Hirdetés
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Poénok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Claas traktorok új
- Claas Lexion vélemények új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
1728 hozzászólás
Válasz Bán Zsolt #577. hozzászólásáraelőször
Válasz endypapa #576. hozzászólásáramost használtam az onlineszámla programot
Válasz Bán Zsolt #575. hozzászólására????????
Válasz Bán Zsolt #574. hozzászólásáraközben siker
valaki tudja hogy lehet kulcsot generálni ebben az e számlában?
Termőföld 5 éves illetékmentességénél, mi van akkor ha elakarom adni? Azt tudom, hogy 2 szeresét kell befizetni ha ők szabják ki, de magamtól nem fizethetem be eladás előtt ?
Válasz broll79 #571. hozzászólásáraIgen
A szénának mennyi az ÁFÁja? 27% ennek is?
Válasz fercsicsa #569. hozzászólásáraÉn a Kft-ket már nem könyvelem, csak e.v. és őstermelő van nálam, de szeretem a kihívásokat. Ha kérdésed van írj(akár privátban is), ha tudok válaszolok - vagy utánajárok
Sziasztok!
Van itt olyan olvtárs, aki a Kft.-jének maga csinálja a könyvelését? Ha igen, (és van kedve segíteni) tudna adni egy telefonszámot?
Üdv!
Válasz VW passat #564. hozzászólásáramit szeretnél elérni a családi gazdaság alapításával?
Válasz wrola #528. hozzászólására
Válasz VW passat #564. hozzászólásáraA kulonbozo adozasi mod elonye megszunik,egyforma adozas van mindenkinek a cs.gazdasagban.
Adás-vételi szerződéssel lehet-e őstermelőként kisállatot értékesíteni? Szükséges-e a számla kiállítása?
A bélyegző használata kötelező-e?
Sziasztok!
Szerintetek érdemes családi gazdaságot alapítani? 2 tag lenne, a vezető a fater, ő áfás őstermelő én meg kompenzációs mindketten tételes költségelszámolással.
Kiváncsi lennék a véleményekre, kinek hogy jött be?
Válasz csferri #561. hozzászólásáraén csak hipotetikusan írtam a véleményem, ha úgy van ahogy a többiek írták.....nálunk a családi gazdaságban, közös őstermelőivel amúgy sem járható út, h közös legyen az egyikünk földeladásból származó pénz..legalábbis az állam nem várhatja el ezt.szerintem annyi az egész,h kiveszem az eladandó földet a családi gazdaságból. hogy ez sima őstermelői mellett hogyan tehető meg azt nem tudom....
Válasz cfan01 #559. hozzászólásárapersze ezt már beszéltük, de mi van akkor ha valaki nem akarja az összes földjét eladni? ha továbbra is
őstermelő akar maradni?
Szerintem túl reagáljátok ezt a dolgot(hangsúlyozom szerintem), ki kell venni földhasználatból és akkor mint magánszemély eladható, az őstermelői tevékenységhez a földhasználat párosul, ez alapján jár támogatás stb.Tegyük fel hogy őstermelő vagyok és van pár ha földem 200km odébb is nyilván nem gazdálkodok rajta, kiadom haszonbérbe, később eladom, nem része az őstermelői tevékenységemnek ,miért ne adhatnám el magánszemélyként
Válasz csizmás kandúr #558. hozzászólásáraTeljesen jogos a felvetés.
Válasz csizmás kandúr #557. hozzászólásáraDe itt nem jönnek be a megszűnés szabályai?Másképp: az őstermelői tevékenység megszűnésekor a termőföld vagyon (ami addig tárgyi eszközként volt használatos) simán magánszemélyi tulajdonba kerülhet adózatlanul?
Válasz csizmás kandúr #557. hozzászólásáramég egy gondolat: ha valaki befektetési céllal vett földet az nem adózik a bérbeadás után sem(5 év fölött) és nem adózik eladás után sem(a 15 évet lecsökkentették 5 évre) aki pedig azért vette, hogy megművelje, esetleg közben költött is rá(pl. ültetvényt tett rá) az vagy adózza agyon magát v. keressen kiskapukat?! még jó, hogy nem nézik jó szemmel nagyjaink a spekulációs földvásárlást!!!!!
Válasz búzavirág59 #556. hozzászólásáratermészetesen az a legegyszerűbb megoldás, ha vissza adja az ember az őstermelését,de, hogy néz ez ki akkor ha nem az egész gazdaságát adja el( kérdésnek amúgy is csak így van értelme), utána megint kiváltja az igazolványt? nem tudom, h mi az erre vonatkozó szabály, de gondolom nem megoldható, h 1 napra megváljon az ember az őstermelőitől. ha mégis megoldható, akkor semmi értelme ennek az adózási kitételnek....
Válasz Farmerlány #538. hozzászólásáraEz egy hobbikert nagyságrendben igaz lehet, de jelentősebb területnél, figyelembe véve hogy mennyit emelkedett a föld ára, nagyon zsebbevágó és bőven túlmehet az őstermelői értékhatáron is.
A megoldás: az őstermelői státusz megszüntetése után eladni a földet, így magánszemélyként sokkal kedvezőbb szabályokat lehet alkalmazni.
Válasz Farmerlány #552. hozzászólásáraSziasztok!
Pont ezt kérdeztem egy másik topic-ban, mivel el szeretnénk adni az egyik földünket, és a könyvelő azt mondta, hogy adóköteles. Én vitatkoztam ezzel, hogy lejárt az 5 év, és így adómentes, meg a földet mikor veszem, akkor az nem költség, azaz nem lehet elszámolni annak. Azt tanácsolta, hogy őstermelőit adjuk vissza, így magánszemélyként már más az adója, azaz az ingatlan 5 év letelte után adómentes. Mindegy, más szabályok vonatkoznak rá.
Ha bérbe van, ha magad műveled, az mind üzleti cél, mivel bevételed van róla.
Azt is furcsálltam, hogy az 5 évvel ezelőtt adózott pénzemet, így most újra megadóztatnák....nem pedig csak az eladási és vételi különbséget...
"Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott)
Másképpen megközelítve: hogyan lehet még hasznosítani a termőföldet??? Ha hétvégén sárkányt eregetek rajta...
Válasz Farmerlány #544. hozzászólására
"Miért függne az értékesítés a bérbeadástól? Tulajdona volt, eladta és kész."
Én arra gondoltam, ha bérbe adtam a földemet, más a földhasználó és így nem része a gazdaságomnak.Ergo akkor nem én használom kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként.
"Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott),..."- így van a törvényben
Válasz Antónia #547. hozzászólásáraDe mi alapján? Nem találtam semmi vonatkozó útmutatást. SZJA? Adózás rendje?
Válasz JD 4630 #548. hozzászólásáraAzt hiszem 20 százalék az écs kulcs!
Válasz JD 4630 #548. hozzászólásáraAz új traktor árát egy összegben a beszerzés évében lehet költségként elszámolni, a használt traktorra viszont évente értékcsökkenést lehet költségként elszámolni!
Válasz Farmerlány #543. hozzászólásáraIgen magánszemélyként kaptuk, de azóta őstermelővé váltunk !
Válasz Antónia #547. hozzászólásáraHasználtat mièrt nem?
Válasz jambo #534. hozzászólásáraHa új a traktor akkor igen!
Válasz Farmerlány #545. hozzászólásáralehet én gondoltam rosszul, mert én őstermelőként vagyok családi gazdálkodó és nálam így van
Válasz Mézga #542. hozzászólásáraKimásoltam a NAV útmutatóból:
A mezőgazdasági őstermelőnek az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket kell
alkalmaznia az értékcsökkenési leírás elszámolásakor azzal az eltéréssel, hogy az adóév utolsó napján a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszközöknek, nem anyagi javaknak
az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.
Szerintem ez a lehetőség csak a családi gazdálkodókra vonatkozik, a sima őstermelőre nem. Vagy eddig rosszul alkalmaztam?
Úgy látszik mindig tanul az ember.
Válasz cfan01 #541. hozzászólásáraMiért függne az értékesítés a bérbeadástól? Tulajdona volt, eladta és kész.
A bérlő az új tulajdonost is kötelezi, ha még tart a haszonbérleti szerződés.
Válasz Antónia #540. hozzászólásáraSzerintem akkor sima ingatlanértékesítés, mivel nem xy őstermelő kapta, hanem xy magánszemély. De csak szerintem.
Az csak jó volt neki, hogy esetleg bejegyzett földművesként saját használatba tudta venni.
Én főként az alapján döntök, hogy fel lett-e véve tárgyi eszköznek bekerüléskor. Mert ha sehol nem szerepel, akkor az értékesítéskor sem szerepeltetem.
Válasz jambo #534. hozzászólásáraigen
Válasz Farmerlány #538. hozzászólásáraKöszöm a választ! Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha előzőleg bérbeadott földet ad el az őstermelő akkor azzal mi a helyzet?
Válasz Farmerlány #538. hozzászólásáraAkkor mi van ha nem vásárolt az eladott termőföld, hanem még részarány tulajdonként kapta vissza a megszűnt termelőszövetkezettől?
Válasz jambo #534. hozzászólásáraSzerintem csak akkor, ha totálkáros lett a gép, és erről jegyzőkönyv is készült. Nem értem miért lenne rá szükség? Sok a bevételed? Ha privátba megírod a konkrét esetet, megpróbálok tanácsot adni.
Válasz cfan01 #537. hozzászólásáraÉn több embernek könyvelek és az alábbi szerint szoktam eljárni (nem 100%, de NAV ellenőrzésnél eddig még mindig rendben volt)
Termőföldet a vásárláskor beveszem a tárgyi eszközök közé.
Értékesítéskor tárgyi eszköz értékesítése (így nem számít bele a tevékenységi kör árbevételébe), DE a bevétellel szemben kivezetem a vételárat, így tényleges eredmény csak a vételár és az eladási ár közötti különbözet. Ezzel nem lépi át az őstermelői értékhatárt.
Ha valaki őstermelő is és ev. is, akkor is csak 1 területről van szó, így nem szerepel 2x a könyvekben. El kell dönteni, hogy egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként vásárolta. (Vagy esetleg magánszemélyként és nem is szerepel a könyvelésben - akkor marad a sima ingatlanértékesítés)
Mellesleg a témakör egy igazi bomba.Több emberrel beszéltem( neves könyvelők,ügyvedek, őstermelők, e.v-k), és csak pislogtak ,fogalmuk sem volt róla... Sőt van aki ezt írásban is megkérdezte két éve. Válasz: mivel a földeladás nem őstermelői tevékenység ezért nem bevétel... kösz...
Köszönöm a válaszokat! Egy kicsit tovább gondolva: vajon mi a helyzet ,ha előzőleg bérbe adott termőföldet értékesít az őstermelő? Melynek ez esetben ugye más a földhasználója.
Válasz T.f. #532. hozzászólásáraA leírás szerint ha vetted a földet, majd eladta akkor pont nem kell adózni:
"beruházási költség egy összegben elszámolható az értékesítéskor"
És aki egyszerre vállalkozó és őstermelő is az kétszer adózik?
Ne már.
Üdvözletem..Tudja valaki hogy a tavalyi évben,egy áfa körös östermelö az adóbevallásban egy évben ,költségként elszámolhat egy 10mill értékü traktort?
Válasz cfan01 #531. hozzászólásáraValóban nem újkeletű a jogszabály, de sokaknak okoz sokkot amikor rájönnek. Vagy 20 éve futótűzként terjedt a könyvelők között is a hír, mert a legtöbben az ingatlan értékesítés szabályai szerint gondolták elszámolni az őstermelők föld eladását.
Aki még előtte áll egy ilyennek, annyit tehet hogy előbb visszaadja az őstermelői igazolványát, azután adja el a földjét -ebben az esetben valóban az ingatlan értékesítés szabályait kell alkalmazni ami jóval kedvezőbb.
Válasz cfan01 #531. hozzászólására Ma voltam egy NAK-os tájékoztaton . Ott is előjött a téma ( a jelenlévőknek újdonságként ), őstermelőnek , egyéni vállalkozónak BEVÉTEL ! ( és nem is új keletű a jogszabály )
"Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott), akkor a termőföld átruházásából származó bevétele őstermelői, illetve egyéni vállalkozói bevételnek minősül [szja törvény 2. sz. melléklet I. 2. pont; 10. sz. melléklet I. 2. pont]. Ilyen esetben – mivel az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszközről van szó – a nyilvántartásba vett beruházási költség egy összegben elszámolható az értékesítéskor [szja törvény 3. sz. melléklet I. 20. pont; 11. sz. melléklet I. 22. pont]. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy ilyen esetben nem lehet alkalmazni az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelkezéseket a jövedelemszámításkor."
http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Igy_kell_adoznia_a_termofold_ertekesitesebo_KQPH16
https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/95789-elerheto-az-ostermelok-adozasaval-kapcsolatos-tajekoztato-fuzet
Itt olvastam( 5-6 old.),hogy östermelőként eladott termőföld az őstermelői bevételnek számít. (???) Ez csak nekem újdonság...?? Kérem aki ebben tud egyértelmű választ adni ,irja le. Előre is köszönöm!
Válasz Borz #529. hozzászólásáraÉrtem, akkor futok még egy kört. Köszönöm a választ.
Válasz wrola #528. hozzászólásáraEzt így nem tudja senki sem megmondani neked konkrét számok nélkül. ha átléped már nem elég a 20% költségszámla (pontosabban elég, de többszöröse lesz az adód), akkor éri meg átlépned, ha sok a számlákkal igazolható költséged idén (kb 40-50-60%).
Én azt javaslom, hogy add el, de a kifizetést papírozzátok le egy megállapodásban jan 1. utánra, mert a naptári év számít és a teljesítés dátuma.