Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 412.71 Ft USD 400.32 Ft CHF 438.6 Ft GBP 489 Ft

Fórum

Agrártámogatások alakulása 2020 után

Létrehozta: scorpion , 2015-12-09 14:10:41

Kedvencekhez Segítség

512 hozzászólás
#61 .Feco.
2016-11-18 12:01:04

Válasz kovacsmihaly0905 #60. hozzászólására"A területalapon járó támogatás marad lehet hogy átalakítják lehet más lesz a neve meg néhány feltétel de a lényeg az, hogy marad területalapon kifizetett támogatás"

Ez csak az amit szeretnél hogy legyen! A helyzet az, hogy már rég nem azok a piaci viszonyok mint amikor a területalapú támogatást kitalálták európában, így alapból is egyre több hang mondja, hogy nem kell önteni bele a pénzt! A brittek kiléptek, így a bevételek hatalmasat apadnak, ráadásul a brittek voltak a saps rendszer legnagyobb támogatói! Még jobban a német-francia-benelux hármas kerül helyzetbe, és nekik nem a területalapú hanem a termeléshez kötött támogatás a kedvező, akár olyan rendszerben is, hogy azt nem közvetlen a termelőnek fizetik, hanem valahol az eloszlási láncban terül el (pl. exporttámogatások harmadik országokba, feldolgozók alapanyagbeszerzéseinek támogatása, stb.) A nyugati országok már évek óta készülnek erre a helyzetre... csak nálunk erről egy árva szó sem hangzott el eddig... (mint ahogy korábban sem...)

Amire van kilátás egyrészt a termeléshez kötött támogatások pl. cukorrépa, fehérjenövények, kertészeti növények, ugyanilyen lehet a tej- hús- stb. vonalon is, valamint AKG-szerű dolgok, még elvetemültebb, még szigorúbb szabályozásokkal...

Nincs profilkép
#60 kovacsmihaly0905
2016-11-18 08:25:05

Válasz MrPoke #58. hozzászólásáraSajnos nem értek egyet veled.
A területalapon járó támogatás marad lehet hogy átalakítják lehet más lesz a neve meg néhány feltétel de a lényeg az, hogy marad területalapon kifizetett támogatás és nem csak nálunk hanem az egész unióban(feltéve hogy lesz unió).
Azok akik nem akarnak támogatást hanem a termények árából akarják a jövedelmet kitermelni ,meg sajnos nem látják azt hogy a támogatások megszűnésével nem olyan folyamatok indulnának el hogy a műtrágya, gázolaj növény védőszer vetőmag szolgáltatások lefelé,a terményárak meg fölfelé ( a termelők érdekei szerint ) indulna el és helyreállna az áhított REND!
Körül kell nézni akár európában de akár európán kívül , hogy kivel kellene egy támogatás nélküli világban versenyezni a magyar és az uniós termelőknek. (Ukrajna stb)
Néhányan itt olyanokat írnak le hogy megáll az ész.
A többi meg elolvassa és elhiszi.
Aki bérlőként sajnos a támogatás egy részét -néha egészét vagy még annál is többet- bérleti díjként kifizeti a földtulajnak meg el kell gondolkozzon hogy egy termelőeszközt használ és ennek meg ára van az hogy hol mennyi azt meg a helyi piac( a földművesek egymás között) határozza meg.
Az állattartó esetében ha a földvásárlási előnyről beszélsz az csak a lefedett állategységig előny(ha a földhivatal is betartja a tv.-t)

Nincs profilkép
#59 Mihály-963
2016-11-18 08:23:13

Válasz MrPoke #58. hozzászólására a jellenlegi AKG támogatásokat hozzá vágják a SAPS-hoz s mindenkinek kötelező lesz az AKG normákat betartani smile confused

Nincs profilkép
#58 MrPoke
2016-11-18 07:24:40

Válasz kovacsmihaly0905 #56. hozzászólásáraA jelenlegi földalapú (termeléshez kötött támogatás) nem fog maradni jelenlegi tervek szerint. Nem törlik el, hanem inkább átalakul.

De csak jövőre indulnak a tárgyalások. Én örülnék neki ha megszűnne a jelenlegi rendszer, hogyha van földed alanyi jogon jár a pénz.

Sőt ami a legjobban zavar jelenleg, hogy ki az állattartó. 100+ha föld 20 birka ami egy havernál van a többi közt és már állattartó is, élvezve minden előnyt.....

Nincs profilkép
#57 rongyos
2016-11-18 07:07:41

Válasz kovacsmihaly0905 #56. hozzászólásáraEz azért biztató...de akkor min megy a szórakozás?? A vidékfejlesztési, Leader és egyéb baromságokon, vagy az operatív mezőgazdaságot érintő dolgokon, pl. zöldítés, termeléshez kötött támogatás, erdészeti-jövedelempótló??
meg ugye az sem mindegy hogy, ok..marad a területalapú...de mennyi lesz az???

Nincs profilkép
#56 kovacsmihaly0905
2016-11-18 07:03:19

Válasz rongyos #54. hozzászólásárarongyos
a földalapú marad!
a többin vitáznak.....

Nincs profilkép
#55 Mihály-963
2016-11-18 06:14:12

Válasz Sanyee #51. hozzászólására az igaz hogy öntöznek az olaszok de nem a kukit meg a búzát hanem a kertészet szőlészet gyümölcs ágazat öntöz ja s mivel a szántó zöme a Pó völgyben van és végig az egész csizmán hegyek vannak nem nehéz víztározókat kialakítani igy nem kel szívattyúkra költeni meg van egy pár évtized előnyük hogy ne felejtsük el

Nincs profilkép
#54 rongyos
2016-11-18 05:39:21

Válasz Antikaa #9. hozzászólásáraAttól őrizzen a JóIsten, hogy ekkora adósságba verd magad...1o évvel ezelőtti árak vannak a tőzsdén...tavasszal meg az ügynökök rád rúgják az ajtót, az új áron bevezetett új innovácóikkal, az óriásplakátokon pózoló parasztok, meg leugatják a fejed, hogy te hülye! Nekem bezzeg...15-18-21 stb..tonna kukoricám lett az új hibrid által...mindig van valami parasztvakítást! Lásd a most divatos precíziós gazdálkodást...de jól jár vele az informatika szektor...mi meg nyomogathatjuk a GPS-t a piros traktorban a kocsma( már aki jár )előtt ...Itt csak a duma van, hogy így kell az élelmiszer, meg úgy hiánycikk lesz belőle....a francokat! Ami meg a támogatásokat illeti: az emberek 70%-a befejezi ha megszűnik...én előbb..:) Kiváncsi leszek hogy mennyire buknak vissza a földárak, a bérleti díj mértékek, az inputanyag árak, a szolgáltatás díjak...stb.
Mert ha azt nézzük, a végét járjuk....az USA hoz gabonát, a tőkeerős spanyol, olasz, holland céged meg gyümölcsöt, zöldséget az afrikai offsohore cégeik által...Nálunk meg potenciálisan jó terület, ahol eredményesen fel tudnánk venni a harcot az importárúval...alig van. Itt nem az AK-ra gondolok, hanem hogy a munkaerő ott döglik a hivatal lépcsőjén, meg a kocsmában....smile cursing

Nincs profilkép
#53 rongyos
2016-11-18 05:24:10

Válasz Sanyee #52. hozzászólásáraA magyar mezőgazdaságnak a végzetes döfést az EU adta...az EUnak meg az USA adja meg....

#51 Sanyee
2015-12-17 09:08:13

Válasz JD 4630 #40. hozzászólásáraAz is igaz. Ellenbe hazánkba csak a szántók 2%-át öntözzük, és nagyjából mondhatni, hogy teli vagyunk vízzel.
Olaszok, spanyolok 30-40%-át öntözik a szántóknak. Ilyen faca nyarak és telek mellett igen fontos szempont lehet a jövőben.

#50 csoppika
2015-12-17 08:55:06

Válasz Ares 826 #48. hozzászólásáraSajnos tudják, hogy itt hónapok kellenek ahhoz, hogy határozat szülessen arról, hogy terveket kéne készíteni az eset megoldására...

Nincs profilkép
#49 esze-lény
2015-12-17 08:12:42

Válasz Ares 826 #47. hozzászólásáraSzted a Budapest bank adja hitelt?

Úgy mint a NHP-?
Azt hittem tudod az igazságot!!!!!
smile lolsmile lol

Nincs profilkép
#48 Ares 826
2015-12-17 07:16:21

Válasz Milou #35. hozzászólásáraSzerintem pont erről szól a rengeteg bevándorló "csótány" nyomás az usa részéről, mert eddig nem írták alá velük a szerződést. ezzel akarnak, akartak nyomást gyakorolni "térdre kényszeríteni európát. Sajnos ennyire egyszerű és átlátszó a politikájuk.smile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#47 Ares 826
2015-12-17 06:55:47

Válasz Mihály-963 #42. hozzászólásáraMost is az állam adja a pénzt vaze, mert a Budapest-bank az államé!smile biggrinsmile biggrin

Nincs profilkép
#46 Ares 826
2015-12-17 06:54:15

Válasz Sanyee #39. hozzászólásáraAzt nálunk nem lehet termelni, annyit nem fog teremni ezen az éghajlaton!!!smile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#45 borda77 (Joe)
2015-12-16 17:53:25

Majd 2019.08-12 hó között majd talán kapunk infót róla hogy mi lesz meg hány átmeneti év lesz majd 2020 után... nyilván jobb nem lesz de az hogy totál eltörölnének mindent nem hinném...

Amúgy meg ha már csak az megváltozik hogy én mint fiatal családi gazdálkodó aki csak növénytermesztéssel foglalkozik és végre tudok majd esetleg pályázni gépre - mert most ezek kizárnak mindenből - újra valóság lesz akkor nyertem ennyi. Bár hogy ezt a gyalázatos EU-s pénz elosztást ennek a bandának az EU engedte ott sem lehet sok illúziónk!

#44 Pintér Zoltán
2015-12-16 16:19:14

Válasz fattyú #12. hozzászólásáraÜdv
Te most azt mondtad el amit szeretnél ?
Mert nagyon úgy hangzik..

Ez egy sok ismeretlenes egyenlet, amire a választ gyakorlatilag még nem tudja senki.
Elgondolkodni persze lehet rajta hogy hogyan is lenne jó, de bizonyos hogy nem úgy fogják alakítani a dolgokat ahogyan mi szeretnénk.

Stabil dolgok nincsenek az életben, csak talán a születés és a halál.

#43 Pintér Zoltán
2015-12-16 16:09:26

Válasz Antikaa #9. hozzászólásáraÜdv
Megbocsáss, de ennek nagyon öngyilkosság szaga van...

Nincs profilkép
#42 Mihály-963
2015-12-16 12:07:22

Válasz Sanyee #39. hozzászólására s a bankoknak 1-éven belül értékesíteni kell azt a földet amely a tulajdonába kerül : mert ha a termelő nem tud fizetni a bank viszi a földet s az állam bácsi lesz aki jogosult megvenni a banktól s újra kiírhatja licitre ez így egy ördögi körsmile pimp

#41 endypapa
2015-12-16 11:56:57

Válasz JD 4630 #40. hozzászólásáraEzért, meg az olajért nyomul az usa a világban szana széjjel.

Nincs profilkép
#40 JD 4630
2015-12-16 11:09:24

Válasz Sanyee #39. hozzászólásáraHa elfogy az öntözővíz ott sem lesz ekkora árualap, és erre pár éven belül jó esély van, ami talajvizet elfüstölnek az meg több száz év mire visszatermelődik.

#39 Sanyee
2015-12-16 09:31:40

Válasz Milou #35. hozzászólására30 tonnás Gmo kukoricákkal nem lehet versenyezni. Tökeerős amcsi cégek, nálunk meg a gazdák nagyja bevállalta a földhitelt.

Nincs profilkép
#38 esze-lény
2015-12-16 09:31:31

Mennyi ostobaságot írnak itt össze néhányan( akikre gondolok, gondolom felveszi az ingetsmile lol).

#37 endypapa
2015-12-16 08:27:30

Válasz Richard. #36. hozzászólásáraRöviden, tömören. Ahogy eddig az eu elárasztott minket a szemetükkel, tönkre téve a gazdaságunkat, most amink maradt, annak a végére az usa teszi a pontot.

Nincs profilkép
#36 Richard.
2015-12-16 08:00:07

Válasz endypapa #33. hozzászólásáraEzt hamar elküldte. Röviden,tömören mit takar ez? Azon kívül,hogy kiszorulunk,úgymond a piacról? Génkezelt nix,nem lehet Európában,,amerikai meg hoz terményt. Milyent???? 20tól ha nixtámogatás,arra Amerika teljesen betör,eltart mindent,akkor itt is túrhatja a földet,mert itt nem lesz értelme előállítan semmit. Akkor,az új földtörvény pont ezt védi??? Jobb kéz,nem tudja,hogy mit csinál a bal kéz. Vannak kissebb összefüggések.smile cursing

Nincs profilkép
#35 Milou
2015-12-16 07:59:51

Válasz endypapa #33. hozzászólásáraPont ezen gondolkodtam tegnap, hogy véletlen az időzítés? Jön a TTIP, ezzel egyidejűleg az EU-ban 2020-tól megszűnnek (lecsökkennek) a támogatások. Elég, ha a tőkeerős amcsi cégek 3-4 évig alacsonyan tartják az árakat, már akkor is lőttek a kicsiknek. Emellett a NÉBIH és az MVH a helyieket úgyis vegzálni fogják, az amerikai termékekhez meg nem lesz közük, mert el kell fogadni az USA minőségbiztosítási rendszerét. Kössük fel a gatyát! smile whistling

#33 endypapa
2015-12-16 07:45:50

Válasz fattyú #16. hozzászólásáraUsával, hamarosan aláírják a szabad keeskedelmi egyezmányt.

#32 gjoni
2015-12-16 06:46:13

Válasz Ares 826 #27. hozzászólásáraJaj de igazat beszélsz kedvemből szóltál !smile thumbupcool

Nincs profilkép
#31 Ares 826
2015-12-16 06:28:20

Válasz Ádám05 #30. hozzászólásáraAzt gondolom az árak nagy mértékben nem emelkednének mert hoznák az olcsó "szar" kaját a génmanipulált növényeket termelő országokból. Szerintem ez is a célja a nagy csillagos tőlünk távol lévő országnak!

Nincs profilkép
#30 Ádám05
2015-12-16 00:23:00

Agrártámogatások alakulása 2020 után- én úgy számolok semmi nem lesz, azaz lesz vmi, ami a semmire sem lesz elég. ha viszont nem lesz pénz ami jön az euból az mvh is felesleges lesz..

#29 Sanyee
2015-12-15 23:59:18

Válasz Antikaa #22. hozzászólásáraTermelnének anélkül is, csak akkor már a rosszabb földek nem lennének bevetve, így meg növekednének a terményárak. Ez meg nem hiányzik az EU-nak. Kenyeret és cirkuszt a népnek és mindenki nyugodt!

Nincs profilkép
#28 szelindi sándor
2015-12-15 23:28:25

Válasz Antikaa #21. hozzászólásáratanácsot adhat bármelyik kolléga de a kenyeret nektek kell megkeresnetek ahol éltek.de nem biztos hogy egy lapra kellene feltenni mindent.dícsérnivaló az igyekezet már a szülők indíttatása ,példája okán is.ezért ördögi az amilyen helyzetbe hozzák a kis embereket az ötleteléseikkel.példa legyen a közelmúlt hitel és befektetési botrányai mindenki előtt.a bevállalt adósságnak te teremted meg a fedezetét mert nincs mögötte semmi.az időközbeni elértéktelenedés nem csak a házak-autóknak lehet sajátja.ennek oka van hogy eltakarítják a földeket és nem csak politika van a világon.pld:államcsőd,ellátó rendszerek csődje,únióból tervezett,vagy kényszerű kilépés, vagy bármi.egyelőre a bevállalt 5% alá szorítás fényesen halad.

Nincs profilkép
#27 Ares 826
2015-12-15 20:25:59

Válasz Antikaa #24. hozzászólásáraHallod az soha nem volt és nem is lesz! Te ne gondold már hogy mi azért kellettünk az eu-nak hogy oda jussunk el ahol ők vannak! Te még pelenkás vagy szerintem mert hiszel a mesékben! Csak a piacunk kellett leraboltak mindent, és mentek más országokba tovább rombolni.smile tonguepsmile tonguepsmile tonguepsmile tonguepsmile tonguepsmile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdrop

#26 Antikaa
2015-12-15 20:20:04

Válasz sixx #23. hozzászólásáraEzt hogy érted? Én úgy értem ,hogy a felvásárlási, piaci, eladási árakba szerintem bele van kalkulálva a támogatás. Persze egy nagytermelő olcsóbban tudja nyereséggel megtermelni ugyan azt mint egy kicsi. Megmás 40AK- földön és más 6AK-s földön termelni, eredményesen. és mindenki ugyan azon a piacon van beszerzési illetve értékesítési oldalról is....

#25 Antikaa
2015-12-15 20:12:36

bér helyett írhatnék felvásárlási árakat is...

#24 Antikaa
2015-12-15 20:11:01

Mondjuk máshol sem.
De akkor csak "nálunk" fog megszűnni a támogatás?
Akkor hol van az "egyenlő munkáért egyenlő bér" szisztémája?
Ja, hogy azt már rég elvitte a cica? smile censoredsmile censoredsmile censored
Akkor meg mi a fa.zt erőlködünk????

Nincs profilkép
#23 sixx
2015-12-15 20:09:42

Válasz Antikaa #22. hozzászólásáraNa ezzel a felfogással van itt nagyon-nagyon nagy probléma és ezek a "termelők" fognak kipotyogni a rendszerből...nagyon remélem!

#22 Antikaa
2015-12-15 20:06:18

Node visszatérve a topikhoz, szerintem kellhogy legyentámogatás, mert különben nem fog termelni senki.... európában....smile bored

#21 Antikaa
2015-12-15 20:04:59

Válasz szelindi sándor #20. hozzászólásáraVannak disznóim is. Mindig is volt a családban a szüleim által szántás-vetés + a disznók, de kicsiben , munkahely mellett. Most az új bérlettel már fel kellett mondani a munkahelyen és főállásban csinálni. Erre jutottunk hosszas gondolkodás nélkül. Aztán jött az árverés meg ez az egész cécó a bérlőkkel...

Nincs profilkép
#20 szelindi sándor
2015-12-15 19:54:43

Válasz Antikaa #18. hozzászólásáraértem-megértem a dolgot hidd el de ha ez a föld ilyen ezen sem fogsz megélni.rendbe tenni,rentábilisan/haszonnal/termelni rajta adóssággal terhelve ki tudja milyen gazdasági és támogatási környezetben erősen oroszrulett az egész így messziről.én is otthagytam érte a szakmám de a Bokros csomag után más viszonyok voltak.ami most van az KO a kezdőknek a felültetett friss bérlőknek pláne.
nem csak földdúrás van a világon.vagy esetleg e mellett még olyasmivel kell foglalkoznod ami a többieknek zsenánt helyileg ez általában be szokott válni.

#19 Kolláth Tamás
2015-12-15 19:17:48

Válasz Antikaa #17. hozzászólásáraOlvasva a történetedet, igazad van. Nem mindenki nagy gazda, hogy 50 milkó ide vagy oda, de meg kell venni mindenáron a földet. Mikorra termeli ki az a 6Ak föld az árát. Ha meg jön egy módszer váltás és más szél fúj majd akkor lehet kihúzzák a lábad alól a szőnyeget. A hitelt viszont fizedheted. Aludjál még rá szerintem.

#18 Antikaa
2015-12-15 19:16:36

Válasz szelindi sándor #11. hozzászólásáraIgazad van, hogy lehet nem kell sajnálni, de én most indíítottam volna magam a gazdák rögös útján. Nem is bánnám mert elég rossz föld (még tavasszal homokviharok is vannak a tőle délre futó országúton)de nincs mellette másik amiből megélhetnék .smile censored

#17 Antikaa
2015-12-15 18:51:55

Válasz ..MZ/X.. #15. hozzászólásáraez a föld 6AK-s kikiáltási áa 0,5MFt volt . (itt jegyzem meg, lehet azért nyertem a bérletét mert nem kellett senkinek)
Nekem, mint kezdő egyéni vállalkozónak aki most akarja felépíteni saját kis birodalmát, nagyon sokat kell beletennem és utána is jópár évig mindet visszaforgatni, hogy menjek 1ről 2re. az 50 milla nekem speciel ku.va soknak tűnik elsőre.smile wacko

Nincs profilkép
#16 fattyú
2015-12-15 18:40:32

Válasz endypapa #13. hozzászólásáraKifejtenéd, hogy miben látod a késedelmet?

#15 ..MZ/X..
2015-12-15 17:52:47

Válasz Antikaa #9. hozzászólására80 hektárért majd 70 milla nagyon fel van verve?
Nálunk volt olyan eszement amki 40 hekiért 110 millóra licitált. Hát Maaargitt nooormális?smile blink
Nem tudom milyen földek ezek, de fejérben az átlag 20-24ak-s területekért most a 2 milló a bevett ár, jobb földekért a 3-at sem sajnálják.smile bored

Én azt mondom veszíteni nem "sokat" lehet rajta. Ráadásul nem kell csak 10%-ot betenned mivel szerződésed van rá, nincs vagyonszerzési illeték, azonnal használhatod a földet. Menni kell érte.

Azt valoban csak totozni lehet mi magyar gazda emberek mire számithatunk a kozeljovoben,de mivel az amerikai állam degeszre tömi gazdái zsebét,amit sosem fognak lejjebb adni,ezt kompenzálva az unio régebbi tagjai is( Fr.Ger. Uk. stb.) szintén a folyamatosan élezodo gazdasági verseny miatt támogatja gazdáit.nekunk ebbol mivel a nagy "kozos" része vagyunk mindig fog leszakadni valamennyi.....a fö kérdés az ki,mennyi osszegben és milyen cimen tudja lehivni ezeket az osszegeket ......

#13 endypapa
2015-12-15 16:35:30

Válasz fattyú #12. hozzászólására"az EU stratégiailag nem engedheti meg magának, hogy 500 millió lakosának az élelmiszerellátása külső szereplők kezében legyen."

Erről már lekéstél.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 54,24 millió forint lehet.
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Így sem kis anyagi teher vár arra, aki most alapozná meg gazdaságát...
Fogas simító
Fogas simító

890.000 Ft

Eladó billencs egytengelyes pótkocsi
Eladó billencs egytengelyes pótkocsi

395.000 Ft

Ile de France törzskönyves kosok eladók
Ile de France törzskönyves kosok eladók

230.000 Ft

Őshonos cigája törzsű kosok eladók Debrecen
Őshonos cigája törzsű kosok eladók...

220.000 Ft