Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- S.O.S. új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Tavaszi magágyelőkészítés új
- Kukorica vetőmagok új
- Lamborghini traktorok új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Direktvetés, no-till. új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
Cikkajánló
Figyelem! Megjelent a külterületi utak fejlesztése pályázati felhívás
Egyéni művelet esetén akár 150 millió forint is lehet a vissza nem térítendő...
Hirdetés
2360 hozzászólás
nem szeretném kikísérletezni az összes létező verziót. járt utat a járatlanra felcserélni.
melyik a legjobb megoldás a kések elrendezésére?
ki milyen elrendezést használ? mik a tapasztalatok?
közvélemény kutatás:
Válasz #807. hozzászólásra Ha magad csinálod, mindenképpen jobb a négyszögletes tengely, egyenletesebb a behúzás, jobb a hatásfok. Szerintem a kéttengelyesnél a 200-250 közötti fordulat a legjobb
Sziasztok!
Én is ágaprító projektbe kezdek véleményeteket kérném a képen látható megoldás nektek ,hogy tetszik. Melyik a jobb megoldás ez vagy a szögletes tengely ?
Illetve milyen fordulat számon dolgozik jól és hatékonyan a gép mert 250-500 fordulatig olvastam. Én egy 20 lovas trakival hajtanám meg ,3 fokozatú a kardán kihajtásom .
A válaszokat előre is köszi.
éretem...
holnap csinálok egy skiccet,beillesztem és megbeszéljük,h ugyanarra godolunk-e.
ahogy én gondoltam,hogy szimmetrikusan egy pontban találkozzanak a kések,ugyanannyira lehet kiengedni a pengéket,mint a fogaskerekek átmérője.hiszen ha jobban ki lennének eresztve nem tudnának elforogni,
DE ha úgy van mint nálad,hogy az egyik tengelyen lévő kés a másik tengelyen lévő két kés közé forogjon(az még érdekel,h nálad pont a kettő közé érkezik,vagy pl egyharmad kétharmad eltolással stb)abban az esetben a késeket jobban ki lehet ereszteni,mint a fogaskerekek étmérője,mert igy nyilván nem forognak egymásnak,hanem egymás közé...
folyt holnap.jó éjet mindenkinek
Válasz #804. hozzászólásraA kéttengelyesnél mi úgy állítottuk be - az előzetesen síkköszörűn századra egyformára köszöszült - késeket, hogy kb. 2 tizedre vannak szinkonizálva egymáshoz, nem ráfedéssel. Próbára rátettünk egy 2,2 Kw-os villanymotort, 7-8 cm-es ágas-bogas ágat a legvékonyabbat is elvágta. Mi úgy oldottuk meg az élek egymáshoz állítását, hogy a négyzetes tengelybe a kések ( a hátsó része ) alá 3-3 magasságállító csavart metszettünk, ezzel szinte századra egymáshoz lehet a késeket állítani.
Ha szimetrikusan vannak a kések a vékonyabb gallyakat csak végig rágja főleg ha nyers a fa,viszont ha ráfedéssel van ezeket el is tépi.Ez nem azt jelenti hogy a szimetrikus nem tudja elvágni,csak nagyon pontosan kell ahoz összeérni a késeknek hogy tutira átvágja.
http://www.youtube.com/watch?v=aPbzHb-hjqo
Viszont az enyém 6késes,olyan mint a videón.Azt nem tudom hogy lehet 8késesnél a leg optimálisabra beállítani,de gyanítom ha a késeket állíthatóra csinálod tudsz majd velük úgy variálni hogy az eggyik tengelyen jobban kitolod mint a másikon és máris ráfed/rávág(csak járt az agyam)Ha kezd összeálni már jobban fogod látni mi a pálya.
Szia.hogy érted,h ráfedéssel? ezt nem értem.
ezek szerint nem úgy van,h a kések szimmetrikusan vannak beállitva és a középső ponton találkoznak?
Nálam a kések ráfedéssel vannak egymásra,ha megnézed az urbánék gépeit azok is úgy csinálják!
Szia.A sebesség nem mérvadó,mivel a hosszt a kések ráfogási távolsága adja +az aprítandó anyag vastagsága.Túl lassúra se jó csinálni mivel a motor ugyanannyit pörög viszont lassabb áttétellel kevesebbet aprít.Az enyémben a kések kb500-at pörögnek.A nagyobbik szíjtárcsa átmérője 30cm és csak egy szíjjal hajtom.
Ja következő fontos kérdés bárkihez: a késeket úgy kell beállitani,ha összeforognak szinte ne legyen semmi távolság a kettő között,vagy el kell hagyni pár millimétert,esetleg többet?ezt kérdezte a mester,de még nem tudtam neki választ adni,valamit milyen szögbe kell élezni a pengéket?
Válasz #796. hozzászólásra
Nálam nem ipari felhasználásra lesz,de azért szeretem,ha valami komolyan meg van csinálva.
Most elkészül laprugóból,és később ha indokolt lesz akkor veszek bele profi késeket.
Válasz #794. hozzászólásra
Helló Sluli.
Már majdnem minden összeállt.az alkatrészek esztergályosnál vannak.pengék laprugó acélból lesznek leedzve.
paraméterek majdnem azonosak a tiéddel.nagy fogaskerekek 17,5 cm, a kicsi kb 8-9 cm, a motoron is kb 8-9cm ékszijtárcsa van(dupla).
a lendkerék dolgot megfogadom,nekem is eszembe jutott.
a fordulat milyen hatással van az apriték hosszára?
azért kérdezem,hogy a nagy ékszijtárcsa(ami egyben a lendkerék lesz),milyen átmérőjű legyen.
Engem az sem zavarna,ha kisebb termelékenységű lenne mint a tiéd,mert ahogy látom iparkodni kell,h folyamatosan legyen mit etetni vele.
nos akkor viszonylag nagy ékszijtárcsát tennék,ami ellátná a lendkerék feladatát,de ha lassabban forog,nem apritja kisebb darabokra?
Bocs az előző a 789hez ment zöldkertinek.
Szia!
Mi már éleztünk meg hőkezeltünk pár kést mondjuk nagyobb gépekbe mint amit te csinálsz én inkább c-45ös anyagból csinálnám kb ugyanaz az ár vagy ami még olcsó és jó a rugóacél ,összel csináltunk egy garnitúrát egy 30lovas gépbe elég sokat kibír.Bár ha 4000-ért csinálják darabját anyaggal az nagyon baráti.
Válasz #793. hozzászólásra
Az apróra zúzott igen,de ami már olyan 3-4cm feletti az maximum kicsit bepenészedik.De ez attól is függ hogyan tárolod!
Az apróra zúzott ágak nem rohadnak össze a benne levő nedvességtől?
Milyen hosszú az ideális méret?
Válasz #784. hozzászólásra
Szia Zöldkerti.Az én gépemnek 20×20cm az etető nyílása.Ha adhatok egy tanácsot feltétlen tegyél az aprítódra lendkereket.Én is fogok az enyémre rakni mivel ha vastagabb ágat rakok bele(6-7cm,de függ a fa keménységétől is)van hogy a harmadik-negyedik vágás után elveszti a lendületet és megáll,ez mondjuk egy 20.lóerős motornál már nem történik meg.Nálam még lendkerék nélkül is jól dolgozik a gép,de mindíg figyelem hogy túl vastag ne kerüljön bele.Amúgy ha hasonlóan csinálod mint az enyém,meg fogsz lepődni milyen gyorsan tud dolgozni,és milyen jó a végeredménnyel fűteni!
Jó barkácsolást!
Válasz #790. hozzászólásra Ha érdekel, hívj fel. 30/536-2769 Üdv.: a zöreg
Válasz #781. hozzászólásra
Kössz! Pont ilyen kell nekem!!
Válasz #786. hozzászólásra
Helló. infot kaptam,h a mogep.hu cima alatt futó cég bármilyen méretet legyárt.
3-4000/db, a 8db utiköltséggel egyeztetéssel 40000állna meg. rozsdamentes laposacélból megcsináltatom,szerintem arra a gally átmérőre és arra a mennyiségre amit le fogok darálni bőven mefelel.
ha mégsem és elkopik,elcsorbul,azaz indokolt a speckó penge, akkor megrendelem,de lehet,hogy beválik igy aprópénzből a rozsdamantes laposacél is
és a leglényegesebb ,a hosszúság aminek jó lenne ha 15-20 centi hosszúak lennének.
Válasz #785. hozzászólásra
haló! a 15 centi az y ágakból meg a nem egyeséve rakásból származik 3-4 ágat egyszerre rakásra gondoltam.
Válasz #784. hozzászólásra Üdv! Megkérdezhetem, hogy hol sikerült késeket szerezned?
Válasz #783. hozzászólásra Üdv! Szerintem 7-8 cm átmérő felett már érdemes beindítani a motorfűrészt, hát még 15 cm-nél!!!
erőltetett menetben jövő7végére összeáll a gép.ahhoz képest,hogy pár napja határoztam el,hogy kell egy ilyen ágapritó...
17,5cm a két nagy fogaskerekem,ez meghatároz minden méretet,de milyen széles legyen?képek alapján 20-25cm
figyelembe véve,h 8le motor hajtja,vegyem szűkebbre, vagy a szélessége nem befolyásol?
Skuli gépének milyen széles?ahhoz kell igazodjak.
Nem voltam híve az egymásba forgó darálóknak,de van egy kérdésem, tesztelt vagy gyártott valaki ebből a típusból olyant ami 15 centiset is darál? csomós muglis y ágakat?
küldöm az illetőnek.
Válasz #780. hozzászólásra Kedves Gyoszor! El kell, hogy keserítselek, mert nem létezik olyan "8 késes 2 tengelyes egymással szembeforgó daráló" ami 1-2cm-es aprítékot készít. Neked szerintem tárcsás, 3 késes ágaprítóra van szükséged. A 2 tengelyes, 8 késes darabolók min. 8-10 cm-es darabokra vágják a gallyakat.
Szerintem vedd fel a kapcsolatot "a zöreg"-gel, itt a fórumon is hozzá szokott szólni:
http://aprod.hu/hirdetes/agdaralo-agdarabolo-mulcsozo-gep-IDEvdr.html#9c333becd9;r:;s:
Ez a fajta 8 késes 2 tengelyes egymással szembeforgó daráló milyen paraméterek mellett adja a legrövidebb aprítékot? Úgy képzelem, hogyha közelebb teszem a tengelyeket akkor rövidebb az apríték, de viszont ha nagyobb fa kerül bele akkor szétnyomja az egészet.
Nem kazánba raknám szívlapáttal, hanem kiskályhákba szeneslapáttal, annál sztem az a legjobb ha 1-2 centisek a darabok.
Ötlet?
Válasz #778. hozzászólásra Agy nekik egy rajzot és olyat csinálnak amilyet akarsz csak fel kell csavarozni!!!!És a főnök nagyon korrekt mond neki,hogy itt olvastad náluk lehet venni ilyen kést.3000-4000-ig vannak kések.Függ a vastagságtól és nagyságától.De hidd el csinálnak!!!!!!És jó bírja!!!!!!!!!!!!!
Válasz #777. hozzászólásra
Helló.Köszönöm,de ezen az oldalon csak fűnyirókéseket találok
Itt nagyon korrekt ember az ügyvezető http://www.mogep.hu/page.php?item=21
vágókéseket hol lehet rendelni? adott méret,vagy hosszra lehet rendelni.úgy néztem a képeken,h 20cm körüliek
nem tudok képet feltőlteni
.
üdv mindenk.
nem tétlenkedek,már az esztergályosnál vannak a fogaskerekek.
Válasz #771. hozzászólásra
Szia! Akkor légyszi csöngess meg, visszahívlak. +3630 821 8378 Üdv: tubyca
Válasz #766. hozzászólásra
Valamiért nem lehetett felrakni a képet!
Válasz #769. hozzászólásra
Menj a linkre és töltsd le.
"válasz erre >> | #751. hozzászólás, Kelemen Gyula küldte be 2012-12-11 06:45:29-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Válasz #749. hozzászólásra
3 késes aprító rajzok"
Válasz #768. hozzászólásra
Üdvözlet!
Ilyen jó lenne nekem is, ennek a berendezésnek jóó lenne a rajza! :)
Strapabíró kis szerkezet lehet, és ilyen kicsi motorral, ilyen teljesítmény....
Válasz #757. hozzászólásra
Ez talán elég ágas-bogas amit darál a srác.
http://www.youtube.com/watch?v=k5Rk47sV2zk
helló Skuli. Pont ilyen honda motorom van.neked mennyi volt a költségvetésed? főleg a daráló egység ára érdekel.
Válasz #765. hozzászólásra
Nem látom a képet!
Tehát szorító gyűrűvel akartam rögzíteni a fogaskereket a tengelyhez.
Lemaradt
Eredetileg ki akartam esztergáltatni a bordákat és a képen látható megoldással rögzíteni a dolgokat de ezzel az átalakítással is tökéletes a gép.
Válasz #761. hozzászólásra
Szia.Hát az esztergályosom nagy trükk mester,és mellékesen jól is heggeszt!
Válasz #759. hozzászólásra
Szia Skuli! Örülök, hogy bejelentkeztél! Janek1981-től megvettem a 3 db. MTZ fogaskereket, Ő írta, hogy a Te géped is ilyen fogaskerekek felhasználásával készült. Megmondanád, hogy a bordás fogaskerekeket hogyan alakítottátok át ékesre? Várom válaszod, üdvözlettel: tubyca