Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 411.18 Ft USD 394.63 Ft CHF 435.35 Ft GBP 486.85 Ft

Fórum

Agrártámogatások alakulása 2020 után

Létrehozta: scorpion , 2015-12-09 14:10:41

Kedvencekhez Segítség

512 hozzászólás
Nincs profilkép
#12 fattyú
2015-12-15 15:24:06

Szerintem lesz pénz csak nem agrártámogatás lesz a neve. Ezt két dologra alapozom.
Egyrészt a mezőgazdaság által előállított élelmiszerre egyre nagyobb igény lesz annak okán, hogy a népesség növekedése mellett az élelmiszerek fogyasztási szerkezetében is nagy változások előtt állunk. Gondoljatok csak bele, ha mondjuk 1 milliárd ázsiai a napi maréknyi rizs mellé egy kis húst is szeretne, az mennyi gabonába-terménybe kerül. A stabil gazdasághoz pedig hozzátartozik az árak stabilitása is, az élelmiszer ára nem változhat annak függvényében, hogy milyen az időjárás. A gyári munkás fizetése nem érhet az egyik évben 150, a másik évben 20 kiló húst. A mezőgazdasági termelés ezért a nyomott terményárak mellett csak úgy tud kiszámítható jövedelmezőséget biztosítani, ha az alacsony felvásárlási árak miatt kieső jövedelmet valamilyen formában pótolják. Ugyanakkor az EU stratégiailag nem engedheti meg magának, hogy 500 millió lakosának az élelmiszerellátása külső szereplők kezében legyen.
Másrészt a támogatások egy részét az EU már nem területalapon, hanem feladat alapon adja. A SAPS tavalyi összegének jelentős részét ma már zöldítésként, kvázi környezetvédelmi pénzként kapják kézhez az érintettek. Még az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók is! A fennmaradó résznek is ki fognak majd valami nevet találni. Mondjuk szén-dioxid megkötési díj, vagy biodiverzitás erősítésének ellentételezése, esetleg népegészségügyi (parlagfű elleni) kompenzáció, vagy kultúrtáj megőrzési járadék.

Nincs profilkép
#11 szelindi sándor
2015-12-14 20:15:50

Válasz Antikaa #9. hozzászólásáragyűrd össze a svájci sapkát és kéredzkedj vissza.ne adósítsd el magad a bizonytalanra.a kamatok és a gazdálkodás-jövedelmezőség manapság bizonytalan mint a kutya vacsorája.20 év?,2 hónap alatt fejre állhat az egész és mint mindig az eladósodott réteg látja kárát.nem hiszem hogy hosszabb távon bérletben hagy bárki is de lehet nem is kell ezt sajnálni.

#10 Antikaa
2015-12-14 20:02:24

Szerintem, ha a nemzeti hatáskör felé mennek el a dolgok, kakiban lesz a hazai GAZDA. Gazdagabb országok termelői még nagyobb támogatással mégjoban versenyképes árakkal jönnek a közös piacra. Magyarul piacszerzés a cél, a gyengék rovására.

#9 Antikaa
2015-12-14 19:56:28

Válasz esze-lény #5. hozzászólásáraHát így vagyok én is. Bérelek (20 évig) egy államit (80 Ha) április óta, fel is mondtam a munkahelyemen miatta.Most volt árverés, amit egy kőgazdag nemhelyi, nem gazda jól felvert (saját maga emelgette a kezét fél órán keresztül) áron megnyert. No de most jön a kifüggesztés. Itt a kérdés : Jelentkezzek rá, mint helybeli és adósítsam el magam majd 70 millával 20 évre? vagy csak maradjak bérlő...egy ideig....????smile confused

Nincs profilkép
#8 boncso
2015-12-14 17:00:25

Kérdés, h marad-e ilyen felállásban az Eu vagy kialakítanak két csoportot. Amit én eddig hallottam, az abból indult ki, h az EU egyben marad és mindenki azonos joggal rendelkezik. (Ha nem, akkor lesz igazán nagy katymasz nálunk, mert mi a "futottak még" kategóriába kerülünk, az biztos.)
Az EU-s részt minimalizálni akarják és nemzeti hatáskörbe helyezik, h ezen felül ki-mennyit ad. A franciák érdekérvényesítésén nagyon sok múlik, de ha tudnak olyan kompromisszumos megoldást kialakítani, h a franciák nemzeti ktgvetésből "ki tudják a gazdák igényeit elégíteni", akkor ők sem fognak ahhoz ragaszkodni, hogy egységes előírás legyen a kb. 240 Euro/ha. Állattámogatás ugyanez. Biztosan tarthatatlan ilyen formában a dolog, mert a KAP elviszi a teljes ktgvetés 80% v. annál nagyobb részét. Erre még rátetőzhet az USA-EU ker. megegyezés.
Én személy szerint támogatásra alapozva nem mernék elköteleződni 2020. utánra.

Nincs profilkép
#7 esze-lény
2015-12-14 15:47:29

Nagyon sok a kérdőjel 2020-ig. De ha lesz EU akkor esélyes a közös agrárpolitika, és akkor esélyes marad a támogatás is a mértéke valószínű csökken , de megszűnni nem fog BIZTOSAN.

Nincs profilkép
#6 szelindi sándor
2015-12-14 15:22:53

Válasz esze-lény #3. hozzászólásáraigen sokkal égetőbb a probléma,igazad van.

Nincs profilkép
#5 esze-lény
2015-12-14 14:58:27

Válasz medikus #4. hozzászólásáraez az!
azokat a hiteleket akár 20 éven át fizeti a GAZDA!
Biztos jövedelemből könnyebb rá tervezni!
a földeladás szavatokról szól.....

#4 medikus
2015-12-14 14:48:11

Válasz esze-lény #3. hozzászólásáraFőleg nem a haverokat akarja szívatni!

Nincs profilkép
#3 esze-lény
2015-12-14 14:42:43

Válasz Sanyee #2. hozzászólásárasztem nem emiatt adja el a földeket.

#2 Sanyee
2015-12-14 14:18:54

Válasz scorpion #1. hozzászólásáraEzt még nem nagyon tudni. Gondolom csökkenés lesz, nem hiába adja el az állam a földeket MOST.

Nincs profilkép
#1 scorpion
2015-12-09 14:10:42

Agrártámogatások alakulása 2020 után (mi szűnik meg, mi marad, stb)

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 54,24 millió forint lehet.
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Így sem kis anyagi teher vár arra, aki most alapozná meg gazdaságát...
Eladó dízel/gázolaj szivattyú IBC tartállyal
Eladó dízel/gázolaj szivattyú IBC...

39.000 Ft

Eladó fejes káposzta
Eladó fejes káposzta

220 Ft

Tisztított vörös köles eladó!
Tisztított vörös köles eladó!

160 Ft

Traktorra szerelhető targonca torony
Traktorra szerelhető targonca torony

250.000 Ft