05 17:55:52

Üdv!
Mindenhol ez megy Juhász Misi.
A nagyhal megeszi a kicsit.
3-4 ember tulajdonában lesz a falu határa.
20 év múlva meg majd 1 tollvonással elveszik tőlük,és újra osztják,ha nagy lesz az elégtelenség.

#372 endypapa
2014-07-05 17:14:55

Válasz #371. hozzászólásra

" persze fogják egymás kezit"

Ti kicsik miért nem fogjátok egymás kezét? Álljatok össze, és vegyetek Ti is gépet.
Nekem is annyi van mint neked. Pár száze.-ért lehet ekkorára már kombájnt venni.

Nincs profilkép
#371 Juhász Misi
2014-07-05 11:17:15

Emberek!
Kérdem én az állam, hogy kívánja a családi gazdaságokat megerősíteni? Merthogy ennek én semmi jelét nem látom. Sőt éppen hogy az ellentettjét! Mi családi gazdaság vagyunk. 65 hektáron gazdálkodunk meg állatokat tartunk. Marhát, disznót, juhot! De egyre csak lejjebb csúszunk! Bezzeg a nagyparasztok meg élnek mint valami bárók! Itt mifelénk van három testvér hogy a ménkű csapna a fejükbe. Mindnek külön gazdasága van de persze fogják egymás kezit. Hármuknak összesen van vagy 5-6 ezer hektárja!!! Teljesen elnyomnak minket kicsiket! Nem lehet földet szerezni!!! Ezek megvannak örülve megvesznek vagy kibérelnek mindent a homoktól kezdve a legjobb zsírós fekete földekig! Nem tudnak annyit a földért kérni, hogy őket ne érdekelje. Már 2-2,5 milliós hektár árakról is lehetett hallani!!! Hát hol bírna a kisember ezekre ráígérni?! De még egy nyüves tanyát se lehet venni, se telepet se semmit! Ezek mindenre ráteszik a kezüket. De hogy miként nőttek ki ezek magukat az rejtély. Mezítlábas paraszt gyerekek voltak ezek csak már ezt ők elfelejtették! Az állam miért nem lép fel ezek ellen, hátha tudna a kisember is érvényesülni? Nem úgy van, hogy 1200 ha a birtokmaximum. Ezeknek akkor, hogyan lehet több? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx És még veszik a földet folyamatosan!
Meg a másik dolog nekünk kicsinek nincs komplett gépparkunk. Például kombájnról álmodni se merek. Hát de akkor ki arasson??? A kicsinek gépe nincs a nagy meg tojik rá. Ezek hamarabb néznék végig röhögve hogy ott rohadt meg a földön a termés minthogy bérbe learassák!! Ugyanez van a szárítással meg a bértárolással. Mindkettőt elkell felejteni!! Miért hagyja ezt az állam, hogy kilegyünk szolgáltatva az ilyen helyi kiskirályoknak? Miért nem lehet állami géptelepeket meg szárítókat létrehozni? Valakinek lassan elkellene kezdeni segíteni a kicsiket is! Vagy legalább ha nem is segíteni csak legalább nem hátráltatni és hagyni egy kicsit őt is élni! De nálunk ennek az csak ellenkezője van! Attól félek hogy lassan mi is arra a sorsra jutunk hogy abbakell hagynunk a mezőgazdaságot. Aztán majd a mi földjeinket is ez a három marha fog garázdálkodni!!! Mint ahogy megtörtént már sok kis paraszttal az utóbbi pár évben! Ez lenne a családi gazdaságok megerősítése?

Moderálta: (575) 2014-07-05 18:45:11

#370 Radocz
2014-06-24 21:49:46

Válasz #363. hozzászólásra

https://www.youtube.com/watch?v=dV9l1VK2E5A

Íme

A volt iskolám nyolcadikosai minden évben hasonló műsorral kedveskednek a barátaik szüleik és ismerőseik részére.

Ha erre adnak pénzt azt ne mondjátok már, hogy felesleges munkát beletenni.

Az utolsó perc szerintem felejthetetlen minden gyerek számára.

A most induló elsó osztályosok fele .....
De nem az a fajta, aki a Kiskútújsoron nőtt fel. Egyesek jobb anyagi körülmények közt élnek mint én.

most a KLIK meg kérdőjelezi, hogy kell ez az iskolának.

Nem kell mert van bevétel, amit el lehet költeni az igazgató belátása szerint.

A papír gyűjtést már betiltották országosan.

Az EKP szintén.

Most ezt a hagyományt is be akarják rövid úton zárni.

no comment.

smile cowboy

Moderálta: Bakayd (3932) 2014-06-26 12:44:47

#369 rigás
2014-06-24 21:05:36

Válasz #368. hozzászólásra
Hja' kérlek a vadászat úri sport, és az urak levesébe ne köpjön holmi paraszt, mert megütheti a bokáját.

Amúgy itt Békésben a pocok csak amolyan ráadás, nálunk is egyre több a nagyvad az őz és a vaddisznó mellett most már egyre több a dámvad és gímszarvas is akad. A károk is egyre nagyobbak.
Ja ki ne hagyjam azt az aranyos kis nyuszikát, tud ám az is ha akar.
Félreértés ne essék nincs bajom a vaddal sem a vadászattal, egyszerűen csak úgy gondolom a nagyvadak túl lettek szaporítva.

Nincs profilkép
#368 4964
2014-06-24 20:32:43

Nálunk ugyanaz lesz a helyzet a nagyvaddal mint az ország másik felén a pocokkal. A termelők nagy része emiatt már csökkentette a kapások területét a többieknek meg 20-30-40% káruk van, miközben a szarvas meg a disznó kártétel még csak most kezdődik.
Nem értem miért hagyják tovább szaporodni az állományt amikor 10 éves árakon lehet csak kilövetni a vadat.
Az inputanyaggyártó meg kereskedő lobbi is előbb utóbb megteszi a szükséges lépéseket, ha majd tapasztalják a forgalomcsökkenést.
Szálkás búzából, tritikáléból meg őszi árpából , rozsból áll jóformán a határ.
Zömében fogott magot vetnek. Beletörődik a termelő a jóval kisebb haszonba mint ami a kukoricán napraforgón vagy repcén lenne, csak ne kelljen a vadkárral bajlódni.

#367 ermike
2014-06-24 20:00:44

NEm lesz nagy jövője ha ilyen hülye jogszabályokat hoznak!!! Nem tudom bejelenteni a földhasználatomat! 157 tulajdonosa van egy táblának mindenkit megkeresni 157 e ft durván!
Annyira túlbonyolítják ezt az egész ingatlan-nyilvántartást hogy lehetetlen eligazodni benne, a földhivatalok se tudják már hogy mit kell csinálni!
Így nem lehet gazdálkodni!
Hiba az állattartást sulykolni!!!! Ami veszteséges azt nem szabad erőltetni mert családok mehetnek benne tönkre!!! Így sincs kereslet hátha még megháromszorozzuk a kínálatot akkor mi lesz?

#366 papa maci
2014-06-24 19:27:00

EU-s pénzek pályázgatás......pénzlenyúlás minden hol. Értelmetlen leader pályázatok. Szép a település de a virágokat megenni senki sem akarja. Valójában a pénzek nagy részét felemésztette a mögé elhelyezett apparátus-szolgáltató és kereskedő hálózat. Ott tartunk megépítünk egy x km-nyi kerékpárutat...(brutál gépekkel) közben szétcseszünk több km-nyi főutat a nagy kamionokkal. Melyek az alapanyagot hordták. Na arra már nincs pénz helyreállítani. Így járt az utcám is. S volna még több verzió... (városi műkörmös földtulajok)...strómanok...stb.

#365 rigás
2014-06-24 19:02:52

Válasz #364. hozzászólásra
Egy fenét Paksnak, saját felhasználásra gyártja, mert ő már akkora, de akkora, hogy mit neki gázolaj ő atomtraktorokkal míveli a Magyar ugart...smile sneaky

Nincs profilkép
#364 Valodi
2014-06-24 18:36:17

Válasz #363. hozzászólásra
Nálunk a LEADER csúcs egy bizonyos bpesti, Rottenbiller utcai IMMO-MONt kft, ami a BAZ megyei nagycsécsi (808 lakos, 980 hektár) leányvállalatára nyert -külön engedéllyel- 50 mFt-ot. Ez olyannyira fontos cég, hogy - idézem a Céginformációt: "2446 '08 Nukleáris fűtőanyag gyártása"
- is szerepel a tevékenységi körében!
Lehet, hogy Paksnak fog szállítani?

Nincs profilkép
#363 rongyos
2014-06-24 17:56:31

Válasz #360. hozzászólásra

pontosan így van!!! Mintha azon vidéki "pestiek" részére lett volna az egész vidékfejlesztés kitalálva, aki falun házat vett...és miért is ne, szeretne belőle egy szép kis kúriát...borházat...témaudvart..miniskanzent...kézművesműhelyt..jurtát..stb. építeni.....s aztán elkezték gyártani hozzá a megvalósíthatósági tanulmányokat....a megtérülési mutatókat...s nagy dumát....:/
Mi meg az őslakósok, hiába mondtuk..hogy kérnénk szépen pl. egy terménytárolót....amikor ilyent meghallottak egy leader irodában ...úgy néztek ránk..mint terrorista a vaklőszerre....és rámutattak az ajtóra....KIFELÉÉÉÉÉ....ez mezőgazdasági beruházááás....erre nem adunk pénzt.....minthavalami szitokszó lett volna minden valós igény.....naaa...de szőlőmagolajprésházra...arrra odavágtak 50 milliókat.....:(((( smile censoredsmile cursing

Nincs profilkép
#362 Valodi
2014-06-24 16:48:11

Válasz #359. hozzászólásra
Ugyanez a Molnár Géza - aki nem minisztériumi, avagy politikus ember - gyakran kérdezi az igazi parasztokat is - mit ad Isten, ezt a kérdést éppen a Fidesz által "einstandolni" akart Norvég Civil Alap finanszírozásában tette fel:
"3.2.2.4 Mi történne abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem lehetne üzemanyaghoz jutni?
Mind a Beregben, mind Nagykörűben, mind Szegeden, mind pedig máshol, ahol e kérdés felmerült, elkeserítő válaszokat kaptunk. Úgy tűnt, az emberek egyáltalán nem készülnek fel erre a lehetőségre. Szegeden előfordult ugyan, hogy egy nagy vállalkozó több ezer liter olaj tárolására alkalmas földalatti üzemanyag tartályt kezdett el építeni erre az esetre, de máshol nem látszott, hogy az emberek felkészülnének erre az esetre, vagy egyáltalán hajlandóak lennének komolyan venni a kérdést. Egyöntetű vélekedésük, hogy ilyen esetben nem lehetne megművelni a földeket, ugyanakkor úgy látták, hogy ez nem fordulhat elő.
Ha előfordulna, akkor nem lenne élelem, de ilyesmi nem lesz. "
Forrás: http://www.uni-corvinus.hu/fileadmin/user_upload/hu/tanszekek/gazdalkodastudomanyi/t_kornyezetgazdasag/norveg/k-tar-3/3-2-a-fenntarthato-tajhasznalat-fele.pdf

Nincs profilkép
#361 Valodi
2014-06-24 16:00:59

Válasz #357. hozzászólásra
"Az EU arra adott csak pénzt."
Ez egyáltalán nem így volt - az EU ugyanazt a palettát ajánlotta, mint más országoknak. Ami végül is lett, azt a mindenkori kormányzat választotta - a mi agrár-nagyiparosaink minden megfúrtak! Nézd meg pl. a SAPARD pénzek eredeti palettáját - mi volt benne és mi maradt!
Az MSZP-s Szanyi Tibor, akkor éppen FVM államtitkár írta a Gazdálkodás c. folyóirat 2003 évi 6. számában: "Magyarországnak –természeti körülményei folytán- szinte behozhatatlan előnyei vannak a szántóföldi gabonatermelésben, amit bizonyít az e szektor tetején ülő vállalkozók elképesztő gazdagsága is."
Ők a „versenyképesek”, akik mindent elkövetnek az „elképesztő gazdagságuk” megőrzése érdekében – és kormányváltás ide, kormányváltás oda - meg is van hozzá az erejük. Kishantos rá az egyik szomorú példa!
Az üldözött kulákokról írják egy cikkben: "húsz évvel a nemzedékük kihalása után pedig a falu is haldoklik." Egyetértek... a magyar falu, rajta keresztül a Nemzet haldoklik! Ennek előzményeként pedig ezt az utasítást közölte a társadalommal az ÁVO-s „körmös Bauer” fia, az SZDSZ-es Bauer Tamás:
"Az aprófalvak iskolái helyett, amelyek újratermelik a lemaradást, a
kulturálisan hátrányos helyzetet, a gyermekeket a kistérségi központ iskolájába kell beíratni és minden nap kisbusszal odaszállítani."
Egy másik idézet, a Fideszbe megtért "műkörmös" Bayer Zsolttól: "Ángyán pedig végre kilépett a Fidesz-frakcióból. Őszintén szólva éppen ideje volt. Én már egy éve kivágtam volna, hogy a lába se érje azt az immáron nem eladható földet. Most végre ment magától."
Amit az SZDSZ parancsba adott, a Fidesz hajtja végre! - így megy ez egy jól szervezett NER-ben!

#360 .Feco.
2014-06-24 13:17:45

Válasz #357. hozzászólásra

Az nem igaz, hogy az EU arra adott csak pénzt. Az EU arra adott pénzt, amire a 2007-2013 költségvetés elején kértük. Ha másra kértük volna arra adott volna.
Az EU egyetlen dolgot kötött ki: ne traktorra es kombajnra menjen minden támogatás. Az is vidékfejlesztés, ha ipari parkot alakítsunk ki. Az is, ha infrastruktúrát fejlesztunk. Az is, ha tanyavilágot alakitunk ki.
Csak akkor is volt 2-3 bolond, akit tévesen neveztek ki a posztjukra! Ezért megy bicikliút minden gemeskuthoz ahelyett, hogy régen az összes föld utat leaszfaltoztuk volna, megcsináltuk volna a vizrendezest, kialakítottuk volna az öntözési lehetőségeket, stb.
Az EU sosem mond olyat, hogy terkovezni kell 2 millió m2-t, mert arra van pénz! Csak anyut mond hogy a költségvetés X%-a az 1-es tengely, Y%-a a kettes tengely, Z%-a pedig a 3-as tengely céljaira fordítható, es találjátok ki, hogy mire lehet pályázni!

Tipikus példa az AKG! Volt egy nemzeti kosár. Es itt dolgoztak ki a felhasználását. Nalunk pályáztunk es 5 évig jon a pénz, majd a végen levonnak X%-ot, mert egy csomó dolgot nem teljesitettunk. Mások meg kimaradnak belole. Eredmény: az EU-s pénzek egy része odaveszik! Ezzel szemben a németeknél nem pályáztatásos az AKG: ha csinálsz lazitast, zoldtragyazast, telepítel zöldmezsgyet vagy mehlegelot, akkor kapsz ra pénzt. Amikor a keret kimerül, akkor nincs tovabb támogatás. De csak akkor kapja meg, ha megcsinálta, es utólag nem lehet vitatkozni, hogy megcsinálta-e vagy sem... Szerintem az kicsit jobb, mint s mienk... Pedig mi is csinálhattuk volna igy is, de egyesek nem igy akartak...

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Mit vár el minden pályázótól az új AKG felhívás?
Sajtóközlemény
Kiderült, kik kapták az év szaktanácsadója díjakat
Kiderült, kik kapták az év szaktanácsadója díjakat
Idén tizenöt szaktanácsadó kapott jelölést.
Quivogne Rollfirst 620 Cambridge henger - előrendelési akció 2024 decemberben
Quivogne Rollfirst 620 Cambridge henger...

9.990 EUR

Claas Lexion 420 eladó
Claas Lexion 420 eladó

16 Ft

Mtz50
Mtz50

1.500.000 Ft

Eladó palástfólia,  sátorfólia
Eladó palástfólia, sátorfólia

20.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.